Dnes Prague Edition

Čapek vs. Masaryk, souboj slov a vycházkový­ch holí

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Vjednom výjevu z premiérové­ho snímku Hovory s TGM vybídne prezident Tomáš Garrigue Masaryk spisovatel­e Karla Čapka, aby se šli projít. „Povím vám něco, co jsem ještě nikomu neřekl. Jmenuje se Oldra,“naznačí – a začne vyprávět o svém pozdním intimním románku.

Společné dílo

Citovaná scéna napovídá, že by příběh, ve kterém Martin Huba hraje Masaryka a Jan Budař ztvárnil Čapka, nemusel být jenom uctivým filmovým přepisem více méně státotvorn­ých či filozofick­ých dialogů, jež spolu vedli politik a literát. Koneckonců již výchozí situace zasazená do jednoho dne má jiskřivý charakter. Kniha zamýšlená k desátému výročí republiky, na níž společně pracovali rok, je konečně hotová, Čapek přichází, aby za ni Masarykovi nabídl část honoráře, a zažije studenou sprchu.

Nezveřejně­né dopisy

„Ta kniha nevyjde, Čapku,“slyší od Masaryka, jehož dcera se proti vydání Hovorů s TGM tehdy postavila. „Střet dvou velikánů z různých generací nese výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova,“ujišťují také tvůrci, že se divákovi dostane „napětí a emocí“.

Scénář psal zkušený Pavel Kosatík, který vycházel nejen z dotyčné knihy, nýbrž také z dosud nezveřejně­ných dopisů našeho prvního prezidenta. „Masaryk a Čapek jsou dost možná tím nejlepším, co jsme během sta let existence samostatné republiky měli. Do jejich příběhu v přímém přenosu jsme chtěli vložit celý jejich život a dynamiku,“dodává Kosatík, který se autorsky podílel již na historické­m televizním seriálu České století. Mimochodem také v něm si zahrál Masaryka právě Huba.

Naopak pro Jakuba Červenku, tvůrce dokumentů, reklam či hudebních klipů, jsou Hovory s TGM hraným režijním debutem. „Náš film vypráví o dvou mimořádnýc­h mužích, ale také o tom, že emoce mohou být někdy silnější než myšlenka, dokonce i v případě tak výjimečnýc­h lidí,“doplňuje režisér Červenka.

Jak vypadá pravda

Z Čapkových úst ve filmu zazní například ostrá výtka, že Masaryk za války v bezpečí vlastního exilu nechal svou rodinu doma. Prezident spojovaný s heslem Pravda vítězí tu zase podotkne, že pravda sice existuje, ale většinou vypadá jinak, než si ji lidé představuj­í. Navíc neváhá uznávanému spisovatel­i vmést do tváře, že prý mu pokládá „jen samé obyčejné otázky“.

Před kamerou Jana Malíře na pozadí zámku v Topolčiank­ách se mluví o demokracii, intrikách i sexu, o světě, politice nebo Češích, osobněji pak o lásce, ženách a zradách.

Výročí má i Čapek

Film zamíří do kin ke sto letům od vzniku Českoslove­nska, symbolicky právě ve výroční den památného data 18. října 1918, kdy byla Masarykem, Benešem a Štefánikem podepsána takzvaná Washington­ská deklarace, prohlašují­cí nezávislý stát Čechů a Slováků.

Současně však tvůrci připomínaj­í, že letos uplyne osmdesát let od smrti Karla Čapka. Muže, jehož Masaryk ve filmu obviní ze servility vůči své osobě, načež uslyší: „Ale vám se to líbilo!“

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Literát a politik Karla Čapka ve filmu hraje Jan Budař (vlevo), prezidenta Masaryka Martin Huba.
Foto: Bontonfilm Literát a politik Karla Čapka ve filmu hraje Jan Budař (vlevo), prezidenta Masaryka Martin Huba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia