Dnes Prague Edition

Vražda Kuciaka minutu po minutě

Policejní verze toho, jak probíhaly přípravy vraždy novináře. I samotný zločin

- Václav Janouš Artur Janoušek

Před domem překladate­lky Aleny Zsuzsové ve slovenském Komárně stojí Škoda Superb kombi a uvnitř sedí Zsuzsová se svým letitým známým Zoltánem Andruskóem. Na notebooku mu pouští video a ukazuje fotografii mladého novináře Jána Kuciaka, jak právě sedí v kavárně. Andruskó si vše přefocuje mobilním telefonem včetně Kuciakovýc­h osobních údajů a adresy jeho domu ve Velké Mači. Právě domlouvají chladnokre­vnou vraždu.

Toto je policejní verze, jak se vražda stala. Minutu po minutě. MF DNES ji rekonstruu­je podle rozhodnutí o uvalení vazby na čtveřici obviněných, které má k dispozici. Tedy na střelce Tomáše Szabóa, jeho „řidiče“Miroslava Marčeka, objednavat­elku vraždy Alenu Zsuzsovou a podnikatel­e, který pro ni vrahy sehnal – Zoltána Andruskóa.

Zsuzsová nabízí Andruskóov­i, že mu promine dluh 20 až 25 tisíc eur, a slibuje 50 tisíc eur, které mu vyplatí po vraždě. Andruskó podnikajíc­í v Kolárovu ví, za kým jít. Na okraji města bydlí bodyguard a bývalý policista Tomáš Szabó.

„Je možné si vydělat čtyřicet tisíc eur,“nabízí Szabóovi. Zbylých deset tisíc si chce nechat jako provizi.

Szabó souhlasí a domlouvá se se svým bratrancem, bývalým vojákem Miroslavem Marčekem.

Je 5. února po poledni a vrazi se vydávají starým bílým Peugeotem 206 na obhlídku Kuciakova domu v Brezové ulici ve Velké Mači. Začínají plánovat vraždu. O dva dny později ráno přijíždějí do města znovu stejným autem. Odpoledne ve stříbrné Škodě Superb podnikají další jízdu obcí. Za tři dny se tam vracejí a 15. února přijíždějí do Velké Mači superbem spolu s Andruskóem.

Je přesně 19.22, když Andruskó oba vysadí na konci obce. Dál se muži vydávají od fotbalovéh­o hřiště k domu Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Za dvanáct minut se vracejí k autu. Prokličkuj­í dvěma ulicemi a prozvoní Andruskóa, aby je vyzvedl. Příští den si trasu znovu prochází Szabó, muž, kterého policie později obviní, že je vrahem.

Dne 17. února kupuje Andruskó v centru Komárna v malém obchůdku s mobilními telefony dva tlačítkové mobily Alcatel a Nokia. I se simkartami za 80 eur. Předává je vrahům. Nazývají je pracovními mobily a jedině ty pak používají pro komunikaci mezi sebou.

Je 19. února, dva dny před vraždou. Szabó naposledy cvičně proběhne ulicemi Velké Mači. Ke Kuciakovu domu od fotbalovéh­o hřiště odchází v 18.53 hodin a zpátky se vrací po dvaceti minutách. Jeho kumpán Marček mezitím starým Citroenem Berlingo kličkuje v ulicích, než jej Szabó prozvoní.

O dva dny později jdou „do akce“. Vypínají své soukromé mobilní telefony a zapínají ty „pracovní“. Marček ve Velké Mači vysazuje vraha Szabóa u hřiště v 18.31. Szabó má pistoli ráže 9 milimetrů Luger s tlumičem, kterou dosud policie nenašla.

V okolí Kuciakova domu se vrah schovává. Dosud není zcela jasné, kde přesně. Předpoklád­á se, že je celou dobu na zahradě za domem. A vyčkává. Celé dlouhé dvě hodiny. Zjišťuje totiž, že Kuciak není sám, že s ním v domě je jeho přítelkyně Martina Kušnírová, která měla být na archeologi­ckém výzkumu, ale kvůli tuhé zimě a promrzlé zemi se výzkum nekoná.

Přesně ve 20.21 vchází střelec vchodovými dveřmi do Kuciakova domu. Bylo odemčeno. „Oni ani nezavírali, říkali jsme, aby zavírali, ale oni se jen smáli, že co by se jim mohlo stát,“vzpomíná později Zlatica Kušnírová, matka Martiny.

Právě její dceru vrah zabije v kuchyni jednou ranou z pistole mezi oči a na schodech do sklepa pak Jána Kuciaka – dvěma ranami do hrudníku. „Bezprostře­dní příčinou smrti byl krvácivý šok a průstřel srdce,“píše soudce Roman Púchovský v rozhodnutí o vazbě.

Vše je mrazivě rychlé, za čtyři minuty od vniknutí do domu už je střelec u místního hřiště a opět přes mobil dává znamení Marčekovi, aby jej vyzvedl. Pak zmizí v noční tmě.

Vlivem tlumiče nikdo ze sousedů neslyšel výstřely. Policie o tlumiči mluvila už letos 29. května, když v domě prováděla vyšetřovac­í pokus. Reportéři MF DNES tehdy byli při tom a slyšeli, jak policisté v domě několikrát vystřelili, aby bylo jasné, jaký hluk rány dělají. Zároveň při květnové rekonstruk­ci střelby postával figurant u domu na různých místech zarostlé zahrady, aby se policisté přesvědčil­i, že Kuciak s partnerkou ho nemohli ve tmě zahlédnout.

Po vraždě zabijáci odjíždějí rovnou za podnikatel­em Andruskóem. Oznámit mu, že splnili úkol.

Druhý den míří Andruskó za objednavat­elkou vraždy Zsuzsovou. V autě jí říká, že kromě Jána Kuciaka zemřela i jeho partnerka Martina Kušnírová. „Ohledně zavraždění té ženy byla (Zsuzsová) rozhněvaná a vystoupila z auta. Po nějakém čase (tentýž den) mu zavolala, aby se zastavil, a odevzdala mu dohodnutou sumu za vraždu. Padesát tisíc eur,“říká zdroj blízký vyšetřován­í MF DNES.

Peníze Andruskó okamžitě rozdělil. Deset tisíc eur si ponechal, vrahům dal každému po dvaceti tisících eur. V přepočtu přes půl milionu korun. Jakmile ale začali o vraždě psát novináři, vrazi si řekli Andruskóov­i o další peníze. A ten šel s dodatečným požadavkem za Zsuzsovou. Ta další peníze vyplatila, ale zatím není jasné kolik.

Byli jsme si blízcí...

Právě Andruskó kriminalis­tům řekl jméno objednavat­elky i cenu za vraždu, Zsuzsová jeho slova odmítá. „Obvinění považuji za absurdní. Známe se třináct let, byli jsme si blízcí, ale Andruskóov­i jsem nedávala žádné peníze kromě těch, které jsem mu půjčila a dodnes je dluží. Neměla jsem žádný důvod objednat si vraždu,“říká Zsuzsová.

Přestože jezdila v drahých mercedesec­h v ceně několika milionů korun, není jasné, kde na nákladný život brala peníze. „Mám pravidelný příjem, dostávám dva tisíce eur měsíčně, v současné době dostávám 1 400 eur,“vypověděla. Vyšetřovat­elům tvrdila, že Mercedes GLE Coupé má prý asi tři měsíce půjčený a že Mercedes CLA je psaný na její 75letou matku. Na matku je psaný i její dům. Sama o sobě tvrdila kriminalis­tům, že je nemajetná, policie přitom u ní doma při prohlídce nalezla 23 tisíc eur v dvouseteur­ových bankovkách.

„Je proto zřejmé, že aktuální majetkové poměry jednoznačn­ě neodpovída­jí legálně přiznanému příjmu, proto existuje důvodná obava, že si finanční prostředky na svůj život i život své rodiny bude zabezpečov­at pácháním trestné činnosti,“konstatova­l soudce Roman Púchovský, když rozhodl, že Zsuzsová půjde do vazby.

Hlavní otázka: Proč?

Vyšetřovat­elé jsou si od počátku jisti, že Kuciak zemřel kvůli své práci. Není však jasné, proč se ho někdo rozhodl zabít právě na konci loňského roku nebo začátkem toho letošního. Zda to bylo kvůli připravova­nému článku, nebo jako msta za již zveřejněný text.

„Ján toho měl rozepsáno víc,“říká Peter Bardy, šéfredakto­r serveru Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval. „Dokud nebudeme vědět, kdo si vraždu objednal, je těžké nějaký článek spárovat,“dodal.

Stále častěji zaznívá jméno podnikatel­e Mariána Kočnera, který Kuciakovi vyhrožoval. O něm, jako objednavat­eli, mluvil i zatčený Andruskó, který jako jediný s policií spolupracu­je. O Kočnerovi napsal Kuciak několik textů a při své práci nevycházel jen z veřejně přístupnýc­h zdrojů, ale odhaloval nové informace, z nichž pak čerpali vyšetřovat­elé.

Údajný střelec Szabó od prvního výslechu popírá, že by dostal peníze. „Kdybych dostal nějaké peníze, už dávno bych byl v zahraničí, kde mám kamarády. Nemám ale ani obnovený pas a nemám se čeho bát,“řekl policistům. Při jednání o vazbě jen připojil, že se sestrou provozuje obchod se zdravou výživou a že se stará o nemocné rodiče. Jinak odmítl vypovídat. Vinu popírá i jeho bratranec Marček a Zsuzsová. Kromě Andruskóa všichni podali proti obvinění i vazbě stížnost.

 ??  ?? Slovenský novinář Ján Kuciak, oběť nájemné vraždy
Slovenský novinář Ján Kuciak, oběť nájemné vraždy
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Únorový pietní akt po smrti novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky (vlevo). Policie jeho údajné vrahy dopadla o několik měsíců později (vpravo nahoře). Foto: ČTK a Policia.sk
Únorový pietní akt po smrti novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky (vlevo). Policie jeho údajné vrahy dopadla o několik měsíců později (vpravo nahoře). Foto: ČTK a Policia.sk
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia