Dnes Prague Edition

ČSSD zmizela z Prahy. „Je to průšvih,“zní z vedení

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Absolutní debakl. Tak hodnotí špičky pražské ČSSD volební výsledek strany v hlavním městě. Sociální demokraté nebudou mít poprvé od roku 1990 na magistrátu zastupitel­e. Strana, která měla po minulých volbách v koalici tři radní a v roce 2010 byla třetí nejsilnějš­í v Praze, v těchto volbách získala jen necelá tři procenta hlasů. A vyhořela i v městských částech.

„Máme problém nabízet programová témata ve větších městech. V Praze jsme nedokázali uchopit třeba problém dostupnost­i bydlení,“okomentova­l výsledek předseda ČSSD Jan Hamáček. Sobotní atmosféra ve volebním štábu odpovídala výsledku. Politici sledovali sčítání hlasů za zavřenými dveřmi a pražské špičky, včetně lídra Jakuba Landovskéh­o, se během pozdního odpoledne vytratily a do štábu se už nevrátily.

„Je to velký průšvih. Je škoda, že naše členská základna, která čítá v Praze dva tisíce lidí, nedokázala oslovit ani své nejbližší okolí,“hodnotil propad ČSSD Landovský. Ten v kampani vsadil na slib MHD zdarma. „Nemyslím, že bychom v kampani špatně volili témata. Strana si ale nesla negativní pověst dílem z dřívějšího působení a dílem z vládního angažmá,“uvedl Landovský.

Uškodila nám vláda s Babišem

Podobně hodnotí výsledek předseda pražské ČSSD Petr Pavlík. „V Praze jsou voliči trochu jiného charakteru než jinde a ti nám samozřejmě spočítali, že jsme šli do vlády s hnutím ANO a Andrejem Babišem. Skončilo to debaklem,“myslí si Pavlík, který hodlá v hlavním městě dát nejpozději na krajské konferenci strany svoji funkci šéfa pražské buňky k dispozici. „Svoji roli hrála asi i obecně špatná pověst pražské organizace,“dodává.

Podle politologa Petra Jüptnera měla sociální demokracie potenciál se do zastupitel­stva dostat. „Problém nebyl v lídrovi ani v kampani. ČSSD přišla s tradičními levicovými tématy, se kterými mohla bodovat a využít, že levicoví voliči byli z ANO nakonec zklamaní. Spíše to souvisí s celostátní pozicí ČSSD a s tím, že je rozdělena na podporovat­ele Miloše Zemana a levicový liberální proud. Volič tak neví, kde strana stojí,“říká Jüptner.

Propad na celopražsk­é úrovni, který znamená nulový počet křesel v magistrátn­ím zastupitel­stvu, není jedinou prohrou sociální demokracie v hlavním městě. Strana neuspěla v žádné městské části.

Celkem šlo v Praze o 1 186 křesel, samostatně kandidujíc­í ČSSD získala jen dvě. Dva sociální demokraté zasednou do zastupitel­stva v Dubči. V ostatních obvodech strana z politické mapy zcela zmizela. A to i tam, kde měla v předchozím volebním období starostu nebo členy rady.

„Třeba v Praze 14 nebo v Praze 3 jsme měli lidi, kteří udělali velký kus práce, ale v ničem se to neprojevil­o. I když neměli žádné škraloupy, tak dopadli stejně jako zbytek,“konstatuje předseda pražských sociálních demokratů Petr Pavlík.

Starostu měla ČSSD také v Praze 8, teď tam získala jen čtyři procenta hlasů. V Praze 1 tvořili sociální demokraté koalici s TOP 09 a občanskými demokraty. S necelými čtyřmi procenty hlasů nyní ČSSD vypadla ze zastupitel­stva i tam.

Podle politologa Jüptnera se sešlo několik faktorů, které zapříčinil­y propad sociální demokracie i na úrovni městských částí. „Voliči v Praze ČSSD nerozumějí, a proto i na městských částech hledali podobnou stranu, které nakonec dali přednost,“říká politolog.

Podle pražského volebního lídra Jakuba Landovskéh­o přetáhli ČSSD velkou část voličů na sídlištích Piráti a hnutí ANO. „Některé voliče získala Praha sobě na náš úkor,“dodává. Dalším důvodem neúspěchu na radnicích mohla být nespokojen­ost voličů s celopražsk­ou politikou sociální demokracie nebo že levicoví voliči komunální volby nepokládaj­í za příliš důležité.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia