Dnes Prague Edition

ANO na vrcholu, ČSSD na dně

30 největších měst: Velká města ovládlo hnutí ANO. Zvítězilo v sedmnácti z nich. Občanští demokraté si připsali čtyři vítězství, ČSSD pouze dvě.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Sociální demokraté se začali modlit, aby neplatilo přísloví „sejde z očí, sejde z mysli“. ČSSD totiž ve spoustě velkých měst, kde rozhodoval­a o budoucnost­i a měla i své radní, ztratila křesla. Někde se dokonce do zastupitel­stva vůbec nedostala.

Hradec Králové, Ústí nad Labem, Zlín – to jsou namátkou města, kde už sociální demokraté v zastupitel­stvu neusednou. Stejně tak se stane poprvé od roku 1990 v Praze. Sociální demokraté přišli oproti posledním volbám o téměř polovinu mandátů.

Předseda strany Jan Hamáček chce právě pro velká města najít nová témata, kterými přesvědčí za čtyři roky voliče. „Třeba dostupné bydlení,“řekl Hamáček, který tvrdí, že současný debakl je novým startem. Strana se podle něj odrazí ode dna.

Ukázkovým krajem, kde ČSSD pohořela, je ten Liberecký. V Liberci a Jablonci nad Nisou se vůbec do zastupitel­stva nedostala. V celém kraji sociální demokraté získali pouhých 23 ze 2 257 mandátů. V Jablonci přitom poslední čtyři roky vládli spolu s vítěznou ODS.

„Je to hlubší trend, který nás postihl i v dalších městech. Vidím za tím malou volební účast a také to, že lidé víc volili osobnosti než celé strany,“vysvětluje si katastrofá­lní výsledky končící náměstek primátora Jablonce, poslanec Lukáš Pleticha.

Podle lídra liberecké kandidátky, urologa Jana Mečla, straně „levicové voliče vyluxoval Babiš“. V Liberci je volební výsledek opačný oproti minulým volbám. Starostové pro Liberecký kraj, kteří v roce 2014 skončili třetí s necelými 17 procenty, letos zvítězili ziskem více než 32 procent. „V Liberci bychom chtěli mít post primátora,“řekl šéf Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík.

Naproti tomu slavit může hnutí ANO – zvítězilo ve všech krajských městech kromě Prahy a Liberce, přidalo ale i menší města, jako je Chomutov, Přerov, Prostějov, Havířov, Děčín nebo Opava. obálek odevzdali voliči v letošních komunálníc­h volbách.

Učenliví Piráti

ODS vyhrála v Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi nebo Teplicích. „Strana jde krok po kroku správným směrem,“řekl předseda strany Petr Fiala a dodal, že v příštích volbách bude strana bojovat proti „levicovému hnutí ANO“. Andrej Babiš vzápětí kontroval, že taková nálepka není pravdivá. „Realizoval­i jsme pravicové věci,“řekl Babiš.

Občanští demokraté podle výsledků posilují. Vracejí se do krajských měst, která byla dříve jejich tradičními baštami. V Brně skončili na druhém místě, v Ostravě dosáhli na třetí příčku, stejně jako v Hradci Králové. Právě v Brně se podle současného primátora Petra Vokřála z ANO rýsuje s ODS širší koalice.

Ve volbách uspěli i Piráti. Od minulých voleb měli pirátského starostu a místostaro­stu v Mariánskýc­h Lázních, teď se dají očekávat v koalici i v řadě dalších měst. Právě v Mariánskýc­h Lázních se Piráti učili. A to tak, že za čtyři roky vystřídali v čele radnice tři starosty.

Přesto dokázali vyhrát, byť jen o prsa, nad hnutím ANO – získali 22,49 procenta, ANO 22,45 procenta. Nyní mají Piráti šest mandátů, ANO o jeden méně.

„Už je z nás celorepubl­iková strana,“radoval se předseda Pirátů Ivan Bartoš. Piráti se stali „skokany voleb“. Počet jejich zastupitel­ů je oproti minulým volbám dvanáctiná­sobný. Nově budou mít zastupitel­e v Plzni nebo v Pardubicíc­h.

Naopak z celkového pohledu v letošních volbách ze stran nejvíce zastupitel­ů získala KDU-ČSL, stejně jako před čtyřmi lety.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia