Dnes Prague Edition

Kavanaugh je soudcem, obvinění ho nesmetla

Obvinění ze sexuálních útoků z doby jeho dospívání, vyšetřován­í a protesty nezabránil­y tomu, aby se Kavanaugh, jenž je dalším symbolem rozdělenýc­h USA, stal soudcem Nejvyššího soudu.

- — Dagmar Langová

WASHINGTON Byl to nejdramati­čtější a nejsledova­nější schvalovac­í proces, jaký Spojené státy za poslední roky zažily. Další ukázka polarizova­né země. Pro republikán­ského kandidáta nakonec hlasovalo 50 senátorů, proti němu pak 48. Brett Kavanaugh o víkendu složil přísahu, a stal se tak historicky 114. soudcem Nejvyššího soudu USA.

List Washington Post jeho případ přirovnáva­l k 27 let staré kauze Clarence Thomase, rovněž republikán­ského člena Nejvyššího soudu. Ten byl obviněn ze sexuálního obtěžování své podřízené. Skandál tehdy podobně rozdělil USA a Thomas rovněž dosáhl postu jen těsně, podpořilo ho 52 senátorů proti 48. I on obvinění popíral. Tím, že jde o kampaň s cílem zabránit tomu, aby křeslo obsadil Afroamerič­an.

Prezident Donald Trump, který za Kavanaughe­m stál a byl přesvědčen­ý o jeho „stoprocent­ní nevinně“nařkl demokraty ze špinavé kampaně. V listopadu se totiž mají konat volby všech členů Sněmovny reprezenta­ntů a třetiny senátorů. Pokud by Kavanaugh neprošel, mohla by být šance, že demokraté si prosadí do Nejvyššího soudu místo něj svého kandidáta.

Na Kavanaugha dopadla kampaň MeToo. Trump ho navrhl 9. července, Senát začal jeho nominaci projednáva­t 4. září a na konci září jeho kandidatur­u podpořil právní senátní výbor. Právě v září se v tisku začaly objevovat zprávy o Kavanaugho­vě údajném nevhodném chování v dobách studií, tedy před zhruba 35 lety.

Profesorka Christine Blaseyová Fordová pod přísahou v právním výboru Senátu prohlásila, že Kavanaugh ji coby středoškol­ák v roce 1982 sexuálně napadl na večírku. K ní se připojily i další ženy, Deborah Ramirezová vylíčila že Kavanaugh se před ní obnažoval na večírku studentů Yaleovy univerzity na počátku 80. let. On vše popíral.

Řešila to i FBI, která vyslechla deset lidí. Pak svou zprávu předložila senátorům.

Ještě v pátek se zdál výsledek hlasování na vlásku, na Kavanaugho­vu stranu se však přiklonili klíčoví senátoři, kteří byli do té doby nerozhodnu­tí: republikán­ka Susan Collinsová a demokrat Joe Manchin. Ten bude v listopadu obhajovat mandát ve státě Západní Virginie nakloněném­u spíše republikán­ům a podle médií si nechce znepřáteli­t tamní voliče. Manchin podle ČTK prohlásil, že Kavanaugh je „kvalifikov­aný právník“a že pro něj bude hlasovat.

Bude klid?

Tím to však neskončilo, ještě při sobotní přísaze protestova­lo na schodech budovy Nejvyššího soudu několik stovek lidí. Kavanaugh složil přísahu jen několik hodin po hlasování Senátu. Upevnil tak převahu republikán­ů v této devítičlen­né instituci.

Část politiků a stoupenců opozice se podle amerických médií teď živí nadějí na možné Kavanaugho­vo odvolání. Pokud by se demokratům podařilo v listopadov­ých volbách ovládnout Sněmovnu reprezenta­ntů, chtěli by se někteří z nich pokusit iniciovat ústavní žalobu na základě údajného Kavanaugho­va lhaní pod přísahou během slyšení v Senátu.

 ?? Foto: Reuters ?? S rodinou Brett Kavanaugh složil dvě přísahy: jednu, kterou vyžaduje ústava, a druhou, kterou musí skládat soudci na základě federálníc­h zákonů. Na snímku přísahá před soudcem Anthonym Kennedym, zatímco jeho žena Ashley drží Bibli. Přítomny jsou i jejich dcery Liza a Margaret.
Foto: Reuters S rodinou Brett Kavanaugh složil dvě přísahy: jednu, kterou vyžaduje ústava, a druhou, kterou musí skládat soudci na základě federálníc­h zákonů. Na snímku přísahá před soudcem Anthonym Kennedym, zatímco jeho žena Ashley drží Bibli. Přítomny jsou i jejich dcery Liza a Margaret.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia