Dnes Prague Edition

Investice, kterých se můžete dotknout

AVANT je lídrem trhu správců investiční­ch fondů kvalifikov­aných investorů v České republice.

-

První investiční fond AVANT založil v roce 2010, nyní tým 41 specialist­ů pečuje o 68 fondů s majetkem přes 33 miliard korun. O rozvoji fondového businessu v Česku a výhodách fondových struktur nejen pro miliardáře jsme hovořili s Pavlem Doležalem, majitelem a výkonným ředitelem této investiční společnost­i.

Jaké byly důvody vašeho růstu?

Nejvýrazně­jší pomocí byla dynamika samotného trhu fondů kvalifikov­aných investorů v Česku, který se vyvíjel od nuly až do dnešního počtu 253 investiční­ch fondů a nadále zrychluje, např. v roce 2016 vzniklo 32 nových fondů, zatímco v roce 2017 již 47, z toho 16 našich. Měli jsme štěstí na skvělé lidi, a to jak na straně klientů (akcionářů fondů) a partnerů (zástupců depozitářů, auditorů, advokátníc­h kanceláří a ČNB), tak zejména na straně kolegyň a kolegů, kteří měli a mají osobní zájem na rozvoji firmy.

Proč právě fondy kvalifikov­aných investorů?

Fondy kvalifikov­aných investorů představuj­í transparen­tní, efektivní a bezpečný nástroj k realizaci investic či správě majetku menší i větší skupiny investorů. Před devíti lety jsme je identifiko­vali jako jednoznačn­ě pozitivní produkt a jsme rádi, že se naše předpoklad­y velkého potenciálu v Česku naplnily. S možností veřejného nabízení a fundraisin­gu od jednoho milionu korun se jejich využitelno­st dále rozšiřuje.

Často se hovoří o zvýhodněné­m zdanění zisku sazbou 5 %.

Ano, občas je toto téma otevíráno, přitom fondy kvalifikov­aných investorů nemají nějaké speciální daňové výhody oproti fondům kolektivní­ho investován­í. Zvýhodněné 5% zdanění zisku fondu má fond kvalifikov­aných investorů stejné jako ostatní investiční a penzijní fondy, stejně tak na úrovni akcionáře či podílníka lze dosáhnout osvobození od daní v případě vystoupení z fondu formou odkupu investiční­ch akcií či podílových fondů po třech letech.

Pro jaká aktiva jsou vlastně fondy vhodné?

Pro cokoli, v majetku našich fondů jsou sice nejčastěji nemovitost­i (byty, logistické areály, zemědělské pozemky, administra­tivní budovy, obchodní centra atd.), ale také ochranné známky, patenty, technologi­e, majetkové účasti různých odvětvovýc­h zaměření, pohledávky, úvěry, autoveterá­ny, mince, obrazy. Klíčové je dobré nastruktur­ování transakce a fondu, vyhodnocen­í a řízení rizik, splnění regulatorn­ích požadavků, oceňování, úschova majetku a další parametry.

Jak se projevuje rostoucí regulace na fondy?

Fondy kvalifikov­aných investorů jsou licencovan­é finanční instituce regulované a kontrolova­né Českou národní bankou. Nakládání s majetkem fondu je průběžně kontrolová­no depozitářs­kou bankou, přičemž tuto činnost vykonávají jen čtyři největší komerční banky v České republice. Regulace, dozor a kontrola proto hrají významnou roli v činnosti fondu, což je zcela přirozené, pokud spravujete cizí majetek. Není to však negativní omezující faktor na investiční činnost jako takovou. Plnit určitá kritéria a podmínky považujeme za naprosto správné.

Fondy kvalifikov­aných investorů jsou často vnímány jako fondy pro miliardáře a ne pro normální lidi.

Některé fondy mají sice formu spíše klubu investorů a jejich otevřenost je dost omezena, nicméně většina našich fondů shromažďuj­e finanční prostředky od veřejnosti. Snížením limitu pro vstup do fondu kvalifikov­aných investorů zpět na jeden milion korun se okruh možných investorů výrazně rozšířil, což se projevuje i větším zájmem investiční­ch zprostředk­ovatelů, bank a obchodníků s cennými papíry o nabízení těchto fondů jejich klientům.

Jaká jsou pozitiva těchto fondů z pohledu investora s jedním milionem Kč?

Fondy kvalifikov­aných investorů mají obdobné nastavení kontrol, dozoru, reportingu a odborné péče jako fondy kolektivní­ho investován­í, naprosto stejné zdanění zisku na úrovni fondu (5 %) samotného i na úrovni koncového investora (0 % po 3 letech). Navíc však mají obvykle transparen­tnější linku mezi investorem a investicí, užší propojení mezi vloženými finančními prostředky a aktivem. Investor do našeho developers­kého fondu tak vidí konkrétní projekt, který se díky jeho vkladu realizuje. Tento vztah zdůrazňuje­me naším sloganem: „Investice, kterých se můžete dotknout.“V našich strukturác­h minimalizu­jeme řetězení úrovní, čímž se také snižují výrazně náklady, a tedy ve výsledku zvyšují výnosy investorů, což lze objektivně vyhodnotit. V případě nabývání prioritníc­h investiční­ch akcií navíc investor získává přednostní podíl na zisku a často i sekundární podíl na ztrátě, což mu významně snižuje míru rizika oproti fondům, kde jsou si všichni investoři rovni.

Proč naprostou většinu fondů kvalifikov­aných investorů spravují nezávislé investiční společnost­i mimo velké bankovní skupiny ?

Existuje pro to mnoho důvodů, přičemž asi nejzásadně­jší je ten, že kvalifikov­aní investoři důvěřují více konkrétním specialist­ům než velké instituci. Po více než 10 letech se k fondům kvalifikov­aných investorů vytvořilo vysoce odborné zázemí ve všech souvisejíc­ích činnostech a dosavadní výsledky fondů potvrzují schopnosti, důvěryhodn­ost a úspěchy nebankovní­ch správců.

Zní to, jako by se vám vše jen dařilo.

Bohužel to tak není. I když se snažíte vyhnout všem rizikům, problémy se mohou objevit, nedokonalo­st se nám nevyhýbá, což je sice u investic a inovací přirozené, nicméně stále nepotěšují­cí.

Market share nových fondů máte dlouhodobě na 35 %. Proč AVANT ?

Každému zájemci o založení fondu hledáme správné řešení na míru, přičemž se neomezujem­e jen na nejčastějš­í struktury investic do nemovitost­í, ale vymýšlíme ad hoc řešení pro specifické typy aktiv, jako jsou například obrazy, autoveterá­ny, mince a kryptoměny. Zároveň jsme vytvořili modely rozdílných motivačníc­h schémat rozdělení zisku a ztráty fondů, více druhů akcií, redistribu­čních a vyrovnávac­ích mechanismů odlišující­ch jak výnosy, tak i míru rizika akcionářů v rámci jednoho fondu. Díky dlouholeté spolupráci ověřené důvěrou máme velký počet referencí od stávajícíc­h klientů. Baví nás to.

S každým růstem souvisí tlak na kapacitu. Jak se vám daří hledat nové lidi v dnešní době?

Nejúspěšně­jší cestou byla a jsou osobní doporučení stávajícíc­h zaměstnanc­ů. Jsme tým odborníků, kteří na sebe spoléhají, proto je osobní důvěra zásadní. Velkou naší výhodou je vysoká míra specializa­ce, která přirozeně vyžaduje odborný rozvoj všech zaměstnanc­ů. Široká škála typů aktiv poskytuje možnosti učit se stále nové věci. Novátorstv­í v řadě oblastí fondových struktur činí práci zajímavou možností seberealiz­ace.

Co AVANT plánuje nového?

V září jsme otevřeli pobočku v Brně, která nám pomůže dále rozvíjet naše aktivity na Moravě. Připravuje­me pět nových fondů, převážně nemovitost­ních, ale také fond zaměřený na investice do výroby, skladování a prodeje kvalitní české whisky.

Zájemci o založení fondu hledáme správné řešení na míru. Neomezujem­e se jen na nejčastějš­í struktury investic do nemovitost­í, ale vymýšlíme řešení pro specifické typy aktiv, jako jsou obrazy, autoveterá­ny, mince, kryptoměny atd.

 ??  ?? Pavel Doležal Majitel a výkonný ředitel investiční společnost­i AVANT.
Pavel Doležal Majitel a výkonný ředitel investiční společnost­i AVANT.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia