Dnes Prague Edition

praha.idnes.cz Stát! Koná se tryzna Kočků

Magistrát povolil zastavit dopravu v centru kvůli pohřbu člena kontroverz­ní rodiny Kočků. Ten zemřel při vážné nehodě, kterou nejspíše zavinil.

- Jan Nuc redaktor MF DNES

PRAHA Před deseti lety omezil dopravu v Praze smuteční průvod za zastřelené­ho Václava Kočku mladšího, když jeho rakev vezl kočár s koňským šestispřež­ím ke hřbitovu v Řepích. Dnes se situace opakuje, avšak kvůli smrti Jana Kočky mladšího. Jeho rakev poveze koňské spřežení na Olšanský hřbitov.

Kočka zemřel 28. září při autonehodě, kterou pravděpodo­bně sám zavinil, když jel po dálnici v protisměru. Zahynul také řidič druhého auta, otec tří malých dětí.

Smuteční průvod za člena klanu Kočkových však vzbuzuje kontroverz­e na mnoha stranách. Kvůli průvodu bude totiž na nějakou dobu uzavřena Vinohradsk­á ulice, a to v době dopravní špičky, tedy mezi dvanáctou a třetí hodinou odpoledne. Podle informací MF DNES to bude konkrétně mezi druhou a půl třetí. Magistrát se však dušuje, že omezení dopravy potrvá jen půl hodiny. Pražanům se ani tak situace nelíbí.

„Pohřeb ať mu udělají, jaký chtějí, ale nevidím důvod, proč by kvůli tomu měli být omezováni ostatní. Čím byl Kočka tak zvlášť významný a prospěšný, že je nutné kvůli němu uzavírat dopravu?“ptá se v diskusi pod článkem na iDNES.cz Pavel Dolníček.

Karel Chytrý se zase v diskusi vyjádřil, že rozhodnutí chápe, avšak žádost rodiny už nikoliv. „Já si myslím, že úředníci asi jinak jednat nemohli. Ale naprosto nestoudné je, že ta rodina, kterou se mi nechce ani jmenovat, s takovou žádostí vůbec přijde,“myslí si.

Magistrát: je to úřední postup

Mluvčí magistrátu Vít Hofman se snaží situaci uklidnit. „Chápu, že osoba pana Kočky může být pro někoho kontroverz­ní. Je to ale klasický úřední postup,“vyjádřil se Hofman s tím, že průvod schválila policie i dopravní podnik, proto dal kladné stanovisko i magistrát.

„Ten zábor je projednaný od dvanácti do patnácti hodin, ale ta komunikace nebude uzavřena po celou dobu. Bude se to konat pod dohledem policie, která bude dopravní omezení dělat co nejmenší a bude ulici uzavírat po etapách a otevírat tak, jak se bude pohybovat průvod,“dodal Hofman.

Povolení smutečního průvodu se nelíbí starostovi Prahy 3 Alexandru Belluovi (ODS). Podle něj mají občané třetí městské části dost jiných dopravních omezení a nemá smysl uzavírat tak frekventov­anou ulici. „Navíc nerozumím tomu, proč bychom

v naší městské části měli takto oslavovat člověka, který svým nezodpověd­ným jednáním způsobil tragickou smrt řidiče. To ale samozřejmě neznamená, že rozporuji nárok rodiny na důstojný pohřeb a pietu,“vyjádřil se Bellu.

Dopravní podnik však s uzavřením Vinohradsk­é problém nemá a kladné stanovisko průvodu udělil. „Jsme přesvědčen­i, že omezení v nezbytně nutném rozsahu je z pohledu bezpečnost­i i plynulosti dopravy přijatelně­jší ve formě dohody s pořadatele­m akce než ve formě volného průběhu,“sdělila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Osoba zemřelého v tom nehraje žádnou roli. „Z pohledu dotčených zákonných ustanovení není konkrétní osoba zemřelého důvodem k zákazu smutečního průvodu,“uvedla Řehková.

 ?? Foto: Jiří Koťátko, MAFRA ?? Před deseti lety Velký pohřeb klanu Kočků zažila Praha před deseti lety, kdy při křtu knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka zastřelil podnikatel Bohumír Ďuričko Václava Kočku mladšího.
Foto: Jiří Koťátko, MAFRA Před deseti lety Velký pohřeb klanu Kočků zažila Praha před deseti lety, kdy při křtu knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka zastřelil podnikatel Bohumír Ďuričko Václava Kočku mladšího.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia