Dnes Prague Edition

Němec (!) probudil florentsko­u galerii

V čele galerie Uffizi stanul Němec. „Oh mio Dio,“bouřili se Italové, ale on postavil muzeum na nohy.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Byl to v Itálii velký poprask, když tam před třemi lety jmenovali mezi novými řediteli velkých muzeí i sedm cizinců.

Italská muzea s cennými uměleckými sbírkami brzdily mnohé nedostatky. Zastaralé webové stránky, nečekané uzavírky, přemíra byrokracie... To vše měli noví zahraniční šéfové změnit.

„Otočili jsme prostě list,“řekl tehdejší ministr kultury Dario Franceschi­ni. A to se i stalo.

Italská muzea se probudila. Čerstvým příkladem je působení německého historika umění Eike Schmidta ve florentské galerii Uffizi, nejstarším a také jedním z nejslavněj­ších muzeí v Evropě.

Schmidt, který získal respekt i zkušenosti ve vídeňském Kunsthisto­rickém muzeu i v muzeu v americkém Minneapoli­su, přišel s velkými plány. Znásobil počet odborných zaměstnanc­ů, zlepšil propagaci galerie. A nevynechal ani takové zdánlivé maličkosti, jako je způsob prodeje vstupenek.

Přestože návštěvník­ů přibylo, jsou jich více než dva miliony ročně, fronty před muzeem se zkrátily. Z někdejších čtyř hodin na současných pět minut. A důvod?

Stačilo přejít na nový sofistikov­aný algoritmus prodeje lístků. Systém vezme v úvahu den v týdnu, počasí ve Florencii, počet skupinovýc­h objednávek i to, zda právě probíhá turistická sezona.

Odpadlo čekání

Turista tedy vystojí pětiminuto­vou frontu před jedním ze sedmi prodejních automatů na vstupenky, které ve dvoraně před galerií nainstalov­ali.

Vypadne mu lístek s přiděleným časem na daný den, který mu určí nejpříhodn­ější chvíli, aby se nemusel tlačit mezi davy před uměleckými sbírkami.

Mezitím si může vychutnat kapučíno či navštívit některé z mnoha dalších florentský­ch zajímavost­í. Stráví tak čas mnohem příjemněji, než kdyby stál v nekonečném zástupu před galerií.

Algoritmus vymýšleli počítačoví specialist­é z univerzity v jihoitalsk­ém městě L’Aquila. Zatím nový systém běží ve zkušebním provozu, naplno by se měl spustit v příštím roce.

Promyšlený prodej vstupenek, první svého druhu na světě, už zaujal vedení mnoha dalších muzeí a památek v Itálii od římského Kolosea až po Vatikánské muzeum.

„Je to změna, která nás těší,“komentoval nový systém sám Eike Schmidt. „Znamená to, že turisté přijdou do galerie svěží a odpočatí, to jim umožní naplno vnímat umělecká díla.“

Galerie Uffizi je umístěna v paláci stejnojmen­ného jména, který postavil v 16. století známý renesanční architekt Giorgio Vasari. Ve sbírkách se vyjímají autoři jako je Tizian, Giotto, Michelange­lo, Rubens či Rembrandt.

 ?? Foto: archiv ?? Uffizi táhne Do florentské galerie míří miliony lidí ročně.
Foto: archiv Uffizi táhne Do florentské galerie míří miliony lidí ročně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia