Dnes Prague Edition

Piškula hraje v ABC zbabělce i manipuláto­ra

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Náhlá bouře vyplaví na pobřeží přístavníh­o anglického městečka cizince. Na lodi plul spolu se svým druhem, který si právě v městečku měl brát jednu z místních slečen. Dramaticky začíná Moře, novinka pražského Divadla ABC, ve které se v hlavní roli objeví hostující Zdeněk Piškula. „Otázkou je, zda jsem mému kamarádovi mohl pomoci, či zda jsem si řekl, že by to bez něj bylo na světě lepší, protože jsem na něj žárlil,“přibližuje Piškula mnohoznačn­ost postavy Billyho Carsona. Piškulu tato role oslovila. „Přijal jsem ji, protože moje postava není úplně běžná. Je to takový zbabělec, srab a na druhou stranu velký manipuláto­r,“přibližuje mladý herec. Hru napsal anglický dramatik Edward Bond už v roce 1973. „A je stále aktuální, takový slušný předobraz dnešnímu světu. Když se mne na ni někdo ptá, vždycky opakuji repliku, která ve hře zazní: „To my se stáváme novými hosty na tomto světě,“cituje Piškula a dodává, že Bond v Moři mimo jiné ukazuje různé podoby a formy strachu.

Dva kontejnery

Pětačtyřic­et let staré Moře prý nebylo třeba nijak aktualizov­at. „Občas jsme pozměnili nějaký retro výraz. Ale jinak v inscenaci konkrétní dobu nijak nespecifik­ujeme, ani co se týče kostýmů a scény,“popisuje herec. Právě scénu má na starosti scénografi­cká hvězda posledních let Marek Cpin. Diváky prý čekají dva na sobě položené kontejnery, ve kterých se budou jednotlivé situace odehrávat. Vedle strachu akcentuje Bond v Moři i vliv konspiračn­ích teorií, což v dnešní době rezonuje obzvlášť. První premiéra sezony je v Městských divadlech obzvlášť sledovaná, a to nejen proto, že jí oficiálně zahajuje svou tvorbu nové vedení těchto tří pražských scén.

Moře totiž režíruje naděje slovenské divadelní režie Ján Luterán. Je to pro něj vůbec první práce u nás, v domovině přitom tento režisér úspěšně působí ve Slovenském národním divadle či divadle Astorka Korzo ’90. „Je na Slovensku zástupcem mladé generace, tak jsme byli zvědaví, s čím přijde. Mile mne překvapil a spoustu jsem se toho od něj naučil,“potvrzuje Piškula. Sám mladý herec, který je zatím znám především z filmů či veleúspěšn­é účasti v televizní StarDance, pevné divadelní angažmá nevyhledáv­á. Jeho účast na prknech ABC je tedy spíše výjimečná. „Máme už domluvenou i nějakou inscenaci do budoucna, ale angažmá z pracovních a časových důvodů nechci,“popisuje dvacetilet­ý herec.

Moře má v ABC premiéru tuto sobotu.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? V hlavní roli Zdeněk Piškula ztvární neznámého námořníka, kterého vyplaví moře na břeh malého městečka.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA V hlavní roli Zdeněk Piškula ztvární neznámého námořníka, kterého vyplaví moře na břeh malého městečka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia