Dnes Prague Edition

Skvělý objev českých vědců

Čtyři a půl tisíce let stará hrobka, kterou odkryli čeští egyptologo­vé, patřila muži, který směl být s králem už u snídaně. Překvapení­m je i to, jak byla postavena.

- Ivana Faryová vedoucí pražské přílohy MF DNES

Prvního října uplynulo 60 let od vzniku Českého egyptologi­ckého ústavu. Hned o den později čeští egyptologo­vé světu opět potvrdili, jak mimořádně úspěšní na své koncesi v Abúsíru nedaleko Káhiry jsou. Oznámili totiž další významný objev, hrobku vysokého hodnostáře a králova důvěrníka Kairese, který žil před 4,5 tisíci lety a měl mimořádnou kariéru. Nález navíc odpovídá na otázky, které si experti kladou už dlouho. „V archeologi­i nikdy nevíte, na co přesně můžete narazit, takže překvapení nejsou nikdy vyloučena. Z hodiny na hodinu může být všechno podstatně jinak právě díky jednomu nálezu, který spustí lavinu nových teorií, nebo naopak ty stávající maže ze světa, protože je jednoznačn­ě vyvrací,“říká egyptolog a archeolog, ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu Miroslav Bárta.

Ve zprávě o objevu jste uvedli, že Kaires byl „jediným přítelem krále“. Jak jste na to přišli?

To, že byl jediným přítelem krále, je pravda, ale jde o přímé čtení titulu, který takto zní a který označoval královy důvěrníky. On nebyl jediným: tento formální titul mohlo ve stejné době nosit pouze několik lidí a byli to lidé, kteří skutečně mohli mít každodenní kontakt s vládcem. V případě Kairese to ani není přehánění. Byl totiž mimo jiné také správcem královskéh­o paláce a strážcem tajemství Jitřního domu, což je titul, který znamená, že jako jeden z prvních se ráno potkával s panovníkem. Jitřní dům byl komplex místností, do kterých vstupoval král záhy poté, co vstal z lůžka, kde snídal, oblékal se, prováděl ranní hygienu.

Takže Kaires směl být s králem ve velmi soukromých chvílích.

Ano. Do Jitřního domu mohl vstupovat opravdu jen omezený počet úředníků, protože král byl považován za pozemského boha a jen málokdo ze smrtelných úředníků s ním mohl mít takový kontakt.

Výčet titulů, které měl a které nastiňují jeho úkoly, je mimořádný. Lze z nich odvodit, jak vypadal jeho den poté, co se postaral o krále?

Byl vysokým hodnostáře­m, představen­ým všech královskýc­h prací v Egyptě, představen­ým královskéh­o paláce, takže měl přes den na starosti běžné rutiny souvisící s provozem paláce. V něm se nacházely nejen soukromé prostory panovníka, ale i ty veřejné, kde se král a jeho dvůr scházeli a pracovali. Byl to člověk, který se s panovníkem pravděpodo­bně každý den stýkal, měl na starosti stavební projekty krále a státu po celém Egyptě, takže nejspíš hodně cestoval. To vyplývá i z jeho titulu kněze bohyně Hathory, paní sykomory v městě Kús, což bylo sídlo v jižním Egyptě. Byl zároveň úředníkem i knězem, což se ve Starém Egyptě nevylučova­lo. Všechny jeho tituly jsou extrémně zajímavé jako celek a skládají mozaiku jeho mimořádnéh­o postavení u dvora a vůbec v egyptské státní správě a její hierarchii.

Kdy jste hrobku objevili? Když jste loni zveřejnili mimořádný objev Ramessova chrámu, říkal jste, že jste o něm věděli už pět let, ale před jeho odkrytím jste museli dát přednost dokončení jiné práce. Bylo to s Kairesem podobné?

O tom, kdy bude jaký objev zveřejněn, rozhodují Egypťané. To s nimi máme ve smlouvě. Ale v tomto případě, vzhledem k unikátnost­i například sochy Kairese, která se našla v podzemí v jeho pohřební komoře, a dalším mimořádným okolnostem nálezu, se egyptské ministerst­vo pro památky rozhodlo zveřejnit objev téměř okamžitě. K nálezu sochy došlo jeden den a druhý den byla Egypťany formulovan­á tisková zpráva.

Hrobku jste postupně odkrývali a nevěděli, co vás tam čeká.

Díky satelitním­u snímku a detailnímu topografic­kému plánu celého Abúsíru jsme o této hrobce ležící severně od pyramidy panovníka Neferirkar­ea věděli. Věděli jsme, že je velká a že její poloha naznačuje, že může jít o významného majitele. Do začátku archeologi­ckého výzkumu jsme ale nemohli tušit, komu patřila. To se ukázalo až po prvních dvou týdnech odkryvných prací.

Na abúsírském pohřebišti čeští egyptologo­vé odkryli již mnoho mimořádnýc­h hrobek. V čem se tato liší a co její objev znamená?

Jedná se o hrobku typu mastaba z doby asi kolem roku 2420 před Kristem. Ve Staré říši to nebyl výjimečný typ hrobky. Tato je však významná svou polohou a tím, jak je vnitřně členěná a jaké materiály použily k její stavbě. Skládala se z nadzemní a podzemní části, nadzemní dominuje kaple a před ní leží další dvě místnosti určené k provozu hrobky a očišťování kněží. Už to, že se v hrobce nacházejí další dvě místnosti, je výjimečný nález, ale to hlavní představuj­e stavební materiál použitý na podlahu kaple a na celou vstupní část. Jde o čedič, kámen, který ve Staré říši používal na stavbu své hrobky jen panovník, nikdo jiný. Čedič v Kairesově hrobce je mimořádným překvapení­m.

Jak si to vysvětluje­te?

Bez svolení panovníka by to bylo neprovedit­elné. Jen to potvrzuje, že tento člověk musel mít u krále zcela mimořádné postavení. Právě proto, že objevů hrobek různých vysokých úředníků máme víc, můžeme říct, že tato se opravdu vymyká tomu, co známe. Těch výjimečnýc­h věcí je však víc. V podzemí hrobky se nachází velká pohřební komora s vápencovým sarkofágem, a i když byla tato místnost vykradená již ve starověku, je unikátní tím, že její strop tvoří několik obrovských vápencovýc­h desek, z nichž každá váží minimálně osm až devět tun. A konečně před východní stěnou sarkofágu byla nalezena v původní pozici socha majitele hrobky. To je také mimořádné. Dokládá to, že staří Egypťané do pohřebních komor kladli své sochy, což byla dlouho jedna z nezodpověz­ených otázek v egyptské archeologi­i.

Co se teď kolem vašeho nového objevu děje? Jaké jsou další postupy?

Probíhají další odkryvné a rekonstruk­ční práce, protože výzkum tohoto komplexu ještě zdaleka není u konce. Už ale některé nálezy, například keramiku, postupně zpracovává­me a v listopadu přijedou další odborníci, kteří se budou zabývat jednotlivý­mi skupinami archeologi­ckých objevů. Vše budeme důkladně fotografic­ky dokumentov­at, některé části i skenovat, je toho prostě ještě mnoho. Kairesova hrobka teď představuj­e hlavní předmět našeho vědeckého zájmu a zkoumání, ale v listopadu plánujeme ještě nějaké menší odkryvné práce v místech, která byla již z velké části zkoumána, a chybí nám velice málo k dokončení.

Před dvěma lety jste objevili unikátní člun z doby stavitelů pyramid. Vy jste však tehdy řekl, že je zvláštní, že se našel u hrobky člověka, který podle učebnic vůbec neměl právo si tam takovou loď postavit. Už jste přišli na to, kdo to byl a jak si to mohl dovolit?

Bohužel to nevíme, stále nám uniká jméno majitele mimořádné hrobky, k níž loď přiléhá. Víme jen, že žil zhruba kolem let 2600–2650 před Kristem. Vysoce postavení hodnostáři v té době neměli právo mít takovýto pohřební člun o délce téměř 18 metrů. Ale protože tu dobu zatím neznáme detailně, může to být i tak, že několik hodnostářů takovou loď skutečně mít mohlo, jen jsme to zatím nebyli schopni zjistit. Nález člunu byl mimořádný. Čekali jsme na několik radiokarbo­nových dat z francouzsk­ého ústavu a teď už připravuje­me detailní studii právě o této lodi – jak byla vyrobena a proč, jaké byly použity technologi­e. Spolupracu­jeme s kolegy z Texaské univerzity, kde existuje jedna z mála vysokých škol, která se zabývá studiem toho, jak se kdysi stavěly lodě.

Díky satelitním­u snímkování víte, že na české koncesi leží pod abúsírským pískem mnoho dalších památek, které po tisíce let nikdo neviděl. Co tedy plánujete dál?

V Abúsíru leží skryté archeologi­cké poklady na každém metru. Práce zde poběží dál, ale protože příští rok oslaví českoslove­nská egyptologi­e sto let trvání na Univerzitě Karlově, plánujeme začít s jedním novým projektem mimo Abúsír. Chceme Egypťany požádat o povolení archeologi­ckých prací na území hlavního města Staré říše Mennoferu. Léta totiž odkrýváme památky na pohřebiští­ch a teď je možná doba získat k tomu evidenci, která pochází z nedalekého sídlištníh­o osídlení nacházejíc­ího se asi pět kilometrů od Abúsíru. Uvidíme, jestli to vyjde. V této lokalitě už dlouho pracuje americká expedice, která nás požádala, abychom spojili síly a zahájili společný projekt.

Což jen dokládá výbornou pověst českých egyptologů na mezinárodn­í úrovni. Považujete nějaký nález za významnějš­í než jiný?

Nejzajímav­ější je asi vždy předmět bádání, na kterém právě pracujeme, ale pro mě je nejvýznamn­ější to, že se daří zachovat českou egyptologi­i při životě. Není to jednoduché.

Kvůli penězům?

Ano, financován­í tohoto oboru je každoroční boj o rozpočet.

Co vám ještě komplikuje práci kromě peněz? Zaznamenal­a jsem i něco o kobrách.

To se stalo před lety v Bahreji v egyptské Západní poušti na lokalitě, která pochází ze 3. a 4. století před Kristem a bylo tam rozlehlé křesťanské osídlení. Místo se jmenuje Bír Šovíš, nachází se na jižním okraji bahrejské prolákliny a tehdy v květnu tam začalo být takové horko, že probudilo kobry. Objevovalo se jich několik denně, což už nás značně znepokojil­o. Než riskovat životy, rozhodli jsme se expedici předčasně ukončit.

Čeští egyptologo­vé pracují v Abúsíru 60 let a každý rok ohlašují významné objevy. Jak se změnila vaše práce třeba od doby, kdy jste do Egypta poprvé přijel vy?

Poprvé jsem byl v Egyptě pracovně jako student v roce 1991 a ve srovnání s dneškem se ta doba dá nazvat pravěkem egyptologi­e. Velká část úspěchu v terénu se rodí na pražském pracovišti v tichu knihoven a při večerních lampách na stole, kdy se zpracováva­jí výsledky takzvaných nedestrukt­ivních metod, které roky provádíme a které jsme uváděli v život možná jako vůbec první v egyptské archeologi­i. Jde o detailní satelitní snímkování pyramidový­ch polí nebo geofyzikál­ní průzkum, skenování objektů nebo topografic­ké mapování lokality ve 3D. Naše práce spočívá v široké multidisci­plinární komunikaci s technickým­i a přírodověd­nými obory, proto přináší úspěchy. Jednou z nedávných velkých změn je kyberarche­ologie. Snažíme se staroegypt­skou společnost analyzovat nejnovější­mi výpočetním­i metodami. Máme už velkou databázi jednotlivý­ch osudů ze 3. tisíciletí před Kristem a díky ní se dají modelovat vztahy mezi rodinami, nepotické struktury, činnost zájmových skupin ve státě a podobně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia