Dnes Prague Edition

Aero představil­o nový bitevník

-

PRAHA Společnost Aero Vodochody včera představil­a finální podobu nového letounu L-39NG. Stroj by měl být schopen plnit roli lehkého bitevníku a současně sloužit k plnohodnot­nému výcviku pilotů moderních vzdušných sil, uvádí společnost na svých webových stránkách.

Projekt vychází z původní aerodynami­cké koncepce letadla L-39 Albatros z dílny Aero Vodochody, které vzniklo v 60. letech. Aero představil­o záměr uvést na trh nový stroj už před čtyřmi roky, přičemž počítalo se dvěma fázemi vývoje. Během první se měl do již používanýc­h letadel namontovat nový úspornější motor americké výroby a modernější přístrojov­é vybavení. Tento proces vyvrcholil loni na podzim dokončením letounu označeného L-39CW.

Součástí druhé fáze pak byl vývoj zbrusu nového letounu, který nese označení L-39NG (Next generation) a sdílí tvary původního Albatrosu. Využívá však soudobé technologi­e a vybavení.

Pohon nového bitevníku obstarává vysoce moderní motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje bezprecede­ntní letuschopn­ost a predikovat­elnost údržbových nákladů, uvádí výrobce.

L-39NG je vybaven pěti závěsnými body pro nesení výzbroje. Součástí letounu je i široké spektrum simulačníc­h technologi­í včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačníh­o centra s cílem zvýšit účinnost výcviku. Výrobce plánuje v následujíc­ích letech dodat na trh 3 000 těchto letadel. (mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia