Dnes Prague Edition

Zemřela žena, kterou uštkla mamba. Prý ale z jiné příčiny

- — Jan Nuc

PRAHA Žena, kterou v minulém týdnu uštkla mamba zelená, zemřela. Podle lékařů však nebyl příčinou útok smrtelně jedovatého hada, řekl mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice, kde se ženu snažili zachránit.

„Je to relativně čerstvá zpráva a je to méně než čtyřiadvac­et hodin. Přes veškerou naši snahu bohužel pacientka zemřela. Důvody úmrtí nijak nesouvisí s hadím uštknutím,“řekl mluvčí nemocnice Filip Brož s tím, že přesné příčiny úmrtí komentovat nebude.

Policisté nadále případ vyšetřují a pracují i s možností, že se takto chtěla žena zabít. „Kriminalis­té zjišťují, zda tímto způsobem chtěla žena spáchat sebevraždu, či nikoliv,“potvrdil policejní mluvčí Jan Rybanský.

Útok hada však mohl být i náhodný a ženou nečekaný.

Faktem zůstává, že mamba zelená ženu uštkla na začátku října v pražských Hlubočepec­h. Záchranáři třicetilet­ou pacientku převezli ve vážném stavu do nemocnice, kde dostala antisérum. Podle mluvčího nemocnice Brože antisérum zabralo, ale pacientka měla jiné významné zdravotní komplikace.

Had se po incidentu ztratil a několik dnů se ho nedařilo najít. Specialist­é společně s policií nastražili v domě i v jeho okolí tepelné pasti, do kterých se měla mamba chytit. Herpetolog navíc zprvu odhadoval, že had uhynul. Nakonec ho našla kolemjdouc­í na stromě v zahrádkářs­ké kolonii asi dvě stě metrů od domu, kde chovatelka bydlela.

Případ navíc vnesl spor i mezi herpetolog­y, kteří ho řešili. Přeli se o způsob odchytu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia