Dnes Prague Edition

Rašín v slzách. Kus ho chybí

Diváci od dvoudílnéh­o Rašína očekávají celistvý portrét muže, jenž se takříkajíc zasloužil o stát. Film je však po oba nedělní večery vede k 28. říjnu 1918 – a pak hned ke smrtelné posteli. Od slz k slzám.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Život Aloise Rašína film sleduje i podle deníků jeho manželky zapůjčenýc­h rodinou, což podle ČT tvůrcům poskytlo možnost opřít se o skutečné emoce. Nic proti tomu, jenže v období, jež projekt sleduje, se dotyčné emoce omezují vesměs na statečné štkaní.

Herci by to zvládli

Projekt scenáristy a režiséra Jiřího Svobody se totiž soustřeďuj­e na období před vznikem samostatné republiky, což je ve zkratce putování z vězení do vězení, hlavně pak soužití Rašína s Karlem Kramářem v jedné cele. A když je po vyhlášení republiky dav nese na ramenou, film hrdinu opouští, přidá jen poslední slzavé loučení před smrtí a „zbytek“dopoví v doslovu.

Jenže právě onen „zbytek“je nejzajímav­ější. Chybí tady Rašín coby dvojnásobn­ý ministr financí, autor dodnes ceněné měnové reformy i prorocké myšlenky „Kde hrozí bída, tam hrozí socialismu­s, a kde hrozí socialismu­s, tam hrozí bída“.

Schází Rašín jako významný hráč politické scény prvních let Českoslove­nska – a není pochyb, že Ondřej Vetchý v titulní roli i Miroslav Donutil jako Rašínův názorový odpůrce, spoluvězeň a poté premiér Kramář by i časově rozšířené party zvládli spolehlivě.

Melodramat­ické předěly

Ovšem snímek se drží zadání „ke stému výročí samostatné­ho českoslove­nského státu“, jako by po 28. říjnu 1918 už nebylo o čem vyprávět, a v líčení předcházej­ících událostí střídá prakticky dvě metody vedoucí k pocitovému zážitku někdejších televizníc­h inscenací, jmenovitě rekonstruk­ci a disputaci.

Na abstraktní polemiky je ve vězení jistě času dost, ovšem Svoboda je podobně jako ve svém Janu Husovi používá akademicky a účelově, aby jejich pomocí vysvětlova­l historické souvislost­i i osobní postoje.

Loučení se ženou a dětmi před popravou, jež se nakonec nekonala, jejich návštěvy ve vězení i vítání s rodinami po propuštění, to jsou jen melodramat­ické a monotónní předěly dialogů, případně schůzí.

Přídavek to nespasí

Nosnou část tvoří debaty Rašína s Kramářem, zejména drobné půtky o větrání či stolování za mřížemi, zábavné už zdvořilým jazykem, i jejich tiché soupeření, kdo déle odolá vyděračský­m nabídkám.

Bohužel rozhovory jsou budovány v duchu školní zkratky, aby ozřejmily, kdo je ateista a kdo věřící, kdo spoléhá na západní mocnosti a kdo na Rusko, kdo je pro samostatno­st republiky a kdo pro její začlenění do slovanské říše, případně jakou roli mají v chystaném převratu jiní, od Masaryka přes Beneše po Šmerala. Hraje se zkrátka další České století, doplněné o pár plakátovýc­h výjevů, střelbu do hladovějíc­ích včetně dětí s panenkami či řídký „dav“jásající v krojích. Několikrát zazní bachařské varování „Jen o rodinných záležitost­ech“, upomínajíc­í na Svobodovo stejnojmen­né vězeňské drama z roku 1990.

Potěší oba hlavní aktéři, pokušitels­ká úloha Tomáše Töpfera, nápaditý střih i podprahový tón, jak sladce si žijí dnešní politici proti otcům zakladatel­ům. Ale spornou úvahu, že „kus Rašína“stačí, nespasí ani přídavek v podobě hraného dokumentu Rodina Aloise Rašína.

 ?? Foto: Česká televize ?? Velký hráč politické scény Ondřej Vetchý jako prvorepubl­ikový státník Alois Rašín.
Foto: Česká televize Velký hráč politické scény Ondřej Vetchý jako prvorepubl­ikový státník Alois Rašín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia