Dnes Prague Edition

Chromou ČSSD potápějí ti, kteří teď nejvíc křičí

-

Ovítězích komunálníc­h voleb už řeč byla, i o sestavován­í koalic. Teď jsou na řadě poražení, tedy hlavně sociální demokracie a komunistic­ká strana.

Trochu to vypadá, že v ČSSD došlo k babylonské­mu popletení jazyků.

Předseda Jan Hamáček prohlásil, že ČSSD se „odrazila od politickéh­o dna“. Michal Hašek naopak míní, „že je strana krůček od politickéh­o hřbitova“. Místopředs­eda Jaroslav Foldyna nejdřív ohlásil rezignaci a pak si to zase rozmyslel. Druhý muž strany Jiří Zimola smířlivě poznamenal, že „to není úplně na sebevraždu, ale ani žádný důvod k jásotu“. A připustil, že ústřední výbor, který se sejde 20. října, může vedení vyjádřit nedůvěru.

Asi je potřeba sociálním demokratům trochu otevřít oči.

Michal Hašek má pravdu, jenže za výsledek nese svůj díl viny i on a také Jiří Zimola, Roman Onderka, Milan Chovanec, Petr Dolínek, Miroslav Poche a samozřejmě také předseda Jan Hamáček.

Voliči pochopitel­ně vidí, že první místopředs­eda Jiří Zimola se vyšplhal zpátky do vedení poté, co vítězoslav­ně ohlásil, že policie odložila případ jeho chaty u Lipna. Tu hejtmanovi Zimolovi stavěl velkoryse placený šéf krajských jihočeskýc­h nemocnic. Ani odložení případu nic nemění na tom, že to je podivně financovan­á stavba.

Voliči také vidí, že to byl současný místopředs­eda Roman Onderka, za něhož město Brno zaplatilo 600 tisíc korun za slogan „Žít Brno“, který mu pak „ukradli“recesisté ze stejnojmen­ného hnutí. V Brně dnes předběhli ČSSD i Piráti.

Haškova fraška s neexistují­cí mluvčí byla zase až příliš zapamatova­telná na to, aby zrovna on mohl mluvit za platformu „Zachraňme ČSSD“. Jménem neexistují­cí Lucie Proutníkov­é rozesílala zprávy lobbistka Jana Mrencová.

Pražští voliči stále stojící v kolonách zase měli dost času vzpomenout si na náměstka primátorky a donedávna místopředs­edu strany Petra Dolínka, odpovědnéh­o za dopravu v metropoli.

Celá ČSSD se (povinně) v létě semkla za Miroslavem Pochem a tlačila ho do pozice ministra zahraničí. Ovšem Poche – když už bylo jasné, že ministrem nebude – najednou visí na obrovském komunálním volebním plakátu s cynickým sloganem „Ministr je jen funkce, ale Žižkov je životní styl“.

Milan Chovanec zůstane v paměti jako ministr, který sejmul oblíbeného „seriálovéh­o policajta“Roberta Šlachtu, svou reorganiza­cí policie.

Jan Hamáček se předsedou ČSSD stal hlavně proto, že tam zbyl jako poslední, kdo jím ještě nebyl. Za první půlrok však žádný razantní krok neudělal. Na záchranu strany by potřeboval čas, který zázračně dostal Petr Fiala u ODS, jenže socialisté ho Hamáčkovi asi nedají.

Naopak je úplně podružné pro volební výsledek, jestli je, nebo není ČSSD v současné vládě, kde stejně není vidět.

Filip už přesluhuje

U soudruhů mají jednoznačn­ější problém v tom, že Vojtěch Filip nedělá nic pro to, aby dostal KSČM nahoru. Proč by to také dělal, když byl stejně znovu zvolen předsedou na jarním nymburském sjezdu a po politické smrti své strany v klidu přejde do penze? Akorát mu to tak vyjde...

To vše se navíc stalo ve chvíli, kdy levicový program prosazuje spíš hnutí ANO. Protože co jiného je sleva na jízdném ve vlaku a v autobusu pro děti a seniory než program ČSSD?

Levice ale na politické scéně pořád ještě své místo má, ČSSD, a ač to píšu nerad, i KSČM, akorát už by je měli křísit jiní lidé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia