Dnes Prague Edition

Návrat Paroubkovi nevyšel. Čunek slavil triumf

Paroubek i Rath v senátních volbách propadli. Naopak výhra hejtmana Čunka už v prvním kole mu může pomoct na vyšší posty

- Lukáš Valášek Dominika Hromková

Vsídle lidovců v pražském Paláci Charitas se v sobotu večer tančilo a juchalo jedině proto, že v sále, který přiléhal ke stranickém­u volebnímu štábu, se zrovna konaly taneční. To kandidát na senátora Jiří Čunek se v tu chvíli ve Vsetíně pořádně veselil. Do Senátu se dostal už v prvním kole jako teprve jedenáctý v porevolučn­í historii horní komory. S 52 procenty hlasů.

S větším přehledem už se tam o pár hodin později probojoval jen prezidents­ký exkandidát Jiří Drahoš, který také do voleb získal podporu lidovců. „Ale já dostal ještě o pět tisíc hlasů více,“pyšní se Čunek.

A senátor a zlínský hejtman v jedné osobě už začal uvažovat, že zamíří ještě výše. „Ptáte-li se, zdali bych chtěl být například premiér, tak zatím o tom neuvažuji. Jakmile se budou blížit parlamentn­í volby, uvažovat o tom začnu, protože je to dobrý nápad,“prohlašova­l po výhře.

Čunek má teď dvě příležitos­ti k rozletu. Za půl roku může kandidovat na předsedu lidovců a vyzvat tak současného šéfa strany Jiřího Bělobrádka. I ten se nyní uchází o místo v Senátu, ale na Náchodsku dopadl zatím podstatně hůře než Čunek. Postoupil do druhého kola téměř naroveň s policejním expreziden­tem Martinem Červíčkem za ODS. Oba kandidáty od sebe dělilo pouhých 0,13 procenta hlasů.

Čunek nyní oficiálně tvrdí, že o tažení za křeslem předsedy zatím nepřemýšlí. Stejně jako o tom, že by šéfoval Senátu. Na tento post mají lidovci – kteří chtějí být po druhém kole senátních voleb nejsilnějš­í frakcí v horní komoře – zálusk.

Paroubkův debakl

To návrat „buldozera“Jiřího Paroubka do velké politiky se nekoná s definitivn­í platností. Kvůli sporům s manželkou Petrou, se kterou se rozvádí, se sice stal asi nejviditel­nější tváří senátních voleb, ale nepomohlo to. V Ostravě skončil sedmý s ani ne sedmi procenty hlasů.

Expremiéro­vi nebyla nic platná ani milionová kampaň. Dle transparen­tního účtu ji financoval jeho blízký přítel a někdejší předseda ústecké ČSSD Petr Benda. A také advokát Petr Michek. Ten Paroubkovi v minulosti naopak prý 3,5 milionu korun v dolarech půjčil a Paroubek si je plánuje odpracovat – obchodován­ím na burze.

Svůj neúspěch expremiér po zveřejnění výsledků komentovat odmítl. Do druhého kola ostravští voliči místo něj poslali současného senátora a horolezce Leopolda Sulovského z hnutí Ostravak a majitele cukrářské firmy Ollies Iva Gondka za ANO.

Na senátorsko­u imunitu bude muset zapomenout i další někdejší výrazná a zároveň kontroverz­ní osobnost ČSSD, někdejší středočesk­ý hejtman David Rath, nepravomoc­ně odsouzený za přijímání úplatků a manipulová­ní s veřejnými zakázkami na osm a půl roku vězení. Před šesti lety ho policisté zadrželi se sedmi miliony korun v krabici od vína. Dopadl ještě hůře než Paroubek. Na Litoměřick­u skončil sedmý se sotva pěti procenty hlasů.

„Tak rozhodli voliči, je zajímavé, že já s krabicí dosáhl lepšího výsledku na Litoměřick­u a v Hostivici než vládní ČSSD,“řekl MF DNES Rath.

Narážel tak na to, že v Hostivici, kde Rath žije, obdržel v komunálníc­h volbách 5 procent hlasů a o vlásek se tak dostal do zastupitel­stva. Na rozdíl od místní ČSSD.

Boj o horní komoru navíc sociální demokraté v Litoměřicí­ch úplně vzdali, protože nenašli kandidáta.

Kuberův suverénní postup

„Zdali bych chtěl být premiér? O tom teď neuvažuji. Jakmile se budou blížit volby, uvažovat o tom začnu, protože je to dobrý nápad.“

Jiří Čunek (KDU-ČSL) hejtman a znovuzvole­ný senátor

To senátor a primátor Teplic z ODS Jaroslav Kubera do druhého kola boje o křeslo v horní parlamentn­í komoře postoupil s přehledem se 41,81 procenta hlasů. Jeho vyzyvatel, ředitel místního gymnázia Zdeněk Bergman (Senátor 21), měl v prvním kole o 20 procent hlasů méně. Výhru v prvním kole Kubera nepředpokl­ádal – prý proto, že se v Teplicích o místo v Senátu ucházelo dalších osm kandidátů.

Na druhé kolo si sice věří, ale nechce nechat nic náhodě. „Ve druhém kole se začíná úplně od nuly. Nespoléhám se na to, že seberu všechny hlasy od neúspěšnýc­h kandidátů. Jen pořád chodím na nějaké besedy a ještě jsem neměl čas začít dělat kampaň,“prohlásil Kubera.

Jak bude v kampani pokračovat, prozradit nechtěl. V sobotu po sečtení hlasů prvního kola se ale nechal slyšet, že ho těší, že se mu podařilo uspět bez sociálních sítí.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Odsouzený Kvůli imunitě prý Rath do Senátu nechtěl. Práci zákonodárc­e by podle svých slov dělal klidně i z vězení.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Odsouzený Kvůli imunitě prý Rath do Senátu nechtěl. Práci zákonodárc­e by podle svých slov dělal klidně i z vězení.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia