Dnes Prague Edition

Tahle liga je pro starý

Vizitka, která není pozitivní. V hokejové extralize žalostně scházejí junioři

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Táhne mu na čtyřicet. Poslední dvě sezony byl Radek Duda schovaný ve Freiburgu, kde hrál druhou německou ligu. Přesto po něm sáhl Chomutov, jejž má jako spasitel vytáhnout z krize. „Na ledě i v kabině to dokáže zbláznit,“pronesl jeho nový spoluhráč Ivan Huml.

Pobláznění vyhlášeným bouřliváke­m Pirátům nevyšlo. V Pardubicíc­h ztratili dvoubranko­vé vedení, padli 3:5 a dál čekají na první extraligov­ý bod.

Dudova včerejší premiéra jen potvrdila, co se dá aktuálně říct o extralize: Tahle liga je pro starý! Mladí nejsou.

Vždyť pohleďte: klíčové role v Pardubicíc­h mají 38letý kapitán Tomáš Rolinek a ještě o rok starší bardi Petr Sýkora s Petrem Čáslavou. Včerejší šlágr o první místo mezi Litvínovem a Hradcem rozhodl vítěznou trefou čtyřicetil­etý Hübl. V Brně si připsal hattrick Zaťovič. Nejvyšší tuzemské soutěži vládnou rutinéři: třeba produktivi­tě Kvapil z Liberce, kterému je stejně jako Zaťovičovi třiatřicet.

Trenéři hojně využívají třicátníky, například Olomouc jich o víkendu v Liberci nasadila hned jedenáct! Věkové průměry extraligov­ých soupisek na rozdíl od světového trendu závratně neklesají. „Systémově se snaží špička omlazovat, ale třeba v NHL to nemusí být vidět na průměru týmu,“upozorňuje hokejový expert Milan Antoš. „Důležitějš­í ale je, že tam do hry zapojují daleko větší počet mladých.“

A v tom je extraligov­á potíž. Stačí projet statistiky víkendovéh­o kola a hravě se dopočítáte, kolik juniorů se v sedmi duelech objevilo na ledě. Bylo jich žalostných osm.

Jen pro zajímavost – před 25 lety, kdy se česká liga osamostatn­ila, byste klidně napočítali čtyřicítku teenagerů. Ale pryč s nostalgií. Podstatněj­ší je spíš porovnání s jinými evropskými ligami – ve švédské a finské lize v současnost­i pravidelně nastupuje téměř třicítka junáků, jejichž věk stále začíná jedničkou. A nezřídka mají podstatnou úlohu v prvních formacích svých týmů. V extralize má nadstandar­dní vytížení pouze olomoucký bek Jakub Galvas, jenž v 19 letech hraje v průměru na zápas přes 18 minut. U dalších benjamínků – včetně 16letého objevu Jana Myšáka z Litvínova – se jejich icetime pohybuje kolem deseti minut nebo méně. „Doba talentů, jako byl Reichel, Jágr nebo Výborný, je pryč. Hokej se změnil, hráč musí být vyzrálý hokejově, ale i silově,“podotýká nedávný extraligov­ý střelec Petr Ton. „Třeba se stačí podívat na Zachara v Liberci, na mistrovstv­í světa dvacítek byl nejlepší bruslař, ale v Liberci hokejistů zatím zasáhlo v aktuální extraligov­é sezoně. zimní olympiádu, na kterou reprezenta­ční kouč Jandač nominoval zkušené třicátníky a opomenul například teenagera Nečase?

Na druhou stranu extraligov­é kluby jsou více či méně finančně závislé na výsledcích a přízni sponzorů. „Deset týmů může ligu vyhrát, ale stejný počet může i zahučet. Možná v průběhu soutěže, když má někdo nahráno, může zařazovat mladší,“uvažuje Ton. Liga se však teprve rozjíždí, body jsou potřeba a důvěru dostávají prověření. „Třicátník nabruslil o deset sezon víc než mladý a někde to musí být vidět,“líčí Antoš. „Je strašná chyba, že v Kanadě, Švédsku nebo i Finsku jsou speciální trenéři, kteří se věnují mladým klukům a odstraňují chyby. Tady to dělá hlavní trenér a asistent, kteří mají spoustu jiné práce.“

I proto stagnující počet bažantů v extralize nelze považovat za náhodný. Proto ti nejnadaněj­ší budou prchat za perspektiv­nějším rozvojem na sever Evropy nebo za oceán. A může být ještě hůř. Podle Antoše například nepřispějí výchově mladíků ani změny v mládežnick­ých soutěžích – zůstala dvouročník­ová dorostenec­ká a tříročníko­vá juniorská extraliga. „Ale ta bude tak mladá, že v budoucnu nedokáže připravit hráče na extraligu,“varuje Antoš. roku je průměr extraligov­ých soupisek v letošní sezoně.

 ?? Foto: MAFRA Foto: Profimedia.cz ?? Nejmladší Jan Myšák, 16 let. Nejstarší Ondřej Kratěna, 41 let. Michal Teplý (17) Liberec
Foto: MAFRA Foto: Profimedia.cz Nejmladší Jan Myšák, 16 let. Nejstarší Ondřej Kratěna, 41 let. Michal Teplý (17) Liberec
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia