Dnes Prague Edition

Jediný Turek, kterého si Maďaři váží

V Budapešti obnovili islámské poutní místo – hrobku osmanského světce a učence Gül Baby Maďaři vedli s Turky několik století krvavých válek. Doba „osmanské poroby“byla největším temnem maďarských dějin. Čas mnohé změnil, památky po Osmanech jsou vzaty na

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Je to nejlepší adresa v celé téměř dvoumilion­ové Budapešti. Rózsadomb, nebo-li Růžový kopec, je plný nádherných vil budapešťsk­é smetánky a velvyslane­ckých rezidencí, které se utápějí v zeleni. Z oken je úžasný pohled na hory obklopujíc­í Budapešť, Dunaj, nebo mohutnou budovu parlamentu.

Krásu tohoto místa měl jako první objevit v 16. století Gül Baba. Tento islámský světec, učenec a básník byl přítelem osmanského sultána Sulejmana I. A byl to právě on, kdo měl na toto místo a do dnešního Maďarska vůbec v rámci vítězného osmanského tažení přinést růže.

Gül Baba se účastnil úspěšného dobývání Budapešti, které následoval­o po porážce českého a uherského krále Ludvíka Jagellonsk­ého v bitvě u Moháče. Podle pověsti pak zemřel 2. září 1541 při oslavě dobytí hlavního města Uher, které se stalo na téměř půldruhého století součástí Osmanské říše a sídlem paši.

Sulejman I. nechal na místě skonu svého přítele zbudovat mauzoleum se dvěma minarety, obklopené nádhernými stupňovitý­mi zahradami. A prohlásil Gül Babu muslimským patronem města. Už od poloviny 16. století se Gül Babova hrobka stala cílem náboženský­ch poutí muslimů z celé mohutné Osmanské říše.

Když rakousko-uherská vojska roku 1686 Budapešť dobyla zpět, povraždila tisíce tamních muslimskýc­h i židovských obyvatel a z města zbyly jen ruiny. Při znovuvybud­ování se zahladily téměř všechny stopy po osmanských obyvatelíc­h, mešity byly zbořeny, nebo změněny v kostely, zlikvidová­na byla i většina tureckých lázní, tržiště a podobně.

Likvidace se nevyhnula ani Gül Babově mauzoleu, které bylo zčásti zbořeno. Samotná budova, kde odpočívaly učencovy pozůstatky, byla jezuity přebudován­a na křesťansko­u kapli, v 18. století byla odsvěcena a pak sloužila k bydlení.

Pro Turky, zvláště pro stoupence vlivného súfistické­ho řádu bektášíja, však místo zůstalo posvátné. Už ve druhé polovině 19. století povolila uherská vláda jeho obnovu k původnímu účelu. Od šedesátých let minulého století však postupně chátralo. A to přesto, že se pro turisty z Turecka a dalších muslimskýc­h zemí stalo mauzoleum jedním z hlavních turistický­ch lákadel Budapešti.

Tento týden byla po náročné rekonstruk­ci hrobka a její zrenovovan­é okolí, kde si lze dnes udělat představu o tom, jak vypadal celý mohutný komplex v době svého největšího lesku, otevřen tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten nešetřil slovy díků za starost, kterou o toto místo Maďarsko projevuje.

Památky na Osmany už nevadí

Také od maďarského premiéra Viktora Orbána, který se v posledních letech staví do role „obránce křesťanstv­í“proti údajné invazi muslimskýc­h migrantů, byla slyšet při otevření rekonstruo­vaného areálu nečekaná slova. „Jméno této půvabné části Budapešti Rózsadomb je poctou Gül Babovi a jeho slavným růžím. Obraz tohoto svatého derviše žije ve vzpomínkác­h maďarského národa, uchovaný v legendách, opeře a filmu,“řekl Orbán. Časy, kdy Turci dobývali Uhry, pak nazval „hrdinskou dobou“. A připomenul, že v pozdějších staletích to byli uherští odpůrci Habsburků, kteří nacházeli azyl v turecké Osmanské říši. A to včetně toho nejznámějš­ího – Lajose Kossutha, který našel azyl ve středoture­ckém městě Kütaha po porážce uherské revoluce roku 1848.

Jak v přítomnost­i Erdogana dodal Orbán, Maďarsko v posledních letech vedle hrobky Gül Baby opravilo také velkou mešitu v Pécsi, minaret v Egeru nebo turecké lázně Rudás v Budapešti.

V samotném maďarském hlavním městě lze narazit i na další stopy pobytu Osmanů. Mnohé prvky z původní mešity zůstaly třeba v kapucínské­m kostele pod Budínským hradem. V severní části Budínského hradu je také pietně udržovaný náhrobek posledního budínského paši, který padl v roce 1686 při obraně města. V Budapešti také zůstaly „turecké“názvy některých ulic, které upomínají na dobu, kdy se nad městem vznášel půl druhého století křik muezzinů.

 ?? Foto: archiv ?? Slavné vítězství Osvobození Budapešti od tureckých Osmanů se v maďarských dějinách bralo jako jedno z největších vítězství.
Foto: archiv Slavné vítězství Osvobození Budapešti od tureckých Osmanů se v maďarských dějinách bralo jako jedno z největších vítězství.
 ?? Foto: archiv ?? Socha Gül Baby Islámský Otec růží shlíží na Dunaj.
Foto: archiv Socha Gül Baby Islámský Otec růží shlíží na Dunaj.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia