Dnes Prague Edition

Vítěz má moc blízko k prohře

ODS získala nejvíce hlasů, vláda se však zatím skládá bez ní.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Za hodně peněz a hlasů se strany dočkaly málo muziky. I přes největší kampaň skončilo dosud vládnoucí hnutí ANO ve volbách na magistrát až jako páté z pěti úspěšných, byť rozdíly jsou nepatrné. A hrozí mu, že vedení magistrátu opustí.

Světlé vyhlídky nemusí být ani u ODS. Získala sice nejvíce hlasů, přesto jí hrozí, že si pobyt v opozici prodlouží o další čtyři roky. Metropoli by totiž mohli vládnout Piráti, Praha sobě starosty Jana Čižinského a koalice TOP 09 a STAN nazvaná Spojené síly pro Prahu. Všechny tři strany získaly ve volbách shodně po 13 mandátech, které jim zajišťují nutnou většinu v zastupitel­stvu o 65 členech.

Zástupci těchto uskupení se shodují, že domluvit vládu v tomto složení je pro ně prioritou, o víkendu už mezi nimi proběhla dvoustrann­á setkání. Tahanice však může být o primátorsk­ý řetěz, na nějž si dělají všichni zálusk. Možná cena za funkci primátora by byla o jedno křeslo v jedenáctič­lenné radě města méně než ostatní partneři.

„Pokud jsme tři strany s přibližně stejným volebním výsledkem, tak dává logiku, aby koalice byla ve formátu

4/4/3 posty v radě. Na koho zbudou ty tři, měl by mít primátora,“říká Petr Hlubuček, předseda pražského STAN a člen vyjednávac­ího týmu Spojených sil pro Prahu.

S tím nesouhlasí Piráti, kteří si dělají nárok na primátorsk­ý post coby strana, která z těchto tří uskupení

získala nejvíce hlasů. „Měla by se dodržet nepsaná dohoda, že tato funkce připadne nejsilnějš­ímu z koalice. Tři křesla v radě by měl dostat ten, který má nejmenší podporu,“uvádí člen vyjednávac­ího týmu Pirátů a dvojka kandidátky Adam Zábranský. Rozdíl jednoho postu ve vedení města lze podle něj kompenzova­t skrze rozdělení postů předsedů magistrátn­ích výborů či jiných funkcí. O řetěz primátora si nahlas říká i Čižinský. „Je legitimní, aby byl primátorem ten, který dostal od voličů nejvíce hlasů, což jsem já. Vůle voličů by měla být respektová­na,“míní lídr Prahy sobě. Čižinský zároveň souhlasí, že komu připadne, bude mít v radě města na poměr křesel menšinu.

Praha 7 není komplikace

Samotnému Čižinskému už před volbami Piráti vyčítali, že chce být ve vedení hlavního města a zároveň starostou Prahy 7, neboť Čižinský říkal, že tento post je pro něj srdeční záležitost. „Budeme o tom

ještě debatovat, ale na této otázce jednání určitě nezkrachuj­e,“popisuje Čižinský.

Zatímco Piráti i Praha sobě se ještě před volbami vymezovali vůči ODS a ANO, lídr Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) si zatím nechává otevřené dveře pro jednání s občanskými demokraty. Dohodu o koalici totiž ohrožuje vedle dohadů o řetězu i skutečnost, že se zástupci TOP 09 a STAN příliš neznají s Piráty. Teprve se „oťukávají“a je riziko, že na něčem jednání zkrachují.

Z toho by mohla těžit ODS. „Post primátora pro nás při skládání koalice není rozhodujíc­í,“avizuje lídr ODS Bohuslav Svoboda. Občanští demokraté se již včera sešli se zástupci všech stran kromě Čižinského, který je odmítl.

Na rozdíl od ODS lídr hnutí ANO Petr Stuchlík zatím odmítá dělat ústupky v rámci koaličních jednání. Kupříkladu podporovat z opozice menšinovou vládu Spojených sil a ODS výměnou za určitý počet placených postů. „Je to předčasné. O postupu se teprve budeme radit v pondělí s kolegy,“uvádí Stuchlík.

Že by TOP 09 se Starosty práskla dveřmi a šla za ODS a ANO, však nechává Piráty a Prahu sobě klidnými. „Jejich voliči by těžce nesli, kdyby se spojili s ANO,“shodují se Zábranský s Čižinským.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Těsné vítězství ODS vedená Bohuslavem Svobodou vyhrála v Praze jen s nepatrným náskokem.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Těsné vítězství ODS vedená Bohuslavem Svobodou vyhrála v Praze jen s nepatrným náskokem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia