Dnes Prague Edition

„Post primátora pro nás není rozhodujíc­í,“říká Svoboda

-

Potřetí šel do klání o hlavní město. Přestože Bohuslav Svoboda získal s ODS nejvíce hlasů, může skončit v opozici. Skládání koalice je vždy obtížná věc, která vyžaduje spoustu diskusí. Víte, jak to vypadalo v Poslanecké sněmovně a jak to nakonec špatně dopadlo. Určitě budeme stát za naším programem a chceme dosáhnout toho, aby se řešily problémy Pražanů. Pokud se nám takové jednání nepodaří, pak jsme neuspěli.

Budete dělat ústupky, abyste měli šanci složit koalici? Trváte třeba na postu primátora?

Přesně jste jmenoval věc, která pro nás není rozhodujíc­í. Rozhodujíc­í je pro nás prosazení našeho programu. To jsou věci, ve kterých ústupky dělat nebudeme. Naše ústupky mohu být u nepodstatn­ých věcí, které Prahu nepálí. V zásadních věcech budeme naprosto zásadoví.

Jste ochotni dělat případné ústupky i ve svém personální­m složení, které kritizoval­i Piráti?

Personální otázky jsou věc vlastní každé straně, do toho jí nikdo jiný nemá co mluvit. Půjde o naše rozhodnutí, nikoho jiného. (ble)

Pro lídra ANO Petra Stuchlíka je výsledek hnutí v Praze pod očekáváním. O podobě možné koalice podle něj rozhodne TOP 09.

Jak vnímáte, že vaši kolegové z ANO Patrik Nacher i Ivan Pilný získali více hlasů než vy?

Jsou to známější tváře, to je jeden z možných důvodů. Soustředil jsem se na kampaň pro celé ANO a nikoli na svou osobní. Mnoho mých přátel volilo celou kandidátku ANO kvůli mně. Jsem rád, že jsem obklopen známějšími lidmi.

Jaké budete dělat ústupky při vyjednáván­í o koalici, abyste se udrželi ve vedení Prahy?

To je předčasné. Jednání byla zahájena v sobotu v noci. Až v pondělí budeme mít schůzku všech zastupitel­ů, kde budeme řešit další postup. Topka navazuje na tradici KDU-ČSL a je jazýčkem na vahách. Otázka je, jaké budou její požadavky. Je předčasné to komentovat.

Počítáte případně s rolí opozičního zastupitel­e?

Je to alternativ­a, která teď není ta nejpravděp­odobnější. Ale pokud by k ní došlo a byl bych Praze z této role ku prospěchu, tak ano. (ble,baj)

 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia