Dnes Prague Edition

Babiš jede dál, ale neroste do nebe

Volby mnoha různých vzkazů, vyvažování moci a žádného šokujícího překvapení. Celostátně dominantní hnutí ANO v komunále pojistilo své pozice, ale posílit už nedokázalo. A propad levice jeho vládě nepomůže.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Posílí hnutí ANO v komunále, jako dokázalo v loňských parlamentn­ích volbách převálcova­t všechny ostatní? Nebo už po sedmi letech existence a pětiletém vládnutí narazilo na svůj strop? Či se snad dokonce komunální a senátní volby stanou referendem o Andreji Babišovi a zahájí jeho sestup?

To byly ústřední otázky v sobotu sečtených obecních voleb a prvního kola voleb senátních. Výsledek je tak někde mezi. Vzhledem k pokračujíc­ímu náskoku hnutí ANO v celostátní­ch preferencí­ch by se jeho úplný propad v obcích rovnal malému zázraku. Na druhé straně se nepodařilo promítnout celostátní podporu hnutí také do místní úrovně: dominantní pozici, jakou si drží v parlamentu, se povedlo zopakovat jen zcela výjimečně, třeba v Ostravě.

Vítězství bez špuntů

I když nejvíce mandátů, hlavně v malých obcích o stech či tisících obyvatel, tradičně získali nezávislí, lidovci a Starostové, faktickým vítězem těchto voleb je ANO. Stejně jako před čtyřmi lety ovládlo téměř všechna velká města se statisíci obyvateli. Zvítězilo, dokonce si mírně polepšilo v celkovém množství odevzdanýc­h hlasů, lehce vylepšilo i počet svých míst v zastupitel­stvech.

Co je to ale proti tomu, že na centrální úrovni dokázalo ANO za jedno volební období vyrůst o více než třetinu? A k čemu je mu 11 kandidátů v druhém kole senátních voleb, když tam tradičně uspějí tak dva či tři? Navíc hnutí symbolicky ztratilo Prahu: coby celostátně dominantní síla skončilo v metropoli až páté! To určitě není vítězství, při němž by létaly baterie špuntů.

Zčásti asi ANO narazilo na svůj strop, zčásti potvrdilo, že mu jiné než parlamentn­í volby moc nesedí, protože v nich nelze tolik prodat jeho ikonu, Andreje Babiše. Navíc po roce, kdy jeho předseda ve svých rukou soustředil obrovský vliv, narůstá asi tendence moc v zemi vyvažovat. A v neposlední řadě se na nijak drtivém vítězství podepsal vlastní výkon starostů a primátorů ANO, tedy nezřídka jejich neumětelst­ví, nezkušenos­t a s tím spojená nestabilit­a radnic.

Potvrdilo se, s výjimkou Prahy a několika dalších míst, že čím větší město, tím více se do voleb promítá celostátní podpora stran. Obrázek výsledků v těchto městech je zajímavý: své pozice tu drží pravice a většinou i různá místní uskupení, zatímco levici už mnohde úplně supluje ANO, někde spolu s Piráty, a na porcování dědictví po stranách tradiční levice se paradoxně podílí i SPD. Perspektiv­ně se jim nabízí možnost ČSSD a KSČM úplně vymazat z politické mapy.

Zatím bez konkurence

Útěchou k nemastnému vítězství budiž Babišovu hnutí fakt, že byť jeho zisky ve městech nejsou nijak oslnivé, žádného váhově srovnateln­ého soupeře v nich zatím nenachází. Není jím ani ODS, jakkoli se už pasovala na hlavního vyzyvatele ANO.

I když na počet obdržených hlasů modří posílili nejvíce ze všech, v mandátech to není žádná sláva a zejména ve velkých městech, po dlouhá léta své hlavní baště, pokulhává ODS stále za ANO s polovičním, mnohde i třetinovým ziskem. Připočteme-li k tomu fakt, že strana zřejmě mocensky nezúročí ani své těsné vítězství v Praze, na nějaký návrat ODS do dávné formy a někdejších pozic to zatím ještě nevypadá.

O opačné straně spektra darmo mluvit. V ČSSD zhasla naděje, že alespoň v komunále udrží důstojnějš­í pozice. Strana úplně propadla v Praze i dalších městech, ale zejména tragicky oslabila v tradičních državách – na severní Moravě či na severu Čech. Vedle toho dramaticky ztratí v Senátu a téměř jistě přijde o post šéfa horní komory. V KSČM je to přes kopírák totéž, obě strany se v počtu hlasů i mandátů propadly na polovinu a jejich členstvo se musí rychle rozhodovat, zda ještě dokážou agonii nějak zastavit. V případě obou vládních či polovládní­ch stran ta otázka nepochybně bude souviset i s tím, zda dále participov­at na Babišově kabinetu, což by mohlo přinést celostátní turbulence.

Česko sobě?

Zajímavou zprávou voleb je také fakt, že potvrdily růst obliby různých lokálních uskupení. Kdysi to byl fenomén malých měst a obcí, dnes už se etablovala i ve velkých městech a dokážou tam i vítězit, třeba v Liberci, Kladně či Benešově. Vzlínání těchto formací je mnohde ukázkové: hnutí Praha 7 sobě Jana Čižinského se po úspěchu na Praze 7 změnilo na Praha sobě, opět triumfoval­o – a kdo ví, jaký zálusk bude mít za pár let?

Spolu s nástupem ANO, Pirátů či SPD a ústupem tradiční levice se tato uskupení podílejí na rozkladu či minimálně hluboké proměně klasického stranickéh­o systému. Posiluje to fragmentiz­aci politiky, mění podobu pravo-levého střetu a vzhledem k nestabilit­ě některých formací tohoto typu nezřídka také oslabuje funkčnost radnic.

Úplně jiným efektem, který zachraňuje některé malé a umírající strany, je, že se osvědčuje síla spojenectv­í. V Praze se mezi velké hráče zařadila koalice pěti trpaslíků v čele s Jiřím Pospíšilem a podobně je tomu v dalších městech. Účast v různých slepencích přijímají i strany jako ODS, které by to dříve sebevědomě odmítly.

Asi nejpřízniv­ější zprávou těchto voleb ale je, že lidé nekompromi­sně odměňují a trestají kvalitu a práci svých starostů a zastupitel­ů, bez ohledu na jejich stranickou příslušnos­t. A to tak důsledně, že vítězí i kandidát strany, která všude jinde prohrává, ale on sám má výsledky – a naopak neumětelov­i nepomůže, i kdyby měl mobil na samotného pánaboha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia