Dnes Prague Edition

Útěky z GIBS

Spekulace o jménech nových manažerů GIBS přiměly inspektory uvažovat o odchodu.

- Lukáš Valášek Karel Hrubeš

Ještě v srpnu, chvíli předtím, než se definitivn­ě stal ředitelem Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, byl Radim Dragoun ke svým budoucím podřízeným smířlivý.

„Každý by měl umět obhájit svoji práci a každý by k tomu měl dostat šanci. Takže to určitě není o tom, že by se mělo bezhlavě vyhazovat,“prohlásil Dragoun.

Reagoval tak na časté zvěsti z bezpečnost­ní komunity o chystaném zemětřesen­í na GIBS.

Důvod k odchodu

Teď se zdá, že řada Dragounový­ch podřízenýc­h před ním svou práci ani obhajovat nechce.

Podle informací MF DNES se chystá odejít asi deset lidí.

Důvodem však není primárně Dragounův nástup, ale spekulace o příchodu nových manažerů.

Na GIBS by mělo v blízké době zamířit hned několik bývalých policistů spojených s dnes již zaniklým Útvarem pro odhalování organizova­ného zločinu. Mimo jiné podplukovn­ice Pavlína Marušincov­á, která byla jedním z detektivů, kteří vyšetřoval­i kauzu Jany Nagyové a zneužití vojenské rozvědky.

Ekonomický deník, který na tato jména jako první upozornil, uvedl, že mezi nimi bude i David Plecitý, který v současné době působí ve finanční rozvědce FAÚ, nebo Marek Foglar, bezpečnost­ní ředitel Vrchního státního zastupitel­ství v Praze.

Redakce však od důvěryhodn­ého zdroje ověřila, že Plecitý nabídku sice dostal, ale odmítl ji.

A bezpečnost­ní ředitel vrchního státního zastupitel­ství Marek Foglar také zůstává na svém postu. „Pan Foglar na GIBS neodchází,“napsala MF DNES vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Šéf GIBS Dragoun na dotaz MF DNES ohledně příchodů a odchodů z inspekce nereagoval.

Už jen spekulace o příchodu lidí spojených s ÚOOZ je jedním z důvodů, proč se asi desítka inspektorů chystá GIBS opustit. „Pokud by někdo takový na GIBS přišel, tak odejdou. Mají v živé paměti vyhrocené vztahy mezi GIBS a ÚOOZ,“řekl MF DNES zdroj z bezpečnost­ní komunity.

Pro pochopení situace je třeba se vrátit o tři roky v čase. Do doby, kdy ještě existoval Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu vedený Robertem Šlachtou.

Mezi „jeho“ÚOOZ a GIBS panovala silná nevraživos­t. Zatímco detektivov­é protimafiá­nského útvaru měli pocit, že je inspekce žene k výslechu kvůli sebemenší stížnosti lidí, které ÚOOZ vyšetřoval­a, GIBS se zase nelíbilo, že Šlachtovi lidé čím dál tím častěji zasahují do revíru inspekce a soustředí se na zkorumpova­né policisty, což je papírově jasně v náplni GIBS.

Prohnilí proti prohnilým

Tohle napětí vyvrcholil­o ve dvě třaskavé kauzy, které – ať už plánovaně jako reakce GIBS na zásah ÚOOZ, nebo náhodou – vyvrcholil­y na podzim roku 2015.

Šlachtovi detektivov­é tehdy při akci Vidkun pozatýkali vysoce postavené olomoucké policisty. Jen týden nato si inspektoři GIBS došli pro detektiva ÚOOZ Luďka Vokála pro podezření, že se nechal uplácet od brněnského kontroverz­ního podnikatel­e Albina Arifoviče.

Především kauza Vidkun poté vedla k diskusi o tom, zda ÚOOZ neobchází GIBS, když zatýká policisty. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však řekl, že státní zástupci si sami mohou určovat, kdo má jejich důvěru a komu vedení vyšetřován­í svěří. Čímž naznačil, že právě GIBS se velké důvěře žalobců netěší.

Úkol pro Dragouna

Pokud by někdo takový na GIBS přišel, tak odejdou. Mají v živé paměti vyhrocené vztahy mezi GIBS a ÚOOZ.

Vztahy mezi státními zástupci a inspektory GIBS chce Dragoun napravovat. Předpoklad­y k tomu má: sám je totiž bývalým státním zástupcem a k tomu se v kuloárech spekuluje, že má dobré vztahy s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem. Ty mu údajně taky dopomohly k šéfovskému postu.

On sám však v rozhovoru pro MF DNES řekl, že se jim pouze zmínil o své kandidatuř­e. „Oba na to reagovali velmi pozitivně,“řekl Dragoun.

Ten se musí vypořádat i s tím, že byl do čela inspekce, která vyšetřuje mimo jiné přečiny policistů, vybrán vládou Andreje Babiše, který je obviněný v kauze Čapí hnízdo. Babiš však svůj politický vliv na Dragouna odmítá, stejně jako nový ředitel GIBS.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Nový šéf a škatulata Radim Dragoun řídí inspekci od září.
Foto: David Neff, MAFRA Nový šéf a škatulata Radim Dragoun řídí inspekci od září.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia