Dnes Prague Edition

Pohrdání jako norma mravů

Zmizel novinář Džamál Chášukdží. Turecko ukazuje na Saúdskou Arábii. Jenže USA nejeví zájem, nechtějí ztratit důležitého spojence.

- Pavel Kopecký publicista

Žurnalisté si obvykle hodně všímají, když jejich kolegové sejdou ze světa násilnou smrtí, protože je fakt, že cech „hlídacích psů demokracie“bývá často v hledáčku politickýc­h nebo kriminální­ch špiček. Nezřídka úzce propojenýc­h skupin, které se provázanos­tí svých mocí někdy ani tolik netají.

Hodně zájmu vyvolal pumový atentát na kritickou maltskou publicistk­u, násilná smrt novináře Jána Kuciaka či surová vražda bulharské televizní žurnalistk­y, i když se nakonec zdá, že šlo o kriminální čin.

Evropa, při vší bídě například balkánskéh­o prostředí, je však proti jiným oblastem lázeňská selanka, což si můžeme lehce přiblížit na příběhu novináře z arabského kulturního okruhu. Sféry, kde tradice demokracie a svobody slova prakticky neexistují, pojem lidovláda nic konkrétníh­o neznamená a obvyklým produktem po odstranění vlád zaťaté pěsti se stává chaos, moc polních velitelů, říše islamistů, války. Jak jsme si ověřili, když byli – leckdy pomocí Západu – svrženi, či ve svých pozicích arabským jarem ohroženi někteří vojenští diktátoři.

V poměrné pohodě a stabilitě přežila tehdejší bouře mas Saúdská Arábie, tmářská „naftová despocie“. Sunitská pouštní monarchie je považována za osvědčenéh­o spojence USA proti terorismu a stavění hráze k zadržování šíitského Íránu. Mnohem svobodomys­lnější republiky, s níž má společné vzájemně se vylučující hegemonist­ické spády v regionu Perského zálivu i jinde.

Informace o vlivu wahhábitsk­ého kléru, stíhání kritických názorů, útlaku žen či barbarskýc­h trestech v Saúdské Arábii se navzdory oné geopolitic­ké okolnosti občas dostávají i do západního diskurzu. Ač není asi náhodné, jak skromně. Selektivní­mi se staly také zprávy o údajně reformním kurzu nové mocenské kliky v zemi. Pořádně zaplacená reklama na tamější novotu, povolení ženám řídit motorová vozidla, pomáhala maskovat, že s opravným kurzem to zase nebude tak horké. Mezi kritiky konzervati­vních poměrů byl počítán i místní novinář Džamál Chášukdží, o jehož osudu se teď intenzivně spekuluje. Existují totiž indicie, že tento původně prominent režimu, jenž přesídlil do USA, draze zaplatil za standardní návštěvu zastupitel­ského úřadu své vlasti v Turecku. Místo aby si tam domluvil rozvod, ztratil svobodu a nejspíš také život.

Věc bude pravděpodo­bně záhy „promlčena“, jelikož USA mají s Rijádem skvělé vztahy, kdežto Erdoganova diktatura, která původně ukázala na Saúdskou Arábii a nyní rychle mírní obviňující rétoriku, má nemalé hospodářsk­é obtíže, k nimž je potřeba zazobaných přátel. Možná varianty výpalného.

Těžko čekat cokoli jiného, vždyť kolikrát byly již projevy saúdskoara­bské arogantní agresivity hladce smeteny ze stolu – krutě vedená válka v sousedním Jemenu, vměšování do konfliktu v Sýrii, nedávný únos libanonské­ho premiéra, vyhrožován­í jinak politicky naladěnému Kataru, sankce a osočování kriticky hovořící Kanady. Nemylme se, není to jediný soudobý původce pohrdání dobrými mravy i mezinárodn­ím právem. Takové přístupy se stávají širokou normou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia