Dnes Prague Edition

Investoři se lekli, akcie ztrácejí

Obavy z obchodních válek i prudkého růstu úroků v USA děsí investory. Ztrácejí akcie firem ze všech sektorů, nejvíce technologi­e a luxusní zboží.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Světové burzy v posledních dvou dnech zachvátila panika. Investoři na všech hlavních parketech se ve velkém zbavovali akcií, zejména technologi­ckých firem či luxusních značek.

Výprodej zasáhl i pražskou burzu, byť v menší míře než vyspělejší trhy.

Obavy investorů vyvolává možná eskalace obchodních válek mezi Spojenými státy a Čínou či příliš rychlý růst úrokových sazeb v USA. To může naznačovat, že současný růst ekonomiky se chýlí ke konci. Mírné zpomalení očekává například i Mezinárodn­í měnový fond, který navíc varuje před rostoucími riziky – kombinací vysoké zadluženos­ti a příliš drahých aktiv, včetně akcií a nemovitost­í.

Akciové trhy mají za sebou – až na krátkodobé výkyvy jako letos na začátku roku – mnohaleté období růstu, které začalo před devíti lety, kdy se investoři oklepali z finanční krize. Otázkou zůstává, zda je nyní čeká delší propad, či zda jde o krátkodobo­u záležitost. (mp)

Světové burzy od New Yorku přes Tokio a Londýn až po Prahu mají za sebou špatné dny. Vše začalo ve středu, kdy Wall Street zaznamenal­a největší propad od letošního února. Ztrácely především akcie technologi­ckých firem. Propad se postupně přelil také na asijské a evropské parkety. Většina burz rychle přišla o veškerý zisk, který si připsala od začátku jara, kdy akciové trhy zažily podobný výplach.

Pokles o 1,2 procenta včera zaznamenal­a také pražská burza. Ztrácela většina hlavních titulů burzy. Jde však o mírnější pohyb, než který zaznamenal­y trhy v západní Evropě, Americe či Asii. Navíc – na rozdíl od Frankfurtu či Londýna – nezaznamen­al ztráty. Index PX je nyní téměř na stejné úrovni jako na začátku ledna.

Série propadů ukazuje na nejistotu investorů ohledně dalšího vývoje ekonomiky. Mnozí analytici upozorňují, že obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou povede k nižším ziskům amerických korporací, což se musí odrazit na ceně akcií. Ztrácely i akcie výrobců luxusních doplňků, které jdou v Číně dobře na odbyt. Například cenné papíry společnost­i Louis Vuitton přišly během dvou dnů o osm procent.

USA už od léta uvalily cla zhruba na polovinu čínských exportů, na což Říše středu reagovala odvetnými opatřeními. Prezident Donald Trump ve čtvrtek varoval, že válka s Čínou není u konce. „Má to velký dopad. Jejich ekonomika jde významně dolů a já toho mohu udělat ještě mnohem víc, pokud budu chtít. Nechci to udělat, ale musejí přijít k jednacímu stolu,“prohlásil pro televizi Fox News.

Trump tvrdí, že investoři nereagují na jeho obchodní sváry s Čínou, ale na rychlé utahování šroubů ze strany americké centrální banky Fed. Růst úrokových sazeb, který má dle teorie negativní vliv na poptávku po akciích, je prý příliš rychlý. „Myslím, že se Fed zbláznil,“prohlásil Trump.

Inflace je podle Trumpa pod kontrolou a není třeba postupovat tak rychle. Naposledy Fed zvýšil úroky v září a hodlá v tom pokračovat.

Nejistotu investorů prohloubil­o také varování Mezinárodn­ího měnového fondu před zhoršením finančních podmínek ve světě. Fond již podruhé v řadě varuje před kombinací vysoké zadluženos­ti a příliš drahých aktiv, tedy především akcií a nemovitost­í.

Korekce mohou být častější

„Napětí na finančních trzích a dostupnost peněz se budou spíše zhoršovat. Doposud zhoršování finančních podmínek nebylo nijak hrozivé. To se ale může z řady důvodů změnit,“říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Otázkou je, zda propad může trvat déle, nebo jde o jednorázov­ou záležitost a příležitos­t pro investory vybrat dosavadní zisky. Až na krátkodobé výkyvy, jako například letos na začátku roku, za sebou mají akciové trhy mnohaleté období růstu, které začalo před devíti lety, kdy se investoři oklepali z finanční krize.

„V situaci, kdy je americká i globální ekonomika na vrcholu růstu a zároveň rostou geopolitic­ká a hospodářsk­á rizika, lze obdobné korekce trhu očekávat daleko častěji než v minulých letech klidu a prosperity. Hovořit o konci býčího trhu je ale předčasné,“tvrdí analytik Raiffeisen­bank František Táborský.

Část analytiků však považuje zejména technologi­cké akcie za předražené a čeká jejich propad. „Je to jen začátek. Americké technologi­cké bublině může chvíli trvat, než praskne,“domnívá se šéf výzkumu v CEB Internatio­nal Investment Banny Lam. Někteří odborníci dokonce přirovnáva­jí současnou situaci k dot com bublině z přelomu století.

 ?? Foto: Reuters ?? burzovní specialist­a Makléři na newyorské burze předevčíre­m se znepokojen­ím sledovali zahájení velkého propadu akcií, který se nezastavil ani včera. Stojí za ním přesun investorů od akcií ke dluhopisům.
Foto: Reuters burzovní specialist­a Makléři na newyorské burze předevčíre­m se znepokojen­ím sledovali zahájení velkého propadu akcií, který se nezastavil ani včera. Stojí za ním přesun investorů od akcií ke dluhopisům.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia