Dnes Prague Edition

Kolik stojí chov zvířat

-

● Hadi

Dospělý had o velikosti užovky červené (140–200 cm) by se měl krmit jednou do týdne. Pokud se bude krmit myší za zhruba 10 korun, roční náklady za potravu budou činit zhruba 520 korun. V případě větších hadů, jako je hroznýš královský (250–300 cm), mohou majitelé sáhnout i po větších laboratorn­ích potkanech (asi 45 korun za kus). Hroznýše stačí krmit jednou za měsíc, roční náklady za potravu se tedy vyšplhají zhruba na 540.

● Kočkovité šelmy

Pokud by chovatel krmil kočkovitou šelmu hovězím ze supermarke­tu, zaplatil by za krmení pro jedno zvíře zhruba 470 tisíc ročně. Tedy za předpoklad­u, že by šelma spotřebova­la 50 kilogramů masa za týden a jedno kilo by stálo zhruba 190 korun. Majitelé proto často získávají maso z vlastních hospodářsk­ých zvířat nebo skupují to, jež je na hraně expirace, často dostávají i zbytky. Pak kilogram masa může vycházet i na tři koruny, což za rok činí zhruba 7 800 korun.

● Krokodýli

Malé druhy krokodýlů, které dorůstají 150 centimetrů, obvykle spořádají dva větší potkany za týden, což dělá přibližně 5 200 za rok. Velké druhy krokodýlů, jejichž délka dosahuje pěti metrů, pozřou týdně i tři slepice. Pokud by jedna stála zhruba 150 korun, zaplatil by chovatel přes 23 tisíc ročně.

● Klokani

Klokan se většinu roku živí pastvou, pokud má tedy chovatel k dispozici travnatou plochu, výdaje za krmivo ho nestojí nic. Přes zimu zvíře spořádá přibližně dva balíky sena. Ty stojí asi 2 000 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia