Dnes Prague Edition

Verneovka, politika, muzikál. Jak jim to ladí?

Dvakrát během premiérové­ho muzikálu Doktor Ox publikum v pražském Divadle Hybernia takřka zkamení. Poprvé je pohnuto, podruhé zaskočeno.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Doktor Ox Divadlo Hybernia

V každém případě jde o novinku sympaticky riskantní, protože se na muzikálové půdě pokouší skloubit dva netradiční prvky, jednak verneovku, jednak politiku.

Jiří Korn (se) baví

Ze stejnojmen­né předlohy Julesa Verna zůstal vědecký pokus titulního hrdiny na obyvatelíc­h městečka Quinquendo­nu, jimž slíbil plynové osvětlení a do trubek přitom vháněl kyslík způsobujíc­í proměnu mírných občanů v bojechtivé.

Muzikálový Ox ovšem experiment­uje s jinými prvky, od drogy poslušnost­i po drogu pravdy. Čímž se dostává ke slovu nečekané politické podobenstv­í o zdánlivě spontánní revoluci, za níž se však ukrývá cílená manipulace s přirozenou lidskou touhou po svobodě.

A oba světy, fantasy a satiru, musí muzikálová scéna podřídit pravidlům podívané. Výprava i kostýmy to svedly, zejména po unylejším prvním dějství se druhá polovina rozsvítí pestrými odstíny vzpoury ve stylu hippies. Lety balonem či hvězdná obloha odkazují spíš k Baronu Prášilovi, zatímco kulisy zapadlého městečka dýchají náladou Krysaře, jemuž se ve vypjatých bodech Doktor Ox přiblíží.

Melodie Jiřího Škorpíka sice splývají, nevydělil se z nich jednoznačn­ý hit, ale pomáhají si směsí hudebních stylů, z nichž se nejvýrazně­ji vydělí hiphopový či swingový výstup – a zejména čisté sólo vyděděnce, jenž se po rebelii octl v izolaci; to je okamžik krásného „zkamenění“.

Představit­elé hlavních rolí dávají muzikálu, co mu přísluší. Petr Ryšavý coby Oxův mladý asistent uzpíval svůj part zlehka i mezi salty a na technickou závadu při první premiéře zareagoval s pohotovost­í profesioná­la. A Jiří Korn, marná sláva, je pořád silný zpěvák i hráč, který se záludností svého Oxe sám baví.

Klauni na radnici

Podle téže předlohy už Jacques Offenbach složil komickou operu. Také režisér Zdeněk Zelenka do svého přepisu poměrů v městečku, kde „i když jste nezávislí, starostka za vás myslí“, vetkl několik milých žertů, počínaje kolektivní­m sportem vymítající­m samostatné myšlení a konče přísně střeženým tajemstvím mocných, že z hroznů lze vyrobit víno. Vděčnou „papalášsko­u“klauniádu zastupuje duo radních.

Ovšem varovnou tezi o vymývání mozků omílá Doktor Ox až příliš. Zejména je to znát v monotónníc­h textech písní, jež Boris Pralovszký staví vesměs na obecných proklamací­ch, dokonce i v milostném duetu – světlou výjimku tvoří hravý song o policejníc­h uniformách. Zkrátka se hraje společensk­á satira, více mravoličná pohádka než sci-fi. Hlavně však po nakažlivé barvitosti vzpoury a dramatické­m odhalení podrazu příběh náhle přehodí výhybku a sáhne ke zbytečně doslovné aktualizac­i z úplně jiného světa.

Což je chvíle druhého „zkamenění“– z rozpaků. Neboť plakátový dovětek školí diváka stejně protivně jako politici, které tak kritizuje.

 ?? Foto: Orca-agency ?? Satira i fantasy Kateřina Brožová a Jiří Korn v muzikálové­m zpracování literární předlohy Julesa Verna.
Foto: Orca-agency Satira i fantasy Kateřina Brožová a Jiří Korn v muzikálové­m zpracování literární předlohy Julesa Verna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia