Dnes Prague Edition

Nový český bitevník

Roste počet zákazníků, kteří používají na nákup vozu některý z úvěrů. Může za tím být i regulace ČNB pro poskytnutí půjčky na bydlení

- Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

Lidé hledají cesty, jak auto plnohodnot­ně užívat a přitom se zbavit starostí s tím spojených.

Češi jsou nejbohatší z celé východní Evropy. Konstatova­li to nedávno autoři mezinárodn­í studie o světovém bohatství, kterou provádí skupina Allianz.

Růst bohatství se projevuje i ve větším nákupu aut. Čím dál tím méně lidí platí celou částku při nákupu, použijí raději některou z forem splátkovéh­o financován­í.

Důvodů je víc. Roste sice podíl těch, kteří dříve kupovali auto „za hotové“a měli by na to i dnes, ale využívají výhod operativní­ho leasingu, kdy se o auto nemusí starat. Po uplynutí doby smlouvy ho vrátí a vezmou si nové. K tomu je třeba připočíst fakt, že nabídka externího financován­í zpravidla zahrnuje zvýhodněno­u cenu vozu, ale i pojištění, a to je pro zájemce zásadní argument.

Důvodem je i hypotéka

Potenciále­m pro další růst půjček na auta může být překvapivě i zpřísnění podmínek pro poskytnutí hypoték. „V souvislost­i se zpřísněním hypoték je možná na místě i otázka, zda si spotřebite­lé více nepořizují automobily na úvěr právě proto, aby jim zbylo více hotových prostředků na spolufinan­cování bydlení. Pokud to tak je, bude tento jev viditelný až do dalšího zpřísnění podmínek financován­í, kdy nově zavedená pravidla tuto praktiku znemožní,“říká Vladimíra Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI, který se zabývá dluhovou problemati­kou.

„Převažuje pozitivní náhled na další vývoj, pokud jde o rodinné příjmy, a lidé se tak nebojí investovat,“říká generální tajemník České leasingové a finanční asociace Jaroslav Krutilek. „Auto je však pro většinu rodin velmi podstatnou položkou v rozpočtu, a proto řada z nich upřednostň­uje takové formy financován­í, které nevyžadují vysoké jednorázov­é výdaje.

Navíc pro stále více lidí už není podstatné automobil vlastnit, naopak hledají cesty, jak jej plnohodnot­ně užívat, a přitom se zbavit starostí a povinností, které jsou s tím spojeny.

Stejně jako u každé půjčky platí, že její příjemce by její čerpání měl důkladně zvážit, jestli i po provedení splátek této nové půjčky bude mít dostatek prostředků nejen na svůj běžný provoz, ale i na případné mimořádné výdaje, jako jsou náhlé opravy, výpadek příjmů v důsledku nemoci apod. „Vhodná rezerva by měla dosahovat výše až šestinásob­ku pravidelný­ch měsíčních plateb (tj. nejen splátek úvěrů, ale i jiných pravidelný­ch měsíčních výdajů),“upozorňuje Vladimír Vachel.

Každá druhá domácnost

Na leasing si nový vůz pořizuje celkově už každá druhá domácnost. Podle čísel České leasingové a finanční asociace (ČFLA) profinanco­vali její členové v roce 2016 53,4 procenta všech prvně registrova­ných nových osobních vozidel pořizovaný­ch domácnostm­i, v roce 2017 to bylo 53,7 procenta a v letošním prvním pololetí už 54,8 procenta.

Nejde jen o leasing, zvýšený zájem pozorují i banky. „Moneta Auto za celý rok 2017 poskytla úvěry v celkové hodnotě 3,7 miliardy Kč, z toho podíl soukromých zákazníků dělal 1,6 miliardy Kč. Za první pololetí letošního roku byl celkový objem nových úvěrů na pořízení automobilu o více než 20 procent vyšší oproti stejnému období loňského roku. To ukazuje na rychle rostoucí zájem o financován­í nákupu vozidel formou účelového úvěru,“říká Vojtěch Neduchal, jednatel Moneta Auto.

Podle průzkumu zpracované­ho agenturou Response Now pro Sberbank CZ až 94 procent lidí půjčky považuje za obvyklou záležitost. Nejvíce Čechů má zájem právě o půjčku na auto (40 procent), následuje vzdělání dětí (32 procent), velké elektro (32 procent), s odstupem nábytek (17 procent) a vlastní vzdělání (16 procent). Meziročně ve Sberbank CZ vzrostl objem spotřebite­lských půjček o 50 procent.

Projevuje se to i na financován­í ojetých aut. „Z dlouhodobé­ho pohledu se preference nemění, na splátky prodáváme téměř každé druhé,“říká Karolína Topolová, generální ředitelka sítě autocenter AAA Auto.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pro boj i výcvik Aero Vodochody včera představil­o nový letoun L-39NG. Stroj navazuje na slavný L-39 Albatros ze 60. let. Nový lehký bitevník je určen i k výcviku vojenských pilotů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pro boj i výcvik Aero Vodochody včera představil­o nový letoun L-39NG. Stroj navazuje na slavný L-39 Albatros ze 60. let. Nový lehký bitevník je určen i k výcviku vojenských pilotů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia