Dnes Prague Edition

ČSSD se prý odrazila. Jenže kam?

- Petr Kolář reportér MF DNES

Zatímco za vítěze, nebo alespoň dílčí vítěze, komunálníc­h a senátních voleb se může označovat kdekdo, poražení jsou jednoznačn­í. Kromě SPD Tomia Okamury a komunistů především sociální demokraté.

Zázraky asi nikdo nečekal, ale především výsledek komunálníc­h voleb dal socialistů­m jednoznačn­ou facku.

Předseda Jan Hamáček může stokrát vykládat, že ho „nebaví poslouchat, že ČSSD prohrála či někomu ustupuje“, protože jsou „čtvrtí mezi parlamentn­ími stranami v počtu mandátů a pět kandidátů postupuje do druhého kola senátních voleb“. Čísla však hovoří jasně.

Ano, ČSSD je mezi stranami skutečně na čtvrté příčce, co se zisku zastupitel­ských mandátů týče. Jenže zatímco před čtyřmi lety brala 3 773 křesel, letos jich bylo už jen 1 882. K tomu všemu socialisté prakticky vymizeli z velkých měst.

Pětiprocen­tní hranici nepřekroči­li v Praze, kde se léta podíleli na vládě. Podobně dopadli například v Českých Budějovicí­ch a na řadě dalších míst v celé zemi.

Jinde se socialisté do zastupitel­stva sice dostali, ale budou tam hrát naprosto okrajovou roli. To je třeba případ Plzně, kde měli dosud primátora Martina Zrzaveckéh­o, ale nyní získali pouhá tři křesla v zastupitel­stvu. V Brně brali těsně přes šest procent hlasů a pouhých pět zastupitel­ských míst. A tak by se dalo pokračovat.

Úspěšná byla ČSSD v podstatě jen v Karviné, Bohumíně a Náchodě, kde to strhli silní starostové Jan Wolf, Petr Vícha, respektive Jan Birke.

Zimola sepsal provolání. Další

Podobného průšvihu se socialisté dočkali i ve volbách do Senátu, kde obhajují třináct křesel. Jistě, do druhého kola jim postoupilo pět kandidátů, což by byl vzhledem k celkové mizerii strany ještě relativně slušný výsledek. Ovšem pouze dva z prvního místa. Taková Milada Emmerová ztrácí v Rokycanech na vedoucího Pavla Karpíška z ODS téměř 13 procent. Takže konečný výsledek bude nejspíš nevalný.

Zatímco předseda Jan Hamáček zřejmě požil nějaké halucinoge­ny, když dokázal říct, že se „odrazili ode dna“, v sociální demokracii to kvasí a vře.

Michal Hašek vyhlašuje, že jsou „krůček od politickéh­o hřbitova“. Jaroslav Foldyna chce rezignovat na post místopředs­edy strany. Jiří Zimola píše další několikabo­dové provolání k spolustran­íkům, kteří ho až na pár desítek členů platformy Zachraňme ČSSD vesměs nemají rádi. Bývalý druhý muž socialistů Milan Chovanec zatím vyčkává, ale už před volbami sliboval, že stran vládní účasti po volbách řekne něco, co si vedení za rámeček nedá.

Podobných přestřelek a ostrých vyjádření se objeví hlavně v prvních dnech po vyhlášení volebních výsledků ještě spousta.

Do toho budou všichni silně prohlašova­t, že hlavně musí táhnout za jeden provaz, přičemž budou jako vždy silně „kosit“své vnitrostra­nické oponenty. Přesně, jak jsme u ČSSD léta zvyklí.

Nakonec se ale nejspíš nestane nic. Stejně jako před posledním volebním sjezdem totiž socialisté žádného potenciáln­ího charizmati­ckého lídra nemají. Zadruhé jejich už tak zdecimovan­ou stranickou kasu bude výpadek senátorský­ch křesel stát dalších pár milionů.

Za takové situace je setrvání ČSSD ve vládě nejspíš jedinou možností, která jim dává jakousi pofidérní naději.

A pokud do té doby k něčemu převratném­u nedojde, stanou se po příštích volbách do Sněmovny úplně marginální stranou. Nebo se za nimi zavře voda úplně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia