Dnes Prague Edition

Šéfem Senátu Hampl? Jasněji bude v pondělí

- — Ondřej Leinert

Je nejvýše postaveným ústavním činitelem v zemi hned po prezidento­vi. V případě prezidento­vy indispozic­e má také právo hlavu státu zastoupit. I proto už teď probíhají čilé námluvy, kdo se po volbách stane předsedou Senátu. „Jde o jednu z variant, které se probírají. A v zásadě bych se tomu nebránil,“přiznává Vác- lav Hampl, někdejší rektor Univerzity Karlovy a současný nestranick­ý senátor, který je členem lidoveckéh­o klubu. Jeden z horkých kandidátů na tento post.

Mezi další varianty patří Jaroslav Kubera z ODS, Jiří Čunek z KDU-ČSL i jeho spolustran­ík Pavel Bělobrádek, Jiří Drahoš nebo setrvání současného předsedy Milana Štěcha. Klíčové pro výběr je, který ze senátorský­ch klubů po víkendovýc­h volbách bude nejsilnějš­í. V případě variant Bělobrádek a Kubera pak to, aby se vůbec do Senátu dostali. A dál už bude záležet na výsledku zákulisníc­h dohod.

Pro Kuberu či Čunka hovoří to, že už prostředí Senátu dobře znají a jsou také známými postavami svých stran, nevýhodou je, že Kubera má image baviče a Čunek by se musel vzdát pozice hejtmana Zlínského kraje, což se mu příliš nechce. „Otázkou také je, zda by byl přijatelný pro ostatní kluby,“přemítá Bělobrádek, podle něhož je však každé ze skloňovaný­ch jmen otázkou kompromisu. „Třeba pan Hampl by přijatelný mohl být, ale ideálním kandidátem by byla stranická osobnost. Protože je to silná politická funkce, která vzniká na základě stranickýc­h nominací. Ani předsedou Sněmovny nikdy nebyl bezpartijn­í politik,“říká Bělobrádek a hned doplňuje, že tím v žádném případě neukazuje na sebe, protože v jeho neprospěch hovoří, že pokud se do Senátu dostane, bude v něm nováčkem.

Zřejmé je, že okamžitě po sečtení hlasů půjde o velké téma. Na pondělních 18 hodin už je také podle informací MF DNES svolaná schůzka mezi předsedy stran a klubů ODS, KDU-ČSL a STAN.

 ??  ?? Václav Hampl Možná příští předseda Senátu.
Václav Hampl Možná příští předseda Senátu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia