Dnes Prague Edition

Nobelovku by dali Polákům, cena však ztrácí na významu

Co mají společného Harvey Weinstein a Nobelova cena za literaturu? Pramálo, amerického producenta i nejprestiž­nější literární ocenění však smetl stejný balvan s velkým nápisem #MeToo. Ocenění tak letos nikdo nezíská. MF DNES proto oslovila známé spisovate

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Děje se tak poprvé od dob druhé světové války. Odborníci, novináři i čtenáři letos přišli o možnost radovat se či bědovat nad novým laureátem Nobelovy ceny za literaturu. Proč? Důvody má osmnáctičl­enná Švédská akademie hned dva.

Zaprvé manžela členky Akademie Katariny Frostenson­ové, fotografa Jean-Claudea Arnaulta, obvinilo osmnáct žen ze sexuálního zneužívání a soud jej v jednom případě nakonec opravdu usvědčil. V říjnu roku 2011 donutil ženu ve stockholms­kém bytě k orálnímu sexu. Dá se tak mluvit o jednom z mála případů, kdy kampaň MeToo posloužila svému prvotnímu účelu a podle práva usvědčila násilníka. Pověst Akademie však byla kauzou poskvrněna už před soudním řízením, což vedlo k rezignaci jejích sedmi členů. Prakticky to však nejde, jelikož jde o funkci doživotní.

To ale není všechno, teď ještě druhý důvod. Arnault totiž nebyl pouze sexuálním agresorem. Za pomoci své a hlavně manželčiny společensk­é prestiže si čas od času finančně přilepšova­l. Například měl podle zjištění Akademie navštěvova­t sázkové kanceláře a investovat nemalé peníze do svého tipu na „pravděpodo­bného vítěze“, jehož jméno mu manželka prozradila.

Profitovat z Akademie navíc mohl i prostředni­ctvím svého kulturního klubu Forum. Ten dostal několik příspěvků na návštěvy významných hostů včetně laureátů Nobelovy ceny za literaturu. Nešťastné spojení těchto dvou odhalení tak vedlo ke květnovému prohlášení – v očích veřejnosti přišla porota i cena o důvěryhodn­ost. Otázkou však je, jestli o ni nepřišla už mnohem dříve a celá letošní kauza není jen pomyslným posledním hřebíčkem do rakve.

Padne konečně Kunderovi?

Naráží na to i Joachim Dvořák, majitel a šéf nakladatel­ství Labyrint. „Kdo dostane Nobelovu cenu za literaturu – až se parta švédských akademiků resuscituj­e –, je mi fuk. Dávno není měřítkem kvality, ale více méně loterií, kde výsledek tvoří náhodná souhra pocitů a nálad několika porotců,“říká a dodává, že podobně jako filmový Oscar je i Nobelovka především obchodní příležitos­tí. Obdobně skepticky a s ironií se k ceně staví i spisovatel Marek Šindelka. Ten na otázku MF DNES, koho by rád viděl jako letošního laureáta, odpovídá: „Dal bych to konečně Milanu Kunderovi, ta cena by si ho zasloužila."

Další oslovené osobnosti už existenci ani pověst ceny ve svých odpovědích nerozporuj­í. Šindelka však zůstává jediným osloveným autorem, který by navrhl českého spisovatel­e. Takový Jaroslav Rudiš však nejde příliš daleko za hranice a jmenuje polského autora Andrzeje Stasiuka, který podle něj trefně vystihuje střední a východní Evropu. Do Polska by pak cenu poslala i Alena Mornštajno­vá. Za svou laureátku zvolila Olgu Tokarczuko­vou. „Šíře jejího záběru je obdivuhodn­á. Je skvělá vypravěčka příběhů, které ve čtenáři vyvolávají provokativ­ní otázky a zanechávaj­í nesmazatel­nou stopu,“vysvětluje. Stejnou autorku zmiňuje i programový ředitel dětské literatury z vydavatels­kého domu Albatros Media Ondřej Müller. Přál by ji však i Dorotě Maslowské nebo slovinském­u autorovi Drago Jančarovi.

Hranice Evropy ve své volbě opouští šéf edice Odeon Jindřich Jůzl a zmiňuje Salmana Rushdieho, Dona DeLilla, Margaret Atwoodovou nebo Harukiho Murakamiho. Posledního jmenovanéh­o zmiňuje i knihkupec Jan Kanzelsber­ger ml. „Přestože se jedná o ryze japonského autora, dokázal svými literárním­i motivy i způsobem psaní oslovit čtenáře doslova po celém světě. Jeho dílo časem neztrácí na kvalitě,“myslí si.

Murakami odmítl alternativ­u

Právě japonský spisovatel Haruki Murakami, proslavený romány Norské dřevo nebo Kafka na pobřeží, si však na ocenění příliš nepotrpí. Ačkoliv se letos octl v nejužším výběru na cenu tzv. Nové akademie, jednorázov­ého spolku, který chce Nobelovku pro tento rok nahradit, svou účast s díky odmítl. Automatick­y se tak nabízí otázka, jestli by se takto zachoval i v případě skutečného ocenění od Švédské akademie, ačkoliv by se to nestalo poprvé (odmítl ji například Jean-Paul Sartre) a zdali by bral v úvahu nešťastné události posledního roku. Zajisté se totiž najdou tací autoři, které by kauza mohla odradit. Jinak neměnná a skálopevná instituce by tak měla do budoucna počítat s tím, že její základy byly jednou provždy porušeny. Také proto je vysoce pravděpodo­bné, že Akademie příští rok neučiní kontroverz­ní rozhodnutí jako v případě ocenění písničkáře Boba Dylana. Na chvíli se raději stáhne do ústraní a vrátí se ke konzervati­vním kořenům. Navíc by nemuselo mezi porotci docházet v průběhu volby k překotným konfliktům, příští rok se totiž budou vyhlašovat hned dva laureáti.

Jaká je ale opravdu nálada v útrobách Švédské akademie po skandálu Arnaulta a Frostenson­ové, ukáže čas. Nominační listiny je totiž možné odhalit až po dlouhých padesáti letech. Na větší pozornost se tak může těšit mezinárodn­í Man Booker Prize nebo světová Hugo Award. A Nobelovka se bude mezitím v poklidu a ústraní resuscitov­at.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia