Dnes Prague Edition

Když Číňan spadne do „černé díry“

Exšéf Interpolu Meng Chung-wej se ocitl v „černé díře“režimu. Poznává, jak pracuje nový systém boje s korupcí zvaný liou-č‘.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING V Číně zdánlivě nevysvětli­telně mizí vlivní lidé.

Své o tom ví třeba Jie Ťien-ming, poradce prezidenta Zemana, nejznámějš­í čínská herečka Fan Ping-ping, nebo exšéf Interpolu Meng Chung-wej. A pochopitel­ně mnozí další.

Čínští mocní se však nevypaří navždy. Po čase, může to být i po několika měsících, kdy o nich nemají potuchy ani jejich nejbližší, se zničehonic objeví zpráva, že ten či ta se provinili korupčním jednáním, případně porušili stranické principy a jsou na tajném místě vyšetřován­i všemocnou Národní dozorčí komisí. Následně pak dotyční končí převážně ve vězení.

Donedávna bývala postrachem všech členů komunistic­ké strany, těch malých i těch nejmocnějš­ích a nejotrlejš­ích, Ústřední discipliná­rní komise. Postrachem proto, že její agenti si počínali krajně nevybíravě, měli k dispozici rozsáhlou síť tajných místností a vězení, v nichž „padlé“komunisty nutili k doznání často i mučením.

Problém byl v tom, že tato komise mohla jen na členy strany. Proto čínský parlament odhlasoval vznik nové protikorup­ční agentury s rozšířeným­i pravomocem­i. Tato Národní dozorčí komise byla novelou ústavy zařazena nad běžný soudní systém a nyní může stíhat nejen stranické kádry, ale i manažery firem, představit­ele univerzit, nemocnic a kulturních institucí.

Nový nástroj proti oponentům

Znamená to další utužení moci vůdce Si Ťin-pchinga, který boj proti rozšířeném­u úplatkářst­ví a hospodářsk­ým deliktům zneužívá i k zákrokům proti svým potenciáln­ím oponentům.

Jak tvrdí znalci čínských poměrů, nová komise má kromě šetření korupce prosazovat i přísnou ideologick­ou kontrolu a loajalitu vůči straně a prezidento­vi.

Část čínské právnické komunity změnu kupodivu přivítala. Dosud se totiž přiznání „viníků“vynucovala v systému šuang-kuej („v určeném čase a místě“), který fungoval zcela mimo dosah čínského práva, a někteří se domnívali, že nový systém zvaný liou-č‘ („zadržení ve vazbě“) je krokem k legalitě.

Nyní to ovšem vypadá, že se změnil jen název a ostatní zůstalo víceméně při starém.

V systému šuang-kuej, který byl ve světě hojně kritizován jako čínská verze středověké inkvizice, si mohli horliví agenti komise bez předchozíh­o upozornění předvolat kteréhokol­iv komunistu, aby se „na určeném místě v určený čas“zodpovídal z údajně nelegálně nabytého majetku. Předvolaní, okamžitě jak překročili práh některé z tajných věznic (tedy nikoliv oficiálníc­h vězení), ztráceli i ta skromná práva, která čínská justice přiznává „obyčejným“vězňům. Mohli být zadržováni týdny či měsíce, opakovaně vyslýcháni a často mučeni. Organizace Human Right Watch (HRW) zdokumento­vala odpírání spánku, vody, jídla, trápení zimou, jakož i bití. „Nenechali mě spát, celých deset dnů jsem nezamhouři­l oko,“vypověděl jeden z bývalých vězňů. Dozorci ho bili, nutili dlouhé hodiny stát. „Pořád dokola se ptali, kolik jsem prý dostal peněz. Nakonec mě přinutili, abych si všechno vymyslel,“stálo ve výpovědi jiného ze zadržovaný­ch, kterou zveřejnila HRW.

Po změně ústavy se nicméně očekávání řádného a transparen­tního procesu zatím nenaplnilo.

Nový zákon sliboval, že systém liou-č‘ bude podléhat přísnějším kontrolám. Hovořilo se například o tom, že zadržovaní budou mít dostatek jídla a odpočinku. Podle zjištění organizací na ochranu lidských práv se však praxe změnila jen zanedbatel­ně.

Zadržení mohou být stále ponecháni na neznámém místě bez přístupu k právníkům až po dobu šesti měsíců. Ani jejich rodiny nemusí být informován­y, pokud agenti dospějí k závěru, že by to mohlo ovlivnit proces vyšetřován­í.

Je zřejmé, že takovýto systém vede k naprostému ovládnutí vyslýchaný­ch a velmi často k vymyšleným přiznáním pod nátlakem.

Jak dopadne Meng Chung-wej, donedávna šéf Interpolu a vysoký stranický funkcionář, držený nyní na neznámém místě s obviněním z úplatkářst­ví a porušení blíže neupřesněn­ého zákona, to zatím nevíme. Jisté je však to, že v Číně budou i nadále mizet lidé, jen už to nutně nemusí být pouze straníci.

 ?? Foto: archiv ?? Fan Ping-ping Slavná herečka byla dva měsíce „nezvěstná“. Vyvázla s obří pokutou (v přepočtu tří miliard Kč) za daňové úniky.
Foto: archiv Fan Ping-ping Slavná herečka byla dva měsíce „nezvěstná“. Vyvázla s obří pokutou (v přepočtu tří miliard Kč) za daňové úniky.
 ?? Foto: archiv ?? Meng Chung-wej Čína vyšetřuje bývalého šéfa Interpolu kvůli přijímání úplatků. Od konce září byl pohřešován.
Foto: archiv Meng Chung-wej Čína vyšetřuje bývalého šéfa Interpolu kvůli přijímání úplatků. Od konce září byl pohřešován.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia