Dnes Prague Edition

Celebrity, kočár, dechovka a hrobka na dobré adrese

Pompézní rozloučení s Janem Kočkou ml., který zahynul při nehodě, při níž zabil dalšího řidiče, vyvolalo kritiku lidí i starosty.

- Robert Oppelt Eva Pospíšilov­á reportéři MF DNES

PRAHA Deset let poté, co Prahou prošel první smuteční průvod loučící se s Václavem Kočkou ml., kterého po křtu knihy tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko, byla včera metropole svědkem dalšího pompézního posledního rozloučení v rodině provozovat­ele matějské pouti Václava Kočky. Tentokrát na Olšanských hřbitovech s Janem Kočkou ml. Nepřežil autonehodu, kterou na konci září sám zavinil svou jízdou v protisměru po dálnici. Zahynul i řidič protijedou­cího náklaďáku, s nímž se Kočka čelně střetl.

Emoce vyvolávala hlavně velkolepos­t posledního rozloučení – vypouštění holubů, lití alkoholu do hrobu nebo házení květů na rakev.

„Nerozumím tomu, proč bychom měli takto oslavovat člověka, který svým nezodpověd­ným jednáním způsobil tragickou smrt řidiče kamionu,“řekl starosta tamní městské části Alexander Bellu.

Průvod v čele se smutečním kočárem s rakví tažený šestispřež­ím uzavřel provoz ve Vinohradsk­é ulici – jedné z pražských dopravních tepen v době dopravní špičky. Povolil to pražský magistrát.

Vedl z kostela Nejsvětějš­ího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad na Olšanské hřbitovy. Loučila se rodina i řada známých osobností.

Z politiků dorazil exministr Karel Březina, prezidentů­v poradce Martin Nejedlý, zpěváci Daniel Hůlka či Michal David nebo televizní baviči Michal Suchánek a Richard Genzer.

Rodina Kočků je spojována s pražskou ČSSD a v Praze je stále považována za vlivnou. Přesto moc ztrácí – zejména na pražském Výstavišti. Navíc Jan Kočka – otec zemřelého Jana a bratr zavražděné­ho Václava – je obviněn z krácení daní. Hrozí mu šest až deset let vězení.

 ??  ??
 ??  ?? Vlevo průvod Vinohradsk­ou třídou, nahoře televizní kuchař Emanuele Ridi a zpěvák Michal David, dole bavič Richard Genzer. Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Vlevo průvod Vinohradsk­ou třídou, nahoře televizní kuchař Emanuele Ridi a zpěvák Michal David, dole bavič Richard Genzer. Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia