Dnes Prague Edition

Rozjásaná ODS a perspektiv­a příští vlády. S hnutím ANO

- — Petr Kolář

Tyto volby jsou střetnutím dvou světů. Důležité je také potvrdit pozici politické alternativ­y. Mám dlouhodobý cíl, abychom při příštích parlamentn­ích volbách nabídli rozhodnutí, zda bude příští vládu sestavovat ODS, nebo hnutí ANO. Přesně to řekl pár dní před volbami předseda ODS Petr Fiala.

Po víkendovém hlasování se modří plácají po zádech, že se jim Fialova slova povedlo naplnit. Mají deset postupujíc­ích do druhého kola senátního klání, v němž obhajují čtyři křesla, a především komunální vítězství v ostře sledované Praze.

Nepočítáme-li různé nezávislé, skončila ODS mezi klasickými stranami druhá za lidovci se ziskem 2 281 mandátů. Petr Fiala a jeho spolupraco­vníci tak mohou dál kázat, že jejich taktika sice pomalého, ale setrvalého vzestupu úspěšně pokračuje.

Ostatně pochválil je za to i prezident Miloš Zeman: „Pod vedením profesora Fialy ODS prošla údolím smrti a teď jde nahoru. Vydřela si to.“

Jenže na věc se dá koukat také z druhého úhlu pohledu.

Podle celkových výsledků občanští demokraté oproti předchozím komunálním volbám dokonce mírně ztratili. Obhajovali totiž 2 305 zastupitel­ských křesel. Nemluvě o tom, že před osmi lety jich měli 4 480.

Pokud se podíváme na počet odevzdanýc­h hlasů, získala jich ODS o víkendu v zemi pod dvanáct a půl milionu. Hnutí ANO přes 16 a půl milionu.

Především ale ODS se svým nynějším hlavním rivalem prohrála téměř ve všech velkých městech. Leckde i výrazněji než před čtyřmi lety. Její účast v radách tak může být mnohde závislá na tom, zda je ANO do koalice přizve.

Opravdu „slavného“vítězství ODS dosáhla jen v Praze. Šlo ovšem o výhru nesmírně těsnou. A pokud se třeba Piráti či TOP 09 nenechají ODS zlákat do koalice křeslem primátora, nejspíš i marnou. Nemluvě o tom, že by se ještě musel najít někdo třetí, kdo by takovou radu podpořil, nejspíš ANO. Jestli se takový divoký scénář nenaplní, půjde ODS v Praze do opozice.

V senátních volbách zatím ODS s hnutím ANO o jednoho postupujíc­ího kandidáta do druhého kola těsně prohrává. Dá se však čekat, že i vzhledem k osmi postupům modrých kandidátů z prvního místa bude nakonec úspěšnější.

Přesto to rozhodně na žádné velké plácání po zádech není. S takovou – a pokračován­ím nemastné neslané politiky – by totiž po volbách do Sněmovny byla jedinou šancí ODS na účast ve vládě opět jen koalice s ANO. Z pozice slabšího.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia