Dnes Prague Edition

Svoboda i Vokřál ještě mají šanci

-

Není nic tak neobvykléh­o, že vítěze voleb obejdou ti druzí. Letošní komunální volby však přece jen nastavují nový standard, protože není zvykem, aby se tak stalo v Praze i Brně a ještě v několika dalších krajských městech. Zvlášť křiklavý je příklad Brna, kde si místní lídr hnutí ANO Petr Vokřál po třech dnech vyjednáván­í, kdy neměl sebemenší indicie, že to neklapne, podal ruku se zástupci ODS na to, že koalici uzavřou spolu. A jen o dvě hodiny později nevěřícně v televizi zíral na čtveřici, která ohlašuje, že koalici uzavře bez Vokřála.

Slovům šéfa ANO Andreje Babiše, že šlo o „megapodraz“, se lze snadno usmívat, protože o podrazech mluví tak často, že zaniká, kdy o něj skutečně jde a kdy se jen nemůže smířit s tím, že ho někde jednoduše přehlasova­li. Ale názorové veletoče některých aktérů, včetně skutečnost­i, že narychlo zpunktovan­á koalice nevoní ani některým z Pirátů, kteří by v ní měli zasednout, svědčí o tom, že v Brně s vítězem skutečně zametli. To se však v politice stává. A je klidně možné, že právě rozpolcení Piráti v takovém paktu dlouho nevydrží a při prvních potížích se do hry ještě ANO s Vokřálem vrátí.

Jiná je situace v Plzni, Pardubicíc­h a Jihlavě, kde vítěznému ANO hrozí, že skončí v opozici. Tam je už několik dní známo, že strany vyjednávaj­í na více frontách a že Babišovo hnutí, které v celostátu vládne i díky komunistic­kým hlasům, logicky pravicové konkurenci nevoní. Do vedení těchto měst nejspíš nenastoupí žádný podrazák, ale spíš nejšikovně­jší vyjednavač.

S čímž souvisí i to, jaký koaliční potenciál si strany vytvořily před volbami. O tom by mohl vyprávět Milan Volf, který v Kladně rozdrtil konkurenci. K ovládnutí zastupitel­stva mu chyběly čtyři mandáty. Ale protože si nepředjedn­al podporu a byl přesvědčen, že primátorem bude, stalo se, že se ostatní spojili proti němu.

Na nedostateč­ný koaliční potenciál teď doplácí i vítězná ODS v Praze. Ne snad, že by se její lídr Bohuslav Svoboda před volbami choval nabubřele jako Volf. Ale mimo jiné kvůli kampani, v níž ODS děsila voliče spoty o feťácích, jejichž hlas rozhodne, a hesly typu Pořádek proti anarchii, si představit­elé Pirátů a Prahy sobě řekli, že spojení s něčím podobným by jim jejich liberální voliči neskousli. Raději jednají s TOP 09, Starosty a dalšími Spojenými silami pro Prahu. ODS tak paradoxně zbyl jen úhlavní rival ANO. Ten zůstal v Praze úplně na ocet. Jeho zmatečná končící primátorka Adriana Krnáčová, na poslední chvíli vyměněný lídr a strašák pro ostatní jménem Babiš způsobili, že hnutí teď může jen čekat, zda se nad ním v metropoli někdo slituje.

Ale nenechme se ošálit současným stavem věcí. Jen v Praze jsou tři z pěti subjektů v zastupitel­stvu značně nečitelné. ANO je schopné změnit názor kvůli výsledkům průzkumů, Piráti kvůli hlasům na jejich pirátských fórech a šéf Prahy sobě Jan Čižinský také neukázal největší konzistenc­i, když ve Sněmovně odvolal souhlas s návrhem, že manželství je svazek muže a ženy. K tomu přidejte Spojené síly pro Prahu, v nichž musejí hledat kompromis TOP 09, STAN, lidovci i třeba LES Martina Bursíka.

Takže se klidně může stát, že z tohoto složitého soukolí někdo vypadne. A pak se zvýší šance Bohuslava Svobody, který už dvakrát z pozice podceňovan­ého, v letech 2010 a 2011, dokázal převézt konkurenci.

Vítězové ještě neprohráli. V Praze ani v Brně. Nakonec i v Kladně si po čase někdo může říct, že je lepší vrátit do hry a zavázat si zkušeného Volfa než být s politickým­i nováčky z SPD.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia