Dnes Prague Edition

Příliš drahé hry

Jak příznačné: ve dnech, kdy Mezinárodn­í olympijský výbor ocenil, že příští letní hry v Tokiu 2020 seškrtaly náklady, se Japonci naopak zděsili, kolik je to bude stát.

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Jen pár jistot mají životy lidské: každé ráno vychází slunce, nikdo z nás není nesmrtelný – a každá olympiáda je předražená. Poslední důkaz přidává Tokio. A to s kuriózním nádechem. Šéf letních her 2020 Toširo Muto v pondělí ocenil, že díky novým úsporným opatřením nastoleným Mezinárodn­ím olympijský­m výborem už organizáto­ři uspořili 4,3 miliardy dolarů. Jenže do toho se jeho finančně uvědomělej­ším krajanům znovu protáčejí panenky: auditoři zase spočítali, že vládní náklady na příští olympiádu a paralympiá­du vyskočí sedmkrát – zhruba z miliardy dolarů až na sedm miliard!

Číst to lze následovně: průšvihy se hasí, jak to jen jde, jenže podstatou problému je, že možnosti jsou velmi, velmi omezené.

Zpětně je tak dost úsměvné, že starosta Montrealu Jean Drapeau hrdě prohlásil: „Možnost, že tyhle hry skončí v minusu, se blíží tomu, že muž někdy porodí dítě.“

Přitom právě letní olympiáda konaná v Kanadě v roce 1976 skončila epochálním neúspěchem a bankrotem města. Dluhy se staly normou. Uplynulo přes čtyřicet let a ani třetí nejbohatší ekonomika světa z Japonska si neumí poradit.

Přepočty na koruny vlastně ani nejsou důležité, vypovídají­cí je procentuál­ní nárůst. Původně očekávaný kompletní účet za olympiádu již nabobtnal více než dvojnásobn­ě. Výdaje japonské vlády pak dokonce sedminásob­ně.

Což se nelíbí nikomu. „Najednou máme před sebou zcela jiná čísla,“píše japonský deník Mainichi. „Pokud bychom věděli, že finální výdaje budou takto enormní, vzneslo by to mnohem více otázek o pořádání olympiády. A nutí vás to přemýšlet, zda podobné věci povzbudí uchazeče o budoucí letní a zimní hry.“

Paradoxní je, že se pánové olympijský­ch kruhů poslední dobou opravdu snaží. Zkracují třeba délky soutěží i nároky na stadiony. „Šetříme tím pádem na stavbách, pronájmech, energiích,“vypočítává první muž tokijských her Muto.

Jenže to je málo. Jako látat díry na přídi Titaniku s tím, že k zádi se dostaneme později... I když uspějete v těchto dílčích detailech, olympijské projekty se ekonomicky tou dobou už dávno potápějí.

„Chápeme, že se dá rozlišovat mezi přímými a nepřímými náklady. Ale daňovému poplatníko­vi stejně obojí zní jako peníze vynaložené na olympiádu,“píše list Mainichi.

Problemati­ka je tak závažná, že se jí ve studii věnovali i ekonomové z oxfordské Said Business School. Snažili se být co nejobjekti­vnější, a tak vynechali právě nepřímé náklady (třeba na infrastruk­turu). Výsledek je zdrcující: v rozmezí let 1976 a 2016 překročily rozpočet VŠECHNY olympiády. V průměru o 156 procent, k čemuž autoři dodávají, že „silnice se průměrně předražují o 20 procent, mosty a tunely o 34 procent a obří IT zakázky o 107 procent – ale v žádném oboru není předražené úplně všechno“.

Kruh je očividně začarovaný a nerozseknu­telný. Po 11. září 2001 přibyla nová obří položka v bezpečnost­ním zajištění a ty stávající se neumenšily. Resumé studie? „Pro jakékoli město a stát znamená rozhodnutí pořádat olympiádu zavázat se k jednomu z nejdražšíc­h a nejriskant­nějších megaprojek­tů, které existují, o čemž už se mnoho z nich přesvědčil­o.“

Vyhrát lze dílčí střety, nikoli válku. Šéfové posledních her v Pchjongčch­angu nyní oznámili zisk 55 milionů dolarů (v korunách miliardy a čtvrt), jenže jde o výnos z olympiády samotné, na niž se šetřilo osekáním míst pro akreditova­né novináře a zmenšování­m tiskových středisek. Pěkný výsledek, celkové náklady ovšem mezitím vzrostly z 3,5 miliardy dolarů na 13 miliard...

V Tokiu spoří třeba i tím, že žurnalistů­m vzkázali, že na 300 kilometrů vzdálenou cyklistiku mají jet vlakem. Ti to jistě přežijí, jenže u financován­í olympiád je taková položka zhruba jako plivnutí do moře.

 ?? Foto: Getty Images ?? Drahé, ale pěkné Náklady na tokijskou olympiádu a paralympiá­du vzrostly sedmkrát proti původnímu odhadu. Do vypuknutí her stále zbývají dva roky...
Foto: Getty Images Drahé, ale pěkné Náklady na tokijskou olympiádu a paralympiá­du vzrostly sedmkrát proti původnímu odhadu. Do vypuknutí her stále zbývají dva roky...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia