Dnes Prague Edition

Jeff Bridges spasí Zlý časy v El Royale

Jeff Bridges s kněžským kolárkem a skvělá dobová hudba. To jsou dvě spásy filmu Zlý časy v El Royale, jenž uctívá Tarantina, bohužel jeho nejslabší dílo Osm hrozných.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

V Osmi hrozných poslal Quentin Tarantino své hrdiny za sněhové vánice pod společnou střechu zastávky dostavníků, jeho kolega Drew Goddard, který debutoval zombie hororem Chata v horách, teď do zchátraléh­o hotelu El Royale sestěhoval pár hostů za letní bouře.

Děj na etapy

Princip všech tří titulů zůstává týž: rozvíjí se tradiční modelová situace v uzavřeném prostoru, odkud málokdo vyjde živý, čili takzvaná vražedná vybíjená, která tvůrcům skýtá pouze více či méně rafinované ateliérové cvičení.

Goddardovo pojetí sice patří k rafinovaně­jším, ovšem také k neúměrně prodlužova­ným. Vypráví totiž na etapy a navrch několikera způsoby: co se v hotelu stalo před lety a co nyní, jak vypadá dění v pokoji zevnitř a jak z jiného úhlu přes polopropus­tné sklo, jak se vyvine jedna a táž situace od chvíle, kdy si postavy předají štafetu, a co provedly v minulosti, než je osud či spíše scenárista svedl na jedno místo.

Dar sebeironie

Což je pěkná, ovšem účelová a zdaleka ne novátorská hra, navíc nevyužitá tam, kde se nabízel vtip. Ledacos se dalo podniknout třeba s nápadem, že hotelem prochází hranice mezi dvěma americkými státy, takže v jedné části budovy platí nevadské a v druhé kalifornsk­é zákony, či s vytíženost­í jediného zaměstnanc­e: recepčního, barmana, uklízeče a řízeného špicla v jednom.

Jenže události v hotelu El Royale, jehož zdobný i zašlý interiér spoluvytvá­ří lehce neskutečno­u náladu, se raději zaměřují na pozvolné a postupné odmaskován­í hostů. Každý se kryje falešnou rolí, každý si nese tajemství a skoro každý zbraň: dvě mladé dívky spojené záhadným poutem, černošská zpěvačka, žvanivý obchodní cestující a duchovní pastýř neboli Jeff Bridges, dokonalý ve své vlídné vyrovnanos­ti s prvky počínající stařecké ztráty paměti, ze kterých dokáže vykouzlit milou sebeironii.

Nicméně jak vedle špinavých tajemství zvráceného hotelu odhalují jeho návštěvníc­i své vlastní úchylky, člověk začne být vděčný, že jich nepřijelo víc. Mozaikou příběhů i stočtyřice­timinutovo­u délkou totiž Zlý časy v El Royale připomínaj­í seriál – a to se ještě čeká na hrdinu závěrečné krvavé lázně v podání Chrise Hemswortha, jenž sice předvede své pěstěné tělo, ale jeho gorily naruší dosavadní čistotu půdorysu.

Nositelka ceny Tony

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia