Dnes Prague Edition

Lety do vesmíru na vedlejší koleji

Ruští maršálové už je nepotřebuj­í, tak ztratily výsadní místo

- Karel Pacner spolupraco­vník MF DNES

BAJKONUR Havárie všech strojů vyrobených lidskou rukou je normální, ale havárie ruských raket, jako byla ta čtvrteční, se už běžné situaci vymykají. K tomu si přidejte notorické zpožďování všech vesmírných projektů a je jasné, že ruská kosmonauti­ka je v problémech.

Důvodů je víc.

Na vedlejší koleji

Jak Rusové včera oznámili, pravděpodo­bně teď pozdrží i vyslání nepilotova­né nákladní lodě k Mezinárodn­í kosmické stanici ISS. Mise byla plánována na 31. října. Jenže nákladní loď Progress, která dopravuje posádce na ISS jídlo a další zásoby, používá stejnou nosnou raketu Sojuz, jaká selhala teď.

Opatrnost bývá v takových případech namístě, tentokrát však jde o následek dlouhodobé­ho a širšího problému.

Kosmonauti­ka byla odsunuta na vedlejší kolej, má sloužit, ale je zanedbáván­a. To se muselo projevit. Její postavení ostře kontrastuj­e s privilegov­anou pozicí, kterou měla kdysi.

Od padesátých do sedmdesátý­ch let považoval Kreml kosmonauti­ku za součást státní prestiže. Proto do ní lil velké množství peněz. Dnes preferuje prezident Vladimir Putin financován­í armády, kosmonauti­ka ztratila výsadní místo.

Dřív se stavěly rakety pro dvojí použití – jako bojového prostředku i jako kosmického nosiče. Moderní zbraňové systémy se však už často obejdou bez raket, maršálové proto ztratili o rozvoj kosmonauti­ky zájem.

Zakladatel­ská generace sovětské raketové techniky a kosmonauti­ky, představov­aná především legendární­m hlavním konstrukté­rem Sergejem Koroljovem, byla plná nadšení. Vláda všechny tyhle lidi poměrně slušně odměňovala, patřili mezi privilegov­ané vrstvy. A obchody ve městech, kde se vyráběly rakety, i na kosmodrome­ch byly plné zboží, zatímco všude jinde se občas něco nedostával­o, nakonec mezi oběma světy vznikl propastný rozdíl.

Je pozoruhodn­é, že rakety a lodě, které vyvinuli v padesátých a šedesátých letech Sověti, fungují dodnes, byť samozřejmě osazené moderními

aparaturam­i. Roskosmos občas překvapí svět novými pozoruhodn­ými projekty, ale už je nepostaví, protože mu na ně chybějí stamiliony rublů.

Dnes spadli ruští raketoví odborníci mezi řadové občany, byť pořád dostávají poměrně slušné platy. Chybějí jim však představy o budoucnost­i. Proto odcházejí do zahraničí, zvláště do Spojených států, kde probíhají velmi perspektiv­ní programy a zaměstnanc­i nemusí mít obavy z propuštění.

Za sovětské éry do všeho mluvili straničtí funkcionář­i. Na přelomu padesátých a šedesátých let občas vyhrožoval­i specialist­ům, že když se jim něco nepovede, mohli by skončit za mřížemi. Teď to vypadá, že ruskému vesmírnému programu do toho nemluví nikdo.

Soukromníc­i inspirují

Ovšem i v USA zájem o kosmonauti­ku opadl. Generace inženýrů a vědců, které dovedly první lidi na Měsíc, vystřídali pracovníci bez tohoto prvotního nadšení. Zaměstnání v raketokosm­ické oblasti se zařadilo mezi normální.

Morálku v NASA zvedli v posledních letech její soukromí konkurenti, kteří vyvíjejí nové typy raket a kosmických plavidel – převratněj­ší, lacinější a snad i úspěšnější. To je samozřejmě hozená rukavice.

Kosmická agentura je od doby prezidenta George Bushe mladšího finančně podporuje, ale pokud chce sama přežít, musí s nimi soupeřit. Takové výzvě nemusí Roskosmos čelit, nikdo se s ním nepoměřuje. Tak tloustne a ztrácí výkonnost. Často se ukazuje, že závada, která ten který projekt přibrzdila, byla banální, ale při lhostejně, a tudíž ledabyle prováděné kontrole se na ni nepřišlo.

Není vyloučeno, že existují i další důvody, které vedou ruskou kosmonauti­ku k zaostávání. Určitě se budou vynořovat, ale postupně.

 ?? Foto: Reuters ?? Bod zlomu Snímek startu vesmírné lodi Sojuz MS-10 pořízený dlouhou expozicí zachycuje moment, kdy selhal motor.
Foto: Reuters Bod zlomu Snímek startu vesmírné lodi Sojuz MS-10 pořízený dlouhou expozicí zachycuje moment, kdy selhal motor.
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ?? Zpátky Ruský kosmonaut Alexej Ovčinin (vpředu) a americký astronaut Nick Hague se po havárii Sojuzu včera vrátili do Hvězdného městečka. Znovu poletí do vesmíru nejspíš až na jaře příštího roku.
Zpátky Ruský kosmonaut Alexej Ovčinin (vpředu) a americký astronaut Nick Hague se po havárii Sojuzu včera vrátili do Hvězdného městečka. Znovu poletí do vesmíru nejspíš až na jaře příštího roku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia