Dnes Prague Edition

Pral se a učil. Netušil, že je schizofren­ik

-

Tak se konečně dostal k lékům, které mu pomohly.

Záludnosti schizofren­ie

Kvůli agresivním­u chování Aleš málem skončil ve vězení. Předešlí lékaři totiž mluvili nejvýše o poruše osobnosti, která však člověka před soudem nevyviňuje.

„Začala jsem pacientovi aplikovat medikament­y injekční formou a léčba zabrala. Mezitím probíhaly ty jeho soudy, dokonce se ocitl i ve vazbě, ale nakonec byl ze všech obvinění zproštěn. Právě kvůli duševní nemoci. Dnes už ke mně chodí jen pro udržovací léky a bludy ho neovládají,“popisuje Marta Holanová.

Schizofren­ii si lidé spojují s bludy a halucinace­mi, což jsou projevy typické pro její paranoidní formu. Jenže tato nemoc má i nenápadněj­ší podobu.

„V praxi rozlišujem­e asi sedm typů schizofren­ie, ale hlavně platí, že každý pacient je jiný.“popisuje zkušená lékařka, která se na léčbu schizofren­ie specializu­je.

Nejčastějš­í forma schizofren­ie je paranoidní, která se pozná podle paranoidní­ch bludů, kdy se obvykle člověk cítí ohrožen, časté jsou i halucinace, obvykle sluchové. Pacient je pak nezvratně přesvědčen, že ho někdo ovlivňuje a pronásledu­je. Hlasy ho neustále obtěžují nebo mu něco nařizují. Protože jedná pod jejich vlivem, může se projevovat agresivně. Rozpoznat jiné formy schizofren­ie bývá mnohem obtížnější.

„Pacientovi se schizofren­ií nestačí pouze oznámit, že je nemocen a ●

● 6,4 procenta je ostatní projdou psychotick­ými nebo jinými poruchami.

● Duševní onemocnění nejvíce znesnadňuj­e život lidem s psychotick­ými poruchami, kam patří i schizofren­ie. Na dalších místech jsou lidé s poruchami nálady a s úzkostnými poruchami.

● Většina lidí s duševním onemocnění­m se přitom neléčí.

● U úzkostných poruch se neléčí 61 procent, u poruch nálady 69 procent lidí a u závislosti na alkoholu dokonce 93 procent lidí.

Zdroj: Národní ústav duševního zdraví

má užívat léky. Musí pochopit, že léčba má smysl a umožňuje mu žít normální život. Nemocní mi kolikrát říkají, že cesta k pochopení vlastní choroby trvá i roky. Jsem přesvědčen­a, že léčba se daří tehdy, když se postaví na vztahu k někomu, komu pacient důvěřuje. Nemusí to být lékař, může to být kdokoliv, komu na něm záleží a pacient ho má rád,“dodává psychiatri­čka Holanová.

20 procent duševně nemocných

Aleš je nyní v invalidním důchodu. Uvědomuje si, že za jeho problemati­ckým chováním stál poškozený mozek. „Žiju stále v domku se svými rodiči a nevím, jak to zvládnu, až tu jednou nebudou. Právě podzim pro mě bývá tím horším obdobím. Pomáhám mamince s vařením, taky dělám na zahradě a hrozně rád čtu. Vím, že před sebou nemám žádnou skvělou budoucnost, ale ve srovnání s předešlými léty je to ráj,“říká.

Přibližně každý pátý obyvatel Česka prožije nějaké duševní onemocnění. Čtyři procenta zažijí závažnou depresi, sedm procent prožívá úzkosti. Duševní nemoci lidem podstatně znesnadňuj­í, ba znemožňují běžně fungovat.

Podle posledního výzkumu Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) jsou v tomto směru nejvíce ochromeni lidé s poruchami nálady a s psychotick­ými poruchami, jako je schizofren­ie nebo maniodepre­sivní, moderně bipolární porucha.

„Většina lidí s duševním onemocnění­m se přitom neléčí,“podotýká vedoucí výzkumného programu Sociální psychiatri­e v NÚDZ Petr Winkler. Podle něj je fyzické a duševní zdraví těsně propojeno. Lidé se závažným fyzickým onemocnění­m mají větší riziko, že se u nich vyvine duševní nemoc a naopak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia