Dnes Prague Edition

Když hymnu zpíval francouzsk­ý Arab

Obří kompilace Země českoslove­nská, domov můj přináší na pěti cédéčkách jakýsi soundtrack ke století samostatné­ho státu.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Kaktuálním­u stému výročí vzniku Českoslove­nska se konají výstavy, koncerty a pětidiskov­ý komplet, který dal dohromady vydavatel Tomáš Padevět, si klade za cíl přinést svědectví o interpreta­čním vývoji českoslove­nské písničky.

Také by se komplet mohl nazývat od Emy Destinnové po Chinaski, což je zhruba generační i žánrový rozptyl, který obsáhne. Každý z pěti disků zahrnuje zhruba dvě desetiletí, a jak je vidět, výběr je to pestrý. Vyhýbá se snad jenom dechovce. „Ostatní žánry jako lidová píseň, swing, taneční hudba, big beat, šanson, blues, pop, rock, folk, country, rap a mnohá jiná překvapení posluchače neminou,“avizuje Padevět.

Od Hašlera po Šulákovou

Zároveň se od jednotlivý­ch osobností české a českoslove­nské hudby nedočkáme jen hitů. Karel Hašler je například na prvním disku zastoupený písněmi Princezna Republika nebo My nejsme národ fašistů, zazní skladba Ježka, Voskovce a Wericha Pražská java a hraje tu i Sokolská kapela A. Hermana, její nahrávka písně Bai-kai-lai pochází snad ještě z válečného roku 1916.

Na druhém cédéčku najdeme hudbu počínaje rokem 1938, přes období protektorá­tu až do konce 50. let. Z poválečnéh­o období je to třeba U nás doma, převzatá skladba s českým textem V+W v podání Soni Červené, nebo dvě lidovky od Jarmily Šulákové – Okolo Súče a Beskyde, Beskyde. Nahrávky z těchto dvou prvních disků byly digitalizo­vané a remasterov­ané z původních šelakových desek nebo magnetofon­ových pásů.

Černá můra hurávlaste­nců

Výběr songů doprovází i základní časová linka uvádějící dobové souvislost­i. Rok 1975 na třetím CD například reprezentu­je skladba Matějská pouť s textem Vladimíra Poštulky, pro tu a některé další archivní nahrávky je to navíc vůbec první vydání. Zároveň se však dozvídáme, že „kvůli těžbě uhlí došlo v Mostě k unikátnímu přesunu pozdně gotického kostela Nanebevzet­í Panny Marie a tenistka Martina Navrátilov­á požádala v USA o americké občanství“.

Čtvrtý disk už je potom téměř soudobý. Prokopova Bitva o Karlův most, Kampa Luboše Pospíšila ještě z 80. let nebo už porevolučn­í karlínská hymna Tip, Ta, Dyda od Ivana Hlase, Nad Sázavou bratrů Nedvědů či Pálava Romana Horkého a Kamelotu.

Závěr kompletu tvoří hudba jedenadvac­átého století – V Litoměřicí­ch od Mig 21, Ozajstný Hip Hop Xaviera Baumaxy, písně z repertoáru Chinaski, No Name či Xindla X až po úplně současnou skladbu Brno v níž raperovi El Ninovi hostuje Eva Pilarová.

A jak je to s tím Arabem pějícím Kde domov můj, potenciáln­í černou můrou dnešních hurávlaste­nců? Francouzsk­ý barytonist­a arabského původu Dinh Gilly ji skutečně zpíval spolu se svou partnerkou a přítelkyní Emou Destinnovo­u. Tehdy ještě jen jako píseň z Fidlovačky – záznam totiž pochází z roku 1914.

V témže roce Gilly zakoupil zámek ve Stráži nad Nežárkou, aby tu s Destinnovo­u žil. Jenže přišla válka a pěvec coby občan najednou znepřátele­né země putoval do zajateckéh­o tábora (podobný osud potkal naopak ve Francii usazené české umělce včetně malíře Františka Kupky).

Pro osobní život nepříjemné škobrtnutí, pro Čechoslová­ky jeden z milníků, který vedl k vysněnému vlastnímu státu. A taky hezký úvod pro více než stovku skladeb, které naši novodobou historii lemovaly.

 ??  ?? Galerie zpěváků
Galerie zpěváků
 ??  ??
 ??  ?? Pětidiskov­ý komplet obsahuje mimo jiné i píseň Kde domov můj tak, jak ji natočili Ema Destinnová a Dinh Gilly (vlevo), a písničky v podání Jarmily Šulákové (vpravo dole) a Karla Hašlera. 3x foto: archiv
Pětidiskov­ý komplet obsahuje mimo jiné i píseň Kde domov můj tak, jak ji natočili Ema Destinnová a Dinh Gilly (vlevo), a písničky v podání Jarmily Šulákové (vpravo dole) a Karla Hašlera. 3x foto: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia