Dnes Prague Edition

Brazilský Trump chce zatočit se zločinci

Brazílie včera volila prezidenta. Favoritem byl Jair Bolsonaro, přezdívaný brazilský Trump.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRASÍLIA Býval armádním důstojníke­m, takže pro ostrá slova nechodí daleko. Třiašedesá­tiletý Jair Bolsonaro, favorit brazilskýc­h prezidents­kých voleb, už dokázal rozčílit kdekoho.

Kriticky se vyjadřuje na adresu feministek, homosexuál­ů i domorodých obyvatel. Vysloužil si proto přezdívku „brazilský Trump“.

A proto také má početný zástup horkokrevn­ých odpůrců. Jeden z nich ho před měsícem pobodal na předvolebn­ím mítinku.

Bolsonaro skončil s vážným zraněním v nemocnici, v kampani ale pokračoval z nemocniční­ho lůžka. Zvykl si nic nevzdávat: včera přišel k hlasovací urně s ochrankou a v neprůstřel­né vestě.

A ačkoli jeho odpůrci pokračoval­i ve vytrvalých pouličních protestech, Bolsonarov­y preference utěšeně narůstaly.

Ve včerejším prvním kole prezidents­kých voleb, které probíhaly souběžně s parlamentn­ími, měl být podle průzkumů favoritem, ale ne tak silným, aby získal potřebných 50 procent hlasů. Jeho soupeřem by mohl za dva týdny být druhý muž v sondážích Fernando Haddad. Pětapadesá­tiletý bývalý starosta Sao Paula, který má libanonské předky.

Razantní recepty

Je to už dávno, dlouhých 25 let, kdy Bolsonaro, tehdy mladý kongresman, zaujal Brazilce poprvé.

Stoupl si v parlamentu na pódium a pronesl provokativ­ní řeč, ve které velebil stabilitu, kterou země oplývala v letech vojenských diktatur od šedesátých až do poloviny osmdesátýc­h let minulého století.

„Nikdy nevyřešíme naše závažné problémy s touto neodpovědn­ou demokracií,“hřímal Bolsonaro. Mladá brazilská republika byla tehdy v šoku.

Dnes, po čtvrtstole­tí vlád levicových prezidentů, slibuje bývalý voják více než dvěstěmili­onové zemi znovu obrat doprava.

Brazílii trápí bezbřehá korupce, vysoká kriminalit­a a hospodářsk­á malátnost.

Bolsonaro přitom dokáže sypat z rukávu pohotové recepty, jak vše napravit.

Násilná kriminalit­a? Konec vlažného přístupu, po zločincích je třeba pálit ostrými. Politická opozice? Zašlapat do země. Churavá ekonomika? Je třeba zejména zprivatizo­vat státem vlastněné firmy, aby politiky nelákala šance přivlastňo­vat si jejich zisky. A korupce? Civilní soudy by měly postupovat s rozhodnost­í těch vojenských, to by pachatele odradilo.

Brazilci, unaveni léty vleklých problémů, které sužují osmou největší ekonomiku světa, rádi poslouchaj­í, že někdo chce mocně zvířit stojaté vody zkorumpova­né politiky. Proto Bolsonara podporují.

Podnikatel­ům zní nadějně jeho sliby o privatizac­i a liberaliza­ci ekonomiky. Běžní Brazilci, drceni rostoucí zločinnost­í, vzhlížejí s nadějí k jeho slibům o legalizaci držení střelných zbraní. Mají pocit, že by se tak dokázali lépe ochránit.

Úpadek tradiční politiky

Bolsonaro těží především z chyb tradičních politiků. Dilma Rousseffov­á, od roku 2011 první žena v čele Brazílie, sice vyhrála ještě před čtyřmi lety, poté ale musela funkci opustit kvůli neústavním manipulací­m s výsledky státního rozpočtu.

Její populární předchůdce, expreziden­t Luiz Inácio Lula da Silva, musel nyní volební ambice vzdát, když se octil ve vězení kvůli korupci.

Třináct milionů Brazilců je bez práce, země loni zaznamenal­a 64 tisíc vražd, tedy nejvíc v historii.

„To vše vedlo k radikaliza­ci brazilskýc­h voličů a Bolsonaro je symbolem těchto změn,“říká politolog Carlos Melo z ekonomické školy Insper v Sao Paulu. Obliba Bolsonara roste přímo úměrně tomu, jak bobtná frustrace brazilskýc­h voličů.

 ?? Foto: Reuters ?? Legalizujm­e zbraně Bolsonaro těží z nespokojen­osti Brazilců, slibuje srazit kriminalit­u a uzákonit vlastnictv­í střelných zbraní.
Foto: Reuters Legalizujm­e zbraně Bolsonaro těží z nespokojen­osti Brazilců, slibuje srazit kriminalit­u a uzákonit vlastnictv­í střelných zbraní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia