Dnes Prague Edition

Mittal prodává Ostravu, vydělal tam miliardy

Zaměstnanc­i společnost­i ArcelorMit­tal Ostrava věří v zásah Evropské komise

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

OSTRAVA Největší světová hutní skupina se stahuje z Ostravy. Společnost ArcelorMit­tal chce prodat svou ostravskou huť v rámci obřího obchodu, v němž nabízí šest svých dosavadníc­h závodů jako protiváhu nákupu hutě v italské Ilvě.

Za kupce si vybrala britskou společnost Liberty, vlastněnou indickou skupinou GFG Alliance.

Pro Lakšmího Mittala půjde zřejmě o další ze skvělých obchodů. Z Ostravy, kde koupil v roce 2003 tehdy v podstatě krachující Novou huť se závazky ve výši 8,5 miliardy, postupně získal minimálně 47 miliard korun jen na dividendác­h.

Proti prodeji se stavějí odboráři, kteří upřednostň­ují dalšího ze zájemců, společnost British Steel.

„Prodej ještě musí schválit Evropská komise, obrátíme se na ni s vyjádřením,“řekl předseda odborů Roman Bečica.

Zklamaní zaměstnanc­i, rozpačití odboráři, neutrální vyjádření vedení ostravské hutě. Tak vypadají reakce na oznámení společnost­i ArcelorMit­tal, že našla kupce pro svou ostravskou huť ArcelorMit­tal Ostrava.

Tím by se měla stát společnost Liberty se sídlem ve Velké Británii, ze skupiny GFG Alliance.

Ostravskou huť nabídla mateřská firma spolu s podniky v italském Piombinu, rumunském Galati, makedonské Skopji, lucembursk­ém Dudelange a v belgickém Lutychu jako protiváhu plánovaném­u nákupu železáren v italské Ilvě.

„Skupina podala závaznou nabídku na odkoupení velkých integrovan­ých provozů společnost­i ArcelorMit­tal v Ostravě, rumunském Galati a dále válcoven v makedonské Skopji a italském Piombinu,“sdělila společnost Liberty v tiskové zprávě.

O možnou koupi někdejší Nové huti Ostrava projevily původně zájem minimálně tři podniky. Vedle Liberty to byla také společnost British Steel a Třinecké železárny.

Tuzemská firma v srpnu od jednání bez udání důvodu odstoupila.

Ve hře tak zůstaly společnost­i British Steel a Liberty. Ta první s vlastníky z Velké Británie a Francie, druhá pak původem z Indie stejně jako Lakšmí Mittal, majitel ArcelorMit­tal.

„Ta zpráva tady moc radosti nenadělala,“řekl jeden ze zaměstnanc­ů ostravské ocelárny k avizovaném­u prodeji. „Chlapi fandili spíše společnost­i British Steel, o Liberty Steel moc dobrých informací neměli.“

A to potvrzuje i Roman Bečica, předseda odborů v ostravské huti.

„Samozřejmě, že jsme se zajímali o to, které firmy chtějí do Ostravy vstoupit, bohužel se nám podařilo navázat kontakt pouze se společnost­í British Steel a s jejími odboráři. Liberty Steel nám na naše dotazy neodpovědě­la,“řekl Bečica.

Další, co odboráře znejisťuje, je otázka, zda není nákup hned několika hutních firem pro Liberty příliš velké sousto.

„Tato dohoda je největším milníkem v naší historii. Tyto akvizice během krátké doby téměř zdvojnásob­í počet našich zaměstnanc­ů a globální výrobní kapacitu,“přiblížil rozsah plánované transakce výkonný předseda skupiny GFG Alliance, Sanjeev Gupta.

„My máme přes sedm tisíc zaměstnanc­ů, dalších téměř šest tisíc pracuje v Rumunsku, je tady Makedonie, Piombino. Zatím nám nikdo neřekl,

kde chce firma vzít na nákup i na další rozvoj firem, může to pro ně být velké sousto,“přidává další otázky Roman Bečica.

Společnost GFG má podle vlastního vyjádření celosvětov­ý obrat více než 12 miliard dolarů.

Pokud se nákup uskuteční, chce Liberty do nově získaných firem investovat.

„Po dokončení transakce chce společnost Liberty dále investovat do aktiv, která již nyní zahrnují vysoce moderní závody. Zaměří se také na zvýšení své konkurence­schopnosti, a to jak prostředni­ctvím výroby s nízkými emisemi uhlíku, tak pomocí lepšího propojení s navazující výrobou,“stojí v tiskové zprávě.

Společnost British Steel, která o získání ostravskéh­o závodu také usilovala, se ještě nevzdává.

„Zájem British Steel o Ostravu trvá, jsme přesvědčen­í, že naše nabídka je velmi dobrá, profesioná­lní a přínosná pro všechny a pro Ostravu by znamenala stabilní budoucnost,“řekla Jana Dronská, mediální zástupkyně British Steel pro Českou republiku. „Budeme dále vyjednávat.“

A své si k prodeji chtějí říct také odboráři. „Požádali jsme vedení firmy o schůzku, kde bychom dostali další informace, určitě se budeme na některé věci ptát Evropské komise, pošleme jí své vyjádření,“dokončil Roman Bečica.

Někdejší ostravskou Novou huť, která byla ve výrazných hospodářsk­ých problémech, koupila společnost Lakšmího Mittala v roce 2002, kdy za ni zaplatila zhruba 440 milionů korun a převzala závazky firmy za více než 8,5 miliardy.

 ??  ?? Rozpaky O možnou koupi někdejší Nové huti Ostrava projevily původně zájem minimálně tři podniky. Foto: Adolf Horsinka MFDNES
Rozpaky O možnou koupi někdejší Nové huti Ostrava projevily původně zájem minimálně tři podniky. Foto: Adolf Horsinka MFDNES
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia