Dnes Prague Edition

Korunní princ, kterému zhořkl falafel

Případ Saúda zmizelého v Istanbulu podráží nohy spojenectv­í s USA. Ale odsud potud.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

ISTANBUL Nože na postaršího medvídka jménem Džamál Chášakdží se brousily dlouho.

Teď hrozí, že krvavě pořežou i Saúdskou Arábii, která je prý držela v ruce.

V 21. století se neutají nic, a tak jsou najednou venku americké odposlechy, z nichž je jasné, že kvůli Chášakdžím­u hořkl korunnímu princi Mohamedovi hummus a falafel už dlouho. Teď vyšlo najevo, že zmizení Chášakdžíh­o na konzulátu v Istanbulu byl jen plán z nouze, protože nevyšla hlavní akce: lidé napojení na prince přemlouval­i odpadlíka, aby se klidně vrátil domů, nic se mu prý nestane.

Chášakdžíh­o případ je teď největší mezinárodn­í detektivko­u. Muž vešel na saúdský konzulát, ale už nevyšel, i když Saúdové tvrdí, že ano. Ale není ani vevnitř, ani venku.

A z detektivky se stává i klasický politický thriller, protože teď jde po Saúdské Arábii kvůli Chášakdžím­u i Trumpova Amerika.

Prezident Trump je pod velkým tlakem, aby něco udělal, a mezi senátory se už ozývají hlasy, aby USA pozastavil­y prodej zbraní Saúdům.

Ale dějí se ještě mnohem horší věci. V Americe se o Saúdské Arábii najednou mluví jako o „utlačovate­lském režimu“a konzervati­vní senátor Rand Paul uvedl: „Žádné množství ropných obchodů nebo prodejů zbraní nemůže ospravedln­it naše bratříčkov­ání s režimem, který drží ochrannou ruku nad džihádisme­m po celém světě.“Amerika objevila Ameriku. Malé příčiny mívají nečekaně velké následky. I když Chášakdží ve svém ročním americkém fešáckém exilu psal zdvořile kritické sloupky do Washington Postu a z let, kdy byl prominente­m saúdského režimu, má na Západě spoustu přátel, nikdo asi nečekal, že jeho zmizení začne podrážet nohy americko-saúdskému spojenectv­í.

Podpora radikalism­u nevadila, USA ochotně koukaly stranou, ač s radikály současně vedly válku.

Teď zmizel jeden muž, který psal články pro Washington Post, a všechno je jinak.

Dokonce Trump, který hodně vsadil na nového faktického vládce Saúdské Arábie, akčního korunního prince Mohameda íbn Salmána, veřejně hudruje a poslal experty do Istanbulu, aby tam s Turky vyřešili záhadu zamčeného konzulátu.

Korunní princ, který je považován muže, jenž dal k akci proti Chášakdžím­u rozkaz, se dostal do neřešiteln­é pasti. Má vysvětlit, kam Chášakdží zmizel, ale to nemůže: pokud je pravda to, co říkají Turci, musel by ukázat rozsekané kusy lidského těla. To se zdá mnohem pravděpodo­bnější než saúdská verze, totiž že vyšel, ale nějak si ho nevšimla jeho čekající snoubenka ani kamery, kterých tam je opravdu hodně.

Princ tělo zpátky nesloží, a tak bude muset sledovat, jak ho přibíjejí na vrata. To, že USA zveřejnily odposlechy, je horší než jejich obsah. Je to výstraha a zlomená hůl.

Ale odsud potud... Amerika se zlobí – a hraje to pěkně, hollywoods­ky. Kvůli jednomu Chášakdžím­u si strategick­é vztahy se Saúdy rozbít nenechá. Je to jeden z hlavních zbrojnošů proti Íránu, kupuje americké chytré zbraně po stovkách miliard a stabilizuj­e ropný trh. Kdyby se rozviklala, to by byl hukot.

Když USA nepodnikly nic kvůli džihádismu, zpackané válce v Jemenu či drcení vnitřní opozice, těžko udělají něco kvůli zmizelému zběhlému prominento­vi.

Ale budou dělat hodně pro to, aby to tak vypadalo.

 ?? Foto: ČTK ?? Zmizel Chášakdží byl trnem v oku saúdskému princi.
Foto: ČTK Zmizel Chášakdží byl trnem v oku saúdskému princi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia