Dnes Prague Edition

Hlasy i ze sídliště

- Redaktor MF DNES Z čí strany to podle vás bylo?

Matěj Ludvík

PRAHA Proč nechce spolupraco­vat s hnutím ANO ani ODS, popisuje Jan Čižinský v rozhovoru, který vznikl v sobotních nočních hodinách přímo v holešovick­ém volebním štábu sdružení Praha sobě.

Vaše uskupení slibovalo, že Prahu změní. Umožňuje to výsledek voleb?

Určitě, teď je to historická šance. A je na nás, na Spojených silách a na Pirátech, abychom šanci nepromarni­li a po mnoha letech Prahu skutečně změnili.

Jsou pro vás jedinými možnými partnery?

Je to tak, protože naším cílem je skutečná změna a nejen obměna.

Získali jste kolem 16,5 procenta hlasů. Není to pro vás málo, když jste před volbami tvrdil, že chcete 27 procent?

To byl přepočet podpisů, které jsme nasbírali, vůči předpoklád­ané volební účasti. Přesto si myslím, že se jedná o dobrý výsledek, protože držíme krok se stranami, které nalily do volební kampaně desítky milionů korun. Na to, že jsme začínali s propiskou a peticí, tak jsme spokojeni.

V čem byl hlavní rozdíl při vedení kampaně mezi vámi a ostatními. Právě v získávání podpisů pro kandidatur­u?

Samozřejmě, nasbírali jsme požadované množství podpisů, čímž jsme se ujistili, že má smysl kandidovat. Ale jinak musím říct, že kampaň byla velmi špinavá. Například si vezměte inzeráty, které o Praze sobě i o mně osobně vycházely v deníku Metro.

Za těmi inzeráty byl kandidát hnutí ANO na celopražsk­é úrovni, ale to si asi musí vyřešit sami.

Je tohle jeden z důvodů, proč s ANO nechcete jednat o koalici?

Ne, i kdyby takovéto útoky nebyly, tak bychom s nimi nejednali. Já jsem zažil spolupráci s ANO čtyři roky a s nimi změna není možná.

Ani s ODS se nechcete ani pokusit dohodnout?

Ještě před sečtením celkového výsledku mě ODS kontaktova­la a já jsem jim znovu potvrdil, že s nimi nebudeme jednat. Říkáme to, co jsme říkali už i před volbami. Víme, jak tato strana fungovala a že se nijak nezměnila.

Piráti si předem kladli některé podmínky na potenciáln­í koaliční partnery. Vy budete mít také nějaké konkrétní požadavky?

Takhle – pojďme jednat, teď není doba na to vzkazovat někomu něco přes média, sedneme si k jednacímu stolu a zkusíme domluvit akceschopn­ou funkční koalici.

Piráti například nechtějí spolupraco­vat s někým, kdo bude mít víc funkcí. Jak budete tento problém řešit jako zároveň kandidát na starostu Prahy 7?

Mně nejde o funkce, já se přizpůsobí­m. Voliči rozhodli, dali nám mandát, také řekli, koho kde chtějí, a pojďme teď jednat.

Je možné, že například jako náměstek byste se vzdal funkce starosty Prahy 7?

Teď je to předčasné. Pojďme jednat a uvidíme, jak to dopadne.

Jak se uskupení s řadou kandidátů z Prahy 7 podařilo přesvědčit voliče na sídlištích a v okrajových částech města?

Na sídliště jsme se hodně zaměřili. Kontaktní kampaň probíhala jak v centru, tak právě i na sídlištích a jsem velmi rád, že i podpisů jsme nasbírali na obou místech stejně, lidé i tam volili změnu, kterou jsme uskutečnil­i na Praze 7.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia