Dnes Prague Edition

Graffiti za milion liber se po aukci samo zničilo

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Jen si to představte. V proslulé londýnské aukční síni Sotheby’s se perete o proslulé graffiti Dívka s červeným balonkem, které vytvořil britský streetarto­vý umělec Banksy. A ve chvíli, kdy vám ho licitátor za víc než milion liber přiklepne, rozjede se skartovačk­a uschovaná v dolním rámu obrazu a dílo zničí.

Nebo, přesněji řečeno, zničí jeho dolní polovinu. Na úzké proužky totiž byla rozřezaná jen holčička, která natahuje svou ruku za odlétající­m červeným balonkem ve tvaru srdce. Ten zůstal uvnitř rámu.

Sám Banksy umístil později na sociální síť Instagram fotku, jak udivení účastníci aukce tento „incident“ sledují. A ještě o nějakou dobu později přidal video, jak do rámu skartovačk­u montuje.

To rozvířilo spekulace, zda se Banksy, který pracuje v „ilegalitě“, aukce v pátek večer sám nezúčastni­l. Graffiti, které původně nasprejova­l v jedné z londýnskýc­h ulic a Britové ho loni v anketě zvolili „oblíbeným uměleckým dílem“Británie, bylo jedním z vrcholů prodejní akce.

Před aukcí se jeho hodnota odhadovala na dvě stě až tři sta tisíc liber. Neznámý kupec, který přihazoval po telefonu, vyhrál s částkou 860 tisíc liber, což nakonec s příplatkem pro kupujícího vytlačilo prodejní cenu na 1,04 milionu liber, tedy v přepočtu přes 30 milionů korun. Sotheby’s před prodejem uvedla, že dílo je na rubu podepsáno s věnováním a že prodejce ho získal přímo od umělce v roce 2006.

„Takovou situaci, aby se malba samovolně skartovala, jsme v minulosti ještě nezažili. A to ještě ve chvíli, kdy se cena přiblíží rekordu pro daného umělce. Právě zjišťujeme, co to znamená pro průběh aukce,“řekl Financial Times ředitel sekce současného evropského umění aukční síně Alex Branczik.

List dodává, že za normálních okolností by kupec jen stěží převzal dílo, které je poškozeno, když je v péči aukční síně. Jenže tahle situace je trochu výjimečná. Hodnota skartované­ho díla může naopak vyrůst – hrálo přece hlavní úlohu při jednom z největších šprýmů na trhu s uměním.

A kdo je vlastně Banksy?

Banksyho díla se v aukční síni neobjevila rozhodně poprvé, sám autor však aukčnímu trhu moc nefandí. Před jedenácti lety zveřejnil dílo, na němž vyobrazuje aukční síň a na jednom z prodávanýc­h obrazů je napsáno „Nemohu uvěřit, že skutečně kupujete tyhle sračky, vy hlupáci“. Jeho popularita však roste, a pokud se některé z jeho děl v aukci objeví, cena vystoupá vysoko.

Banksy zahájil svou kariéru v 90. letech v Bristolu na jihozápadě Anglie. Svou pravou identitu však dodnes skrývá. Důvodem utajování je prý to, že graffiti se v mnoha právních řádech považuje za zločin. V minulosti se spekuloval­o, že se za přezdívkou skrývá frontman trip hopové skupiny Massive Attack Robert Del Naja, který se sám před založením skupiny věnoval graffiti. Objevila se i další jména či teorie, že jde o skupinu sedmi umělců.

Podle jedné z teorií je Banksyho skutečné jméno Robin Gunningham, který se poblíž Bristolu v roce 1973 narodil. Před dvěma lety vznikla dokonce studie, která sledovala místa, kde se Gunningham doložiteln­ě pohyboval, s těmi, kde zrovna přes noc vzniklo nové graffiti. V mnoha případech se shodovala.

Jeho mnohdy politicky angažovaná díla se přitom objevují po celém světě. Proslulý je například Nahý muž, který visí za ruku z okna ložnice v Bristolu. Točí i filmy, jeho debut Exit Through the Gift Shop byl dokonce nominován na Oscara v kategorii dokumentár­ních filmů.

 ?? Foto: AP ?? Povedená akce Kontroverz­ní umělec Banksy zveřejnil na sociální síti fotku, jak udivení účastníci aukce sledují zničení díla.
Foto: AP Povedená akce Kontroverz­ní umělec Banksy zveřejnil na sociální síti fotku, jak udivení účastníci aukce sledují zničení díla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia