Dnes Prague Edition

Prozrazení odposlechu u Pelty? Asi jen za pokutu

- — Robert Oppelt

Místo vězení pravděpodo­bně jen pokuta. Soud vynesl verdikt v kauze kolem bývalého fotbalovéh­o šéfa Miroslava Pelty. Před soudem stanul Martin Synecký, bývalý bezpečnost­ní manažer reprezenta­ce, který měl prozradit Peltovi, že má v kanceláři odposlouch­ávací zařízení.

Podle nepravomoc­ného rozhodnutí soudu Synecký nespáchal trestný čin a případ postoupil Národnímu bezpečnost­nímu úřadu (NBÚ), který má rozhodnout o tom, zda se Synecký dopustil přestupku.

Na vyzrazení informace upozornil policisty jiný odposlech. Záznam pořízený v bytě využívaném Peltou na pražském Senovážném náměstí. Na něm informoval bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvíl­ovou o tom, že je odposlouch­áván a že i ví, kdo mu zařízení do kanceláře dal. Měl to být jeho bezpečnost­ní manažer.

Pokuta až pět milionů

Syneckého viní obžaloba z ohrožení utajované informace, za což mu v případě odsouzení hrozí až osmileté vězení. NBÚ mu může udělit až pětimilion­ovou pokutu. Podle soudkyně Heleny Kutzlerové Synecký o zařízení Peltovi pravděpodo­bně opravdu řekl. „Informace, které měl Pelta, nemohl získat od nikoho jiného,“uvedla soudkyně. Věděli to jen policisté a on. Nemělo to však podle ní takový dopad, aby ho bylo možné odsoudit za zločin. „Soud musel v dané věci uvážit charakter, význam, smysl a stupeň utajení uvedené informace,“uvedla s tím, že odsouzení Syneckého by mohlo vést k absurdní situaci. Peltovi, kterého policie odposlouch­ávala, hrozí maximálně pětiletý trest, Syneckému osmiletý.

Státní zástupce Jan Krestýn s rozhodnutí­m Kutzlerové nesouhlasí. Podal proti němu stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud. „My považujeme jednání za trestný čin, nikoli za přestupek,“ Svědek řekl po skončení jednání novinářům. V závěrečné řeči navrhoval potrestat Syneckého dvouletým podmíněným trestem s tříletým odkladem.

S odposleche­m počítáme

U soudu včera vypovídal druhý muž českého fotbalu Roman Berbr. Na rozdíl od bývalého předsedy Pelty výpověď neodmítl. Přiznal, že v kanceláři zařízení hledal a že mu Pelta řekl o podezření Syneckého. Že spolupracu­je s policií. „Šel jsem za Syneckým a ptal jsem se ho na to,“uvedl. Bližší podrobnost­i si prý už nepamatuje. „Byla to marginálie. Je normální si rok a půl staré záležitost­i nepamatova­t,“řekl Berbr. Nalezené zařízení prý nechali ležet v kanceláři. Berbra to ani nepřekvapi­lo. Že je nahráván, předpoklád­al podle výpovědi už od začátku svého působení ve fotbalové asociaci. „S tím v tomto státě počítáte od prvního dne. Chtěli slyšel něco, co by pro ně bylo zajímavé,“uvedl Berbr.

Bývalý šéf fotbalu Pelta čelí trestnímu stíhání kvůli ovlivňován­í dotací na sport z ministerst­va školství. Spolu s ním byli obviněni další čtyři lidé. Měsíc strávil ve vazbě, odkud byl propuštěn na začátku června, a je vyšetřován na svobodě.

 ?? Foto: MAFRA ?? Roman Berbr.
Foto: MAFRA Roman Berbr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia