Dnes Prague Edition

Modré a černé radnice

Občanští demokraté se vrací na výsluní. Pirátská strana překvapila v Praze 5

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Na vzestupu jsou ODS a Piráti, tradiční levice vyklidila pozice. Víkendové volby v městských částech do jisté míry kopírovaly výsledky boje o magistrát. Zaskočené může být ANO, které nedokázalo vyhrát na žádné z větších radnic.

Naopak občanským demokratům se to podařilo ve čtyřech případech. Nejpřesvěd­čivěji uspěli s téměř 37 procenty hlasů v Praze 9, kde by mohli navázat na spolupráci s druhou TOP 09. Přes třicet procent získali i v Praze 2. Aby se ale Jana Černochová stala opět starostkou, bude strana muset najít koaliční partnery mezi dalšími šesti subjekty, které do tamního zastupitel­stva pronikly.

Jedním z nejméně přehlednýc­h obvodů byla před volbami Praha 8, na vítězství si tam totiž věřilo minimálně pět stran. To se potvrdilo také po zveřejnění výsledků, neboť se za sebe jen v malých rozestupec­h seřadili ODS, Piráti, místní sdružení Osmička žije, ANO a TOP 09 společně se STAN. Vyjednáván­í o nové vládě se v tomto případě může protáhnout.

Těsně porazila své soupeře ODS v koalici s lidovci a Svobodnými také v Praze 3. Její lídr a starosta Alexander Bellu teď láká ke spolupráci druhé v pořadí TOP 09 se STAN. Strany ale zatím na nabídku nekývly. Pokud by totiž vítěze obešly, mohly by si u dalších stran v pořadí nárokovat starostovs­ké křeslo.

Vítězství nemusí zaručit vládu

Také Piráti se v jednotlivý­ch částech Prahy těší z dobrého výsledku. A to i přesto, že jejich dosavadní zkušenosti jsou minimální, neboť na radnicích neobhajují téměř žádné mandáty. Volby kladně hodnotí předseda pražských Pirátů Ondřej Profant, na druhou stranu připouští, že se strana po jednáních se soupeři nemusí vždy dostat do vedení radnic. „Může se stát, že nás etablované strany někde vyšachují. My se navíc necpeme do koalic za každou cenu, máme jasné podmínky, které nepřekraču­jeme,“říká Profant.

Podle něj je největším úspěchem vítězství v Praze 5. Právě tam se ale hned za Piráty sešikovali dosavadní koaliční partneři z ODS, TOP 09 i ANO a je otázka, zda nebudou chtít pokračovat v nezměněné sestavě. Překvapení­m je bezesporu také první místo Pirátů společně se Zelenými v Praze 12. I díky tomu je jasné, že se na modřanské radnici už nezopakuje spolupráce ANO s ČSSD. První jmenovaná partaj se propadla na třetí místo, ta druhá už v zastupitel­stvu nebude vůbec.

Do třetice strana s černou plachtou v logu uspěla v Praze 4, kde s 18,8 procenta hlasů porazila ODS o jediné procento. Do zastupitel­stva tam nakonec nakoukne šest subjektů.

TOP 09 svými výsledky v metropoli nenadchla, ale díky společné kandidatuř­e se STAN i jinými stranami si své pozice víceméně udržela. Nejúspěšně­jší je v Praze 6, kterou ovládla v koalici s lidovci pod názvem Klid. Jako potenciáln­í partneři se jí nyní nabízejí Starostové a nezávislí a k nim ODS nebo Piráti.

Naopak sociální demokraté, Zelení i komunisté stejně jako na celopražsk­é úrovni i v městských částech zcela propadli a do zastupitel­stev se až na výjimky nedostali. Oproti některým očekáváním neuspěla ani SPD, která získala jen dva mandáty v Praze 11.

Bratři Čižinští v kurzu

Stále na vzestupu jsou naopak místní uskupení. Stejně jako na celopražsk­é úrovni uspěla v sedmé městské části iniciativa Praha 7 sobě kolem dosavadníh­o starosty Jana Čižinského. Díky drtivému vítězství a zisku 55,5 procenta hlasů je otázka, zda znovu utvoří koalici se Zelenými a Piráty, nebo povládnou samostatně. ODS s TOP 09 určitě zůstanou i druhé volební období jen v opozici.

Oproti tomu výhra spřízněné formace Praha 1 sobě v samotném jádru Prahy se tak úplně nečekala. I tam je pod ní podepsáno jméno Čižinský. Lídrem je totiž právník a starší bratr starosty Prahy 7 Pavel Čižinský. Aby ale z čela radnice po osmi letech vystrnadil Oldřicha Lomeckého (TOP 09), bude si muset najít dostatečně silné spojence.

Z místních uskupení skončilo v městských částech na prvním místě i Hnutí pro Prahu 11 v čele s exstarosto­u Jiřím Štylerem. Jako možný partner se jim nabízí Piráti, k většině v pětačtyřic­etičlenném zastupitel­stvu jim však chybí jediný hlas.

V Praze 10 zase vyhrála koalice Vlasta, kterou vede senátorka Renata Chmelová. A v tamním zastupitel­stvu nakonec zůstane i končící starosta Vladimír Novák, který vyměnil ČSSD za Starosty pro Prahu.

 ??  ?? Vítr do plachet Pirátů Celostátní předseda Pirátů Ivan Bartoš má důvod radovat se z úspěchu strany na pražském magistrátu i v městských částech.
Foto: Yan Renelt, MAFRA
Vítr do plachet Pirátů Celostátní předseda Pirátů Ivan Bartoš má důvod radovat se z úspěchu strany na pražském magistrátu i v městských částech. Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia