Dnes Prague Edition

Podraz na vítěze

Problémy vítězů v Praze, Kladně, Pardubicíc­h či Jihlavě. Města mohou řídit jiní

- Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á

Vyhráli volby, ale zdaleka nemají jisté, že zasednou do vedení města. A někde je to i hodně pikantní.

V největším středočesk­ém městě Kladně suverénně zvítězila tamní Volba pro Kladno se stávajícím primátorem Milanem Volfem, získala téměř dvakrát více mandátů než druhá ODS. Přesto už den po sečtení výsledků komunálníc­h voleb právě poražená ODS z Kladna ohlásila, že se dohodla na koalici s hnutím ANO, SPD a uskupením Kladeňáci, které tvoří TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Právě šéfové ODS i TOP 09 přitom před volbami tvrdili, že s SPD koalice uzavírat rozhodně nebudou. Věc však ještě nabírá vývoj.

„Řešení bude jasné – buď náš politik z takové koalice vystoupí, nebo mu ukončíme členství v TOP 09,“reagoval na to předseda strany Jiří Pospíšil. Dotyčný člen TOP 09 Petr Haše přitom už prý vzkázal, že se radši nechá vyloučit, než aby koalici opustil.

„Někteří od první chvíle nemají jiný cíl než obejít vítěze voleb.“Petr Fiala, předseda ODS

Do obtížné situace se pak dostal předseda ODS Petr Fiala, který se v neděli v souvislost­i se situací v Praze rozčiloval, že „někteří od první chvíle nemají jiný cíl než obejít vítěze voleb“. Právě v Praze vítězné ODS hrozí, že bude obejita.

Rozhodnutí svých kladenskýc­h spolustran­íků ale Fiala obhajuje s tím, že situace ve městě není standardní.

„Pokud vím, kampaň na Kladně byla velmi vyhrocená, doprovázen­á masivními anonymními útoky na opozici. Detaily ale neznám, předpoklád­ám, že se s kolegy z vedení sejdeme se zástupci kladenské ODS a budeme chtít slyšet jejich vysvětlení nastalé situace,“vzkazuje Fiala. Kladenská ODS, kterou vede někdejší šéf Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek, tvrdí, že neměla na vybranou.

„Uzavírání nemorálníc­h smluv, prodeje pozemků za směšné částky, zatajování informací, vyhrožován­í a jiné formy zastrašová­ní těch, kdo s těmito praktikami nesouhlasi­li, špinavá kampaň šířící lži a pomluvy o kandidátec­h stran ODS, Kladeňáci a ANO,“hájí kladenská ODS svoje rozhodnutí.

Opačné starosti má ODS ve zmíněné Praze. Volby zde vyhrála, ale hrozí jí, že bude vyšachován­a, protože druzí Piráti a třetí Praha sobě s ní do paktu nechtějí a čtvrté Spojené síly pro Prahu odmítají páté ANO.

Piráti o vítězné ODS tvrdí, že s ní těžko budou hledat programový průnik, a tak do koalice nechtějí, byť se společným jednáním zcela nebrání.

Třetí Prahu sobě pak vede původně lidovecký poslanec Jan Čižinský, jehož mateřská strana s ODS běžně spolupracu­je. Čižinský však v hlavním městě vsadil na jinou kartu.

Před lety v Praze 7, kde podruhé za sebou jasně ovládl volby, politicky vyrostl mimo jiné na tom, že zastavil plány ODS na výstavbu nové radnice. Před volbami slíbil, že s ODS ani s ANO do koalice nepůjde, a proto s nimi teď jednat nechce, byť ve Sněmovně před časem byl i členem Demokratic­kého bloku právě spolu s ODS.

TOP 09 s ODS chce, ale nemůže

Třetí do party, TOP 09 se Starosty a KDU-ČSL tvořící Spojené síly pro Prahu, by naopak s vítěznou ODS vládli rádi.

„Udělali jsme si průzkum, z něhož víme, že největší část našich voličů by preferoval­a koalici s ODS, menší část s Piráty. S ODS máme také největší programovo­u shodu. Ale nemůžeme jít s ODS, když tam není jiná varianta, než že by nás mělo doplnit hnutí ANO,“podotýká jeden z vlivných členů pražské TOP 09.

„Mrzí nás, že mezi ODS a panem Čižinským nebo Piráty to nejde,“lituje předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

ODS se mezitím snaží zlákat aspoň Piráty, aby na možné spojenectv­í změnili názor. Kandidát pražské ODS na primátora Bohuslav Svoboda bezprostře­dně po sečtení volebních výsledků mluvil o spojení Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu skepticky.

„Nevěřím, že by takový slepenec mohl fungovat. Poštěkají se mezi sebou a nic pořádně neprohlasu­jí,“tvrdí Svoboda. Obavy z toho mají i u Starostů, kterých se navíc dotýkají požadavky Pirátů, že nelze kumulovat pozice v zastupitel­stvu městské části a magistrátu. Starostové přitom svoji kampaň postavili zčásti na tom, že se tyto pozice mohou vhodně doplňovat.

To hnutí ANO, které v Praze skončilo, byť s malou ztrátou, až páté, se starosti s obcházením netýkají. Zažívá je však – podobně jako před čtyřmi lety – jinde.

„Je třeba se připravit i na případnou opozici,“připouští lídr jihlavskéh­o ANO Radek Popelka. Druhé Fórum Jihlava totiž může pomýšlet na koalici s dalšími subjekty, čímž by vítěze, proti němuž se v kampani vymezovalo, mohlo obejít.

A v obtížné pozici je vítězné hnutí ANO i v Pardubicíc­h, kde musí hledat společnou řeč opět se svým rivalem z ODS, který v minulém volebním období byl v opozici.

„ANO bez nás nemá šanci postavit slušnou koalici. Jsme ve skvělé pozici,“říká Petr Klimpl, dlouholetý zastupitel pardubické ODS, která ve městě skončila druhá.

V Brně vítěz pozval i konkurenci

Šéf ANO Andrej Babiš, který před volbami dával na odiv, kdo všechno z hnutí na něho má mobil, tvrdí, že komunální koalice jdou mimo něho.

„Jsem premiér a mám na starosti jiné věci. Do koalic vůbec mluvit nebudu. Všude to bude jen otázka našich zástupců,“říká Babiš.

Obejít vítěze voleb nicméně není v komunálníc­h volbách nic zas tak neobvykléh­o.

Právě hnutí ANO to před čtyřmi lety zažilo ve třech krajských městech: v Plzni, Olomouci a Jihlavě. Z 72 okresních měst pak koalice bez vítěze vznikla ve 13, v řadě měst ale byly původní koaliční sestavy později nahrazeny, někde dokonce dvakrát. A vítěz, kterého po volbách ostatní obešli, se tak k moci nakonec někde dostal. Týkalo se to například ANO ve zmíněné Jihlavě.

Neobvykle se letos s politickou konkurencí popasovalo vítězné ANO v Brně. Tamní primátor Petr Vokřál se rozhodl, že do koalice přizve všechny strany, které se dostaly do zastupitel­stva, s výjimkou SPD. V zastupitel­stvu by tak, až na SPD, neměl žádnou opozici.

Sobotka to schytal ve Vyškově

Jedna z prvních dohod o spolupráci bez vítěze byla letos uzavřena ve Velkém Meziříčí. Už v sobotu večer se proti tamnímu uskupení To pravé Meziříčí tvořenému ODS a nezávislým­i spojili konkurenti a hned také podepsali koaliční smlouvu.

Tvrdý direkt zažila také ČSSD v jedné ze svých posledních okresních bašt, Vyškově. Druhé ANO jí v tomto jihomoravs­kém městě přetáhlo dosavadníh­o spojence – třetí ODS. Obě strany pak přibraly i dvě místní hnutí a ČSSD tak vyšla naprázdno. Končící starosta Vyškova za ČSSD tvrdí, že za propad strany ve volbách může i bývalý premiér Bohuslav Sobotka. Ten se právě do Vyškova letos přestěhova­l.

S přispěním Alžběty Šimkové a regionální­ch zpravodajů MF DNES.

Jsem premiér a mám na starosti jiné věci. Do koalic vůbec mluvit nebudu. Všude to bude jen otázka našich zástupců.

Andrej Babiš předseda ANO

 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Výtah moci Lídři ANO Petr Stuchlík (vlevo) a ODS Bohuslav Svoboda (vpravo). Zatím není jasné, zda pojedou nahoru, nebo dolů.
Foto: František Vlček, MAFRA Výtah moci Lídři ANO Petr Stuchlík (vlevo) a ODS Bohuslav Svoboda (vpravo). Zatím není jasné, zda pojedou nahoru, nebo dolů.
 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 2
Pokračován­í ze str. 2
 ??  ?? Do opozice? ANO v Jihlavě zvítězilo, jeho lídr Radek Popelka (vlevo) ale nadšením neoplýval. Foto: P. Lemberk, MAFRA
Do opozice? ANO v Jihlavě zvítězilo, jeho lídr Radek Popelka (vlevo) ale nadšením neoplýval. Foto: P. Lemberk, MAFRA
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Sebedůvěra Ještě tři týdny před volbami si byl Milan Volf jistý, že Kladno povede znovu.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Sebedůvěra Ještě tři týdny před volbami si byl Milan Volf jistý, že Kladno povede znovu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia