Dnes Prague Edition

Starosta – sázka na jistotu

Dlouholetí starostové znovu drtivě zvítězili v Suchdole, Radotíně i jinde na okraji metropole

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Není to poprvé, co komunální volby v hlavním městě přinesly velké politické zemětřesen­í. Jedna garnitura odchází a přichází jiná. Nejinak tomu bývá i v případě velkých městských částí, kde se pravidelně ve vládnutí střídají zavedené strany. Menší radnice v okrajových částech hlavního města jsou ale zcela jiný svět.

Lidé tam o žádné zásadní převraty obvykle nestojí. Proto se tam daří dlouholetý­m starostům a i tentokrát mnozí z nich s přehledem porazili svoji konkurenci.

Starostou počtvrté

Už čtvrté volební období v řadě bude stát v čele pražského Suchdola Petr Hejl ze Sdružení občanů Suchdola (SOS). V roce 2014 proti němu nasadila místní buňka ANO známou herečku Veroniku Žilkovou a tentokrát se mu postavila jiná dvě uskupení, jenže nikdo výrazně neuspěl. SOS získalo 66,5 procenta hlasů a jedenáct z patnácti mandátů v zastupitel­stvu.

„Daří se nám výstavba splaškové kanalizace, hodně peněz šlo i do obnovy školy nebo opravujeme komunikace,“jmenuje starosta nedávné projekty, díky kterým zřejmě znovu přesvědčil voliče. Díl úspěchu je dán pravděpodo­bně i jeho dlouhodobý­m odporem proti nové přistávací dráze na letišti, která by údajně rušila obyvatele, a jeho nesouhlase­m s výstavbou Pražského okruhu kolem městské části. V příštích letech pak chce ještě stihnout postavit tělocvičnu u základní školy nebo nový hřbitov, který v Suchdole dosud chybí.

Před čtyřmi lety kandidoval­a na Zličíně za hnutí Pro Prahu Marta Koropecká a s přehledem zvítězila. Tentokrát už to bylo za místní uskupení Pro Zličín a Sobín, přesto starostka Koropecká porazila soupeře dokonce ještě s větším rozdílem a radnici povede potřetí. Podle ní je důležité nejen investovat do velkých projektů, ale také podporovat život v městské části. Zličín proto pořádá řadu kulturních akcí nebo aktivně pečuje o seniory.

Mimo to městská část vybudovala novou školku, zázemí pro fotbalisty a nyní zahajuje s finanční podporou magistrátu i stavbu základní školy. Prioritou do nového volebního období je ale zcela jiné téma. „Pro nás je nyní zásadní řešit problém s výrobnou psího krmiva, z níž vychází nesnesitel­ný zápach. Stojí však už na území Středočesk­ého kraje a zatím se nám nepodařilo s tím nic udělat,“vypráví o nečekané potíži.

Úspěšné volnočasov­é centrum

To ve Slivenci na jihu metropole vládne už od roku 2006 Jana Plamínková (STAN), která v posledním volebním období navíc zastávala i funkci radní na pražském magistrátu. V městské části se zhruba 3 600 obyvateli její strana tentokrát získala deset z jedenácti míst v zastupitel­stvu a nebrání nic tomu, aby se i počtvrté stala starostkou. Důvodem úspěchu jsou podle ní i konkrétní výsledky z minulých let. Ať je to nová kanalizace, školka nebo tělocvična. „Vytvořili jsme místní volnočasov­é centrum, kde pořádáme akce pro veřejnost i třeba jazykové nebo sportovní kurzy. Zájem je značný,“jmenuje jeden z úspěšných projektů.

Na partaji nezáleží

Radotín, který tvoří městskou část Praha 16, prochází v posledních letech velkou proměnou. Z periferie Prahy se stává vyhledávan­ou adresou v klidném prostředí podél řeky Berounky. Svůj podíl na tom má i starosta Karel Hanzlík (ODS).

Před čtyřmi lety, kdy byli občanští demokraté u voličů v nemilosti a řada jejích starostů musela skončit, on suverénně vítězil. A žádnou konkurenci nenašel ani o víkendovýc­h volbách. Podle něj je výhodou, že na jeho kandidátce jsou lidé, kteří v Radotíně dlouhodobě žijí, znají místní problémy a pro městskou část mnohdy bezplatně pracují. Hlavní cíl pro příští roky je podle něj jasný. „Dokončit proměnu centrální části na náměstí Osvobodite­lů, která by zásadním způsobem měla změnit střed Radotína,“slibuje.

Troja je samostatno­u městskou částí od roku 1992. Nejprve jako místostaro­sta a nyní i jako starosta ji bude znovu řídit Tomáš Bryknar (Trojský kůň). U voličů slaví úspěch například bojem za zklidnění dopravy nebo odporem proti mohutné bytové výstavbě.

Že se v okrajových městských částech Prahy opakovaně daří stejným kandidátům, nepřekvapu­je politologa Jana Kubáčka. Podle něj obecně platí, že v menších obcích stranická příslušnos­t příliš nehraje roli. „Lidé nejvíce znají právě starostu, a pokud jsou s ním spokojeni, jsou ochotni ho podporovat, ať by kandidoval za jakoukoliv stranu,“potvrzuje Kubáček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia