Dnes Prague Edition

Silná Sparta? Jen zdání. Dál je křehoučká

Druhá porážka v řadě je problém. Ale víc fotbalovou Spartu tíží, jak mizerně v Olomouci zahrála

-

David Čermák fotbalový reportér MFD DNES

Do zápasu s Plzní, jednoho z vrcholů podzimu pro fotbalovou Spartu, zbývaly tři dny. Kapitán Josef Šural přišel mezi novináře a prohlásil: „Nerad bych to zakřiknul, ale po dvou a půl letech na Letné cítím, že současná Sparta působí nejsilnějš­ím dojmem.“

Tehdy ta slova nezněla nepatřičně. Vážně se zdálo, že se Sparta zvedá. Že je konečně zdravá a na cestě z útlumu, ve kterém skomírala řadu měsíců. Ve šlágru proti Plzni měla tenhle dojem potvrdit.

Nepotvrdil­a, prohrála. A když měla v sobotu v Olomouci dokázat, že aspoň se soupeřem z opačného konce tabulky si v pohodě poradí, zklamala ještě víc.

Porážka 0:1, kterou zařídila fikaná teč bývalého sparťana Nešpora, odhalila dvě věci.

Že Sigma zdaleka není tak špatná, aby se musela na 14. místě strachovat o udržení.

A že Sparta zdaleka není tak dobrá, jak se mohlo zdát třeba po přesvědčiv­ých výhrách v Teplicích nebo s Libercem.

Místo aby potvrdila, že se zlepšuje, dala podruhé v řadě fanouškům důvod přemýšlet o tom, jestli se náhodou neřítí zpátky do průšvihu.

„Chyběl pohyb, nebyli jsme silní nahoře, nepodrželi jsme balon. A po dvaceti minutách jsme úplně

vypadli ve hry,“nechápal trenér Zdeněk Ščasný. „Od dvacáté minuty do konce poločasu to byl nejhorší výkon za mého působení v roli trenéra. A dovolím si dokonce tvrdit, že vůbec za dobu, co jsem teď ve Spartě zpátky.“

Tedy za posledních deset měsíců – jako sportovní ředitel se Ščasný do klubu vrátil v prosinci. Na konci července na lavičce nahradil odvolaného Pavla Hapala, a i když tým dál trpěl výkyvy a nedokázal odvrátit vyřazení v předkole Evropské ligy, zdálo se, že se pomalu zvedá.

Ščasný ustálil sestavu a našel systém, který v některých zápasech zafungoval na jedničku. Zbytečné remízy s Příbramí a Bohemians sice mohly varovat, ale Sparta i tak zůstávala neporažená nejdéle ze všech ligových týmů. Dokonce se na chvíli probila do čela tabulky: po více než dvou letech!

Jenže místo aby ji solidní začátek sezony nakopl, klouže teď zase zpátky do potíží. Nemá jich málo.

V Olomouci se ukázalo, jak moc je závislá na tvůrci hry Stanciovi – když kvůli trestu za hloupé vyloučení proti Plzni chyběl, najednou byla Sparta bez myšlenky, bez šancí a logicky i bez gólu. A ti, kteří by v takovou chvíli měl zabrat, zklamali.

Kapitán Šural? V Olomouci neviditeln­ý. Stopeři Radakovič a Kaya? Nejistí. A na konci jara skvělý záložník Plavšič? Úplně z formy.

Tristní představen­í jen dokreslilo, jak je Sparta nevyzpytat­elná a křehoučká. Možná je skutečně nejsilnějš­í za dva a půl roku od Šuralova příchodu, což ale neznamená, že je silná. Trpí výkyvy, které si coby kandidát na titul nemůže dovolit. A dokud se jich nezbaví, návrat na trůn bude v nedohlednu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Sparťanská pohroma Ani stoper Radakovič nedokázal zabránit porážce v Olomouci. Sen o silné Spartě vyvanul...
Foto: Profimedia.cz Sparťanská pohroma Ani stoper Radakovič nedokázal zabránit porážce v Olomouci. Sen o silné Spartě vyvanul...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia