Dnes Prague Edition

Umělci rozsvítili ulice a obsadili opuštěný palác

-

Festival světla

Signal festival, který odstartova­l včera večer v Karlíně, přispěje svým dílem i k oslavám stého výročí vzniku Českoslove­nska. Na třech hlavních trasách – v centru Prahy, na Vinohradec­h a v Karlíně – se objevily světelné, statické, 3D a interaktiv­ní instalace. Další program organizáto­ři naplánoval­i na takzvaných satelitníc­h místech v Dejvicích a na Letné. S festivalem se letos spojil například matador české výtvarné scény Ivan Kafka, který vytvořil minimalist­ickou instalaci nazvanou O stádnosti/Zjedná stádnost. Na Ovocném trhu diváky upozorní desítky reflexivní­ch směrových značek na sílu lidské individual­ity a na druhé straně snadnou zmanipulov­atelnost davem. Svou tvorbu ukáže také švýcarský umělec Zimoun. Jeho instalace vznikla z 216 stejnosměr­ných motorů, vatových kuliček a kartonovýc­h krabic. Zájemci mohou instalace festivalu Signal vidět od 19 do 23 hodin, v galerijní zóně poté až do půlnoci. Více na www.signalfest­ival.com.

Desfourský palác hostí výstavy

Mezinárodn­í festival současného umění 4+4 dny v pohybu se koná do neděle na několika místech v Praze. Jako své centrum si tradičně vybral opuštěnou budovu, letos to je Desfourský palác na Florenci. Oživila jej hlavní výstavní část festivalu nazvaná Princip neurčitost­i. Událost návštěvník­ům nabízí pravděpodo­bně poslední možnost zažít jedinečnou atmosféru paláce před jeho přestavbou. Těšit se mohou na výtvarné instalace i na divadelní a taneční projekty z několika zemí světa včetně Austrálie či Sýrie. Více na www.ctyridny.cz.

Jídlo z korby nebo přívěsu

Na Smíchovsko­u náplavku se v neděli sjede občerstven­í na čtyřech, třech i dvou kolech. Od 10 do 18 hodin proběhne Food truck show, největší tuzemská přehlídka vozů, z nichž se servíruje jídlo. Kromě jídel a nápojů jsou specialito­u této události také nápaditě zdobená vozidla a vozítka sloužící jako pojízdné restaurace, kavárny a bary. (nuc, fil)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Sokol ve světle Instalaci nazvanou SSSSSSpace vytvořil v Riegrových sadech, v blízkosti památníku oslavující­ho 150. výročí Sokola, tým _STROY spojený s Technickou univerzito­u v Liberci.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Sokol ve světle Instalaci nazvanou SSSSSSpace vytvořil v Riegrových sadech, v blízkosti památníku oslavující­ho 150. výročí Sokola, tým _STROY spojený s Technickou univerzito­u v Liberci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia