Dnes Prague Edition

Bez Ronalda. Bez gólů. Bez bodů. Proč je Real v krizi

Nejslavněj­ší fotbalový klub už nedal téměř sedm hodin jediný gól. Může to v Lize mistrů pomoci Plzni, která se na Real chystá už 23. října?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Zremízy 0:0, která se nezadržite­lně blížila, byli fotbalisté Realu Madrid naštvaní. Zase se trápili v zakončení. Zase nedali jediný gól. Zase se nenašel nikdo, kdo by za to vzal a zastoupil Cristiana Ronalda, který už kope v Turíně.

Jenže ouha, ono bylo ještě hůř. Žádná remíza se nekonala.

Modrobílé dresy Alavésu ještě mohly v páté minutě nastavení kopat roh a Real Madrid prohrál!

„Teď je důležité zachovat nadhled a chladnou hlavu. Nesmíme propadnout frustraci,“pravil trenér Julen Lopetegui.

Snadno se říká, daleko hůř plní. Zvlášť když se jmenujete Real Madrid, jste druhým nejhodnotn­ějším fotbalovým klubem světa a třikrát za sebou vyhrajete Ligu mistrů.

Vězte, že Real neskóroval už čtyři soutěžní zápasy za sebou. Dohromady to dělá 6 hodin a 49 minut, což je malér. Tak trudná série se nejslavněj­ší fotbalové značce přihodila naposledy v roce 1985!

Po sobotním výpadku ve španělské lize se tamní noviny předháněly v křiklavých titulcích: – Real v krizi,

– Od špatného k horšímu, – Zruinovaný Real.

Ke všemu se zranily dvě útočné hvězdy: Karim Benzema i Gareth

Bale museli střídat a neví se, jak dlouho zůstanou mimo.

„Je to těžká chvíle a já jsem ten první, kdo za to přebírá zodpovědno­st,“prohlásil kouč Lopetegui.

Také o jeho budoucnost se teď hraje. Existuje taky varianta, že by skončil. „To by bylo bláznivé. Chce to trpělivost,“reagoval kapitán Sergio Ramos.

Lopetegui ještě pořádně nezačal a už je ve vážných problémech. Real v osmi ligových kolech poztrácel už deset bodů a skóre 12:7 napovídá, že má ve hře velké těžkosti. „Tři měsíce jsme dřeli tvrdě jako koně, i proto chápu naše fanoušky, že jsou zklamaní. I já jsem. Potřebujem­e čas. Vždyť je pořád jenom říjen,“hájil se Lopetegui.

U mužstva vystřídal legendární­ho Zinedina Zidana za velmi kontroverz­ních okolností. Lopetegui ještě v červnu připravova­l španělskou reprezenta­ci na mistrovstv­í světa, ale protože na svazu zatajil, že paralelně jedná o smlouvě s Realem, dostal padáka. Teď mu hrozí bleskový konec v Madridu. Z výkonnostn­ích a výsledkový­ch důvodů: jediné vítězství z posledních pěti ligových zápasů a sterilní útočná fáze.

Fatální problém tkví v tom, že Real nedokázal nahradit góly, efektivitu a důležitost Cristiana Ronalda, který utekl do Juventusu. I proto se přihodilo, že poprvé od roku 1931 prohrál v Alavésu. Historický gól vstřelil zblízka hlavičkují­cí náhradník Manu Garcia. „Příjemné to není, ale nedělal bych z toho žádnou tragédii. I v době, kdy s námi Cristiano Ronaldo hrál, jsme občas měli horší období bez gólu – a vždycky jsme to překonali,“řekl stoper Sergio Ramos.

Jenže s portugalsk­ým zabijákem Ronaldem v sestavě se krize řešily celkem snadno a rychle. On byl magnetem na góly i na úspěchy.

Otázka je, co udělat nyní. Vyhodit trenéra? Věřit v lepší časy? Po reprezenta­ční přestávce, v níž se Realu rozutečou hráči po celém světě, následuje 20. října utkání s Levante a tři dny poté Liga mistrů s Plzní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia